Dat we allemaal sterfelijk zijn, dat is iets waar we liever niet aan denken. Maar waarom eigenlijk? Juist het inzien van onze sterfelijkheid kan belangrijke inzichten opleveren over hoe je in het leven wilt staan.
Soms is het een boek dat je daarvoor de ogen opent. Het boek ‘De vijf inzichten’ bijvoorbeeld. Het is geschreven door Frank Ostaseski, medeoprichter van een boeddhistische hospice, die meer dan duizend mensen op hun sterfbed begeleidde. In ‘De vijf inzichten’ beschrijft hij ontroerende en intieme verhalen over die laatste levensfase, maar ook de lessen die hij leerde. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, de dood kan ons veel leren over voluit in het leven staan, ontdekte hij. Deze vijf inzichten vatten het samen.
1. Wacht niet
Alles is tijdelijk. Alles komt ooit tot een eind. Ook de mensen om je heen zullen er op een dag niet meer zijn – ook jíj zult er op een dag niet meer zijn. Als je daar, al is het maar heel even, bij stilstaat, is dat dan geen aansporing om te stoppen met alle onzin en écht te leven in het nu, en dankbaar te zijn voor wat er nu is?
Contact met mensen is zó belangrijk. Denk daaraan, en zeg vaker ‘Ik hou van je’. Koester geen wrok. Wees vriendelijk. Vergeef. Doe het nu. Want: ‘‘Wacht niet’ is het pad dat leidt naar vervulling en het is een tegengif voor spijt’, aldus Ostaseski.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
2. Sta overal voor open, ga niets uit de weg
Dit inzicht gaat over ontvankelijkheid en over hoe je reageert op wat er op je levenspad komt. ‘Open en ontvankelijk’ zijn, houdt in dat je in staat bent ook de nare dingen die je overkomen te accepteren. Dat wil niet zeggen dat je ze léuk moet vinden, of alles maar over je heen moet laten komen, maar wel dat je zelf kiest hoe je omgaat met tegenslagen en verdriet.
Accepteren dat ook de dieptepunten bij het leven horen is niet gemakkelijk, maar als het lukt, ontdek je dat geluk van binnenuit komt, en niet van wat er om je heen gebeurt. ‘Alles verwelkomen is een daad van liefde’, schrijft Ostaseski. Zoveel van het leven houden dat je ook de tegenslagen accepteert, daar gaat het om.
3. Ga er volledig voor
‘Alles accepteren’ geldt ook voor jezelf. We willen allemaal graag de beste versie van onszelf zijn, en een positief plaatje laten zien aan de buitenwereld. Maar tekortkomingen hebben we allemáál en juist de eigenschappen waar je minder blij mee bent (of waar je je misschien voor schaamt) kunnen je helpen om andere mensen echt te begrijpen, in plaats van ze te veroordelen of ze zielig te vinden. Om ‘heel’ te zijn, moet je jezelf accepteren, inclusief alle tekortkomingen en je ‘rare’ eigenschappen. Ostaseski: ‘Heelheid betekent niet dat je perfect bent. Het betekent dat er geen enkel deel wordt buitengesloten.’
4. Vind een plek om te rusten te midden van alle chaos
Een plek om op adem te komen kan een ruimte zijn, maar vooral een ruimte in jezelf. Je vindt die plek bijvoorbeeld door te mediteren of door mindfulness te beoefenen. ‘We ervaren deze plek als we, zonder ons te laten afleiden, onze volledige aandacht richten op dit moment, op deze activiteit’, schrijft Frank Ostaseski. ‘Als we goed oefenen, kunnen we de ruimte na een tijdje tot een regelmatig onderdeel van ons leven maken.’ Die rustige plek is er altijd, zelfs al is het maar de pauze tussen twee ademhalingen in. En het goede nieuws: hoe meer je oefent, hoe sneller je hem kunt vinden.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
5. Moedig je ‘onwetendheid’ aan
Met ‘onwetendheid’ bedoelt Ostaseski hier niet een gebrek aan informatie maar de ‘geest van de beginner’ uit het zen-boeddhisme. Laat je verwachtingen los over hoe de dingen horen te zijn, en schort je meningen op. Als je je niet meer laat leiden door alles wat ‘moet’ en wat ‘hoort’, dan wordt het leven een avontuur en een ontdekkingstocht. ‘Een ‘weet-niet’-geest is een uitnodiging om het leven met frisse blik te bekijken, om onze geest leeg te maken en ons hart te openen.’ Hoe je zo’n ‘beginner’s mind’ oefent, lees je hier.
Het avontuur dat ‘leven’ heet
De vijf inzichten die Frank Ostaseski deelt, zijn uiteindelijk een oproep om het leven te vieren en momenten te koesteren. Het laat zien hoe eenvoudig dat eigenlijk is, en ook hoe het tegelijkertijd een leven kan duren om die inzichten je werkelijk eigen te maken. Want ‘open en ontvankelijk in het leven staan, ook tegenover de negatieve dingen’ – poeh, dat is een leerproces, een worsteling vaak, het gaat echt niet vanzelf. Maar is die worsteling niet óók een deel van het leven?
‘Vijf inzichten’ is een belangrijk en liefdevol boek, dat helpt om onze sterfelijkheid onder ogen te zien, in plaats van het diep weg te stoppen. Want misschien is de grootste angst rond dat hele sterven wel dat het zo ontzettend eenzaam lijkt – maar Frank Ostaseski laat zien dat het dat niet is, niet hoeft te zijn. We kunnen er zijn voor elkaar, inzichten delen, lessen doorgeven. En bovendien, we zijn allemaal sterfelijk. Misschien is dat onderdeel van het leven dat we het liefste diep wegstoppen, juist de fase waarin we elkaar het meeste nabij komen.
Meer lezen?
- Lees De vijf inzichten van Frank Ostaseski
Meer Happinez?
- 5 dingen waar je op je sterfbed spijt van hebt
- Zo leg je je negatieve stemmetjes het zwijgen op
- Ga je door een moeilijke tijd? Dit kan troost bieden