Leef jij je droom? Het lijkt zo’n afgezaagde vraag, maar denk er eens serieus over na. Waar droomde jij als kind van en is dat ook wat je nu doet? Ben je gelukkig met wat je doet? Als alles zou kunnen en je alles zou durven, wat zou jij dan doen?
Hannah Cuppen – bekend van het boek Liefdesbang – schreef ook het boek Liefdesroep. Dat gaat niet over romantische liefde, maar over je roeping, je zielsverlangen. Dat wat je ten diepste wilt en kunt betekenen, dat waar jouw hart van opengaat.
Hannah beschrijft in Liefdesroep haar eigen zoektocht naar haar zielsverlangen. Ze belicht belangrijke ontmoetingen, beslissingen en tegenslagen die laten zien dat áls je hebt gevonden wat je wilt doen, niets je meer tegenhoudt. In Liefdesroep staan tientallen vragen die je als lezer in een notitieboekje kunt beantwoorden om inzicht te krijgen in jezelf en jouw passie. Vijf van deze vragen, om je zielsverlangen te ontdekken, zetten wij op een rij. Pen bij de hand en go!
1. Welk deel van jezelf vraagt om dieper geaccepteerd te worden?
De eerste van de vijf vragen om achter je zielsverlangen te komen is: Hoe zou jij jezelf omschrijven? Zet je talenten en karaktereigenschappen eens op een rij en vraag een paar dierbaren om hetzelfde te doen. Wat valt je op? Zien zij jou hetzelfde als jij jezelf? Waarschijnlijk niet. En waar zit hem dat dan in? De grootste vanzelfsprekendheid voor anderen is vaak iets wat je zelf niet ziet. En ga eens na: welke karaktereigenschap probeer je te verdoezelen? Is dat bijvoorbeeld felheid, gevoeligheid, dominantie, ernst? Waarom doe je dat? Wat levert deze eigenschap je op? Welke kracht kun je eruit putten?
Het Happinez festival komt terug!
-
9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
-
Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
-
Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
2. Hoe is de verhouding in je leven tussen de dingen die jou energie kosten en energie geven?
Zet eens het één en ander op een rij: van welke activiteiten krijg je energie en van welke dierbaren? Vervolgens: waarvan en van wie krijg je géén energie? Wat kost je energie? Maak de balans op. Kun je een verschuiving aanbrengen? En zo nee: waarom niet?
3. Wat raakt je?
Waar gaat je lijden over? Wat raakt je zodanig dat je een bijdrage wilt leveren aan het herstel, de verbetering of ontwikkeling ervan?
Met deze derde van de vijf vragen ontdek je dat je zielsverlangen niet ontstaat vanuit gezelligheid, maar vanuit pijn. Dat klinkt dramatisch en dat is het ook, maar juist in drama huist kracht en passie. Als jij een burn-out hebt (gehad) en door regressietherapie tot inzichten komt die je weer op de rit brengen, kan het je liefdesroep zijn om zelf hypnotherapeut te worden en mensen met een burn-out te helpen. Als jij een jonge dierbare hebt verloren en door een heftig rouwproces bent gegaan, ben je expert op dat gebied en kun je met anderen delen wat jou geholpen heeft. Wat is jouw pijn en tegelijkertijd je onoverwinnelijke kracht?
4. Wat gaat jou moeiteloos af?
Schrijven, zingen, praten, schoonmaken, koken, kleuren combineren, ontspannen, leuke series ontdekken; het kan alles zijn. Waar draai jij je hand niet voor om? Waar weten mensen jou voor te vinden? Welk talent is voor jou vanzelfsprekend? Kijk daar eens goed naar en probeer het niet te bagatelliseren. Als je het echt niet weet, vraag eens rond. Niet bang zijn voor het antwoord, vaak levert het alleen maar positieve inzichten op.
5. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je je passie volgt?
Dat wat je het liefste zou doen, wil je niet kapotmaken. Logisch. En als het een droom blijft, is je passie veilig en geborgen. Met dromen is niets mis, maar als je dat wat je het liefste zou doen niet doet uit angst om te falen, tegen te vallen of kritiek te krijgen, is dat zonde. Wat als het ergste gebeurt? Brengt dat je dan niet juist verder?
Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans