Vijf dingen in het leven waar je niks aan kunt veranderen (en hoe je er toch mee om kunt gaan)

Vijf dingen in het leven waar je niks aan kunt veranderen (en hoe je er toch mee om kunt gaan) Vijf dingen in het leven waar je niks aan kunt veranderen (en hoe je er toch mee om kunt gaan) Vijf dingen in het leven waar je niks aan kunt veranderen (en hoe je er toch mee om kunt gaan)

Aan sommige dingen in het leven kun je niets veranderen. Hoe kun je ermee omgaan? Niet door je ertegen te verzetten, maar door ze juist te omarmen (hoe moeilijk dat soms ook is). 

Wat zou het toch fijn zijn als de zaken gewoon liepen zoals je wilde. Als je de tijd kon vasthouden. Als je je kinderen en geliefden voor pijn kon behoeden. Als iedereen gewoon aardig was. Als het leven eerlijk was. Maar onherroepelijk krijg je ermee te maken: de dingen waar je geen invloed op hebt, maar die wel invloed hebben op je leven.

De Amerikaanse psychotherapeut David Richo, maakte een lijstje van de dingen in het leven waar je niets aan kunt veranderen. Dit zijn ze:

1 Alles verandert en alles houdt ooit op

Doe je niks aan: je kunt de tijd niet stilzetten. Zoals Heraclitus in de oudheid al signaleerde: alles stroomt. 

Het Happinez festival komt terug!

Zorg dat je erbij bent en beleef een Magische Reis:
  • 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan

  • Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer

  • Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk

2 De dingen verlopen niet altijd volgens plan

En al helemaal niet volgens jóuw plan. Dat is nu eenmaal zo.

3 Het leven is niet altijd eerlijk

Hoe oneerlijk dat ook is!

4 Pijn is deel van het leven

Net als verdriet, pech en allerlei andere nare dingen die je niet in de hand hebt.

5 Mensen zijn niet altijd liefdevol en loyaal

Vaak wel. Maar niet altijd.

Happinez Krachtdieren deck

  • Welk krachtdier is jouw gids vandaag?

  • Trek een (dag)kaart ter inspiratie of doe een legging

  • Ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren

Weerbaar en vindingrijk

Het is confronterend, om die vijf dingen zo op een rijtje te zien. Je kunt nog zo je best doen, maar die vijf dingen heb je nooit in de hand. Als je ermee te maken krijgt, kun je er extra kwaad of verdrietig van worden en het kan zorgen voor een diep gevoel van onveiligheid, dat je kunt verbloemen door onverschilligheid. David Richo pleit voor een andere weg, waarbij hij inzichten uit de westerse psychologie combineert met de levenswijsheid van het boeddhisme en taoïsme.

‘Je hoeft niet te vluchten voor de werkelijkheid, om je veilig te voelen,’ zegt hij. Immers: door die vijf dingen onder ogen te zien, of ze zelfs te omarmen, kun je juist de vaardigheden ontwikkelen waardoor je ermee om leert gaan.

Voorbeelden: als je weet dat alles tijdelijk is en dat de mensen om je heen niet eeuwig in je leven zullen zijn, is het verstandig om te leren alleen te zijn. Als je in je achterhoofd houdt dat de dingen nu eenmaal niet altijd volgens plan verlopen, is het verstandig om niet te hoge verwachtingen te hebben. Accepteren dat het leven niet eerlijk is en dat pijn er onherroepelijk bij hoort, kan in tijden van verdriet helpen om te focussen op de dingen waar je wél wat aan kunt doen.

Vitaliteit is een vonk

Richo citeert Boeddha (‘Neem toevlucht in jezelf en in niets anders. […] Alles bevindt zich in je eigen hart.’) en bij de levensinstelling van het taoïsme (verzet je niet tegen de loop der dingen, ‘go with the flow’), maar bovenal gelooft hij in veerkracht. ’Vitaliteit is een vonk,’ zegt Richo, ‘die door geen tragedie geblust kan worden. We gaan door, beginnen opnieuw, geven niet op.’ Doordat je te maken krijgt met die vijf dingen, hoe verdrietig en pijnlijk het ook is, leer je ook hoe je ermee om kunt gaan.

(Het brengt de woorden van Roos Schlikker in herinnering, in het bijzondere interview dat Susan Smit onlangs met haar had: ‘Je krijgt niet wat je aan kunt, maar je kunt aan wat je krijgt,’ zei ze over het verdriet na het plotselinge overlijden van haar moeder. ‘En zo niet, dan moet het toch. Verzuipen is geen optie.’)

Koester dit

Als je de vijf dingen accepteert als ‘facts of life’ en erin slaagt om desondanks het leven onvoorwaardelijk te omarmen, kunnen ze je juist gelukkig maken, volgens Richo. Leven zonder voorbehoud, je overgeven aan wat er gebeurt – dat kan een diepe vorm van spiritualiteit zijn. Of je kunt het heel praktisch en toegankelijk benaderen. Want dat lijstje doorkijken maakt ook iets anders duidelijk: we nemen de dingen die goed gaan zo vaak voor vanzelfsprekend aan, maar dat zijn ze niet.

De wetenschap dat alles voorbij gaat, kan aansporen om vaker stil te staan bij het geluk van alledaagse momenten. Dat het niet vanzelfsprekend is dat de dingen volgens plan verlopen, maakt het extra fijn als het een keer wél zo is. Dat het leven niet eerlijk is, dat pijn erbij hoort, kan je vervullen van dankbaarheid voor de positieve en fijne dingen die zomaar op je pad komen. En als je af en toe eens teleurgesteld raakt in mensen, is dat alleen maar extra reden om de mensen te koesteren die al hebben laten zien dat je altijd van ze op aan kunt.

Die extra glans, is dat niet ook een vorm van geluk?

Lezen

David Richo, ‘5 Dingen die we nooit kunnen veranderen en hoe ze ons gelukkig kunnen maken’ (Borgerhoff & Lamberigts).

Lees ook dit stukje over welke gedachten kunnen helpen als het leven is oneerlijk is. En dit mooie blog van Marnix, over waarom spiritualiteit geen toverformule is tegen pijn, en wat wél kan helpen.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Moet je je volledig overgeven aan de liefde, of is het beter altijd iets van jezelf achter te houden?
Moet je je volledig overgeven aan de liefde, of is het beter altijd iets van jezelf achter te houden?