Waar vreugde verstopt zit (en hoe je het vindt)

Waar vreugde verstopt zit (en hoe je het vindt) Waar vreugde verstopt zit (en hoe je het vindt) Waar vreugde verstopt zit (en hoe je het vindt)

Een regenboog die doorbreekt, ijsjes met discodip, een heteluchtballon die door een helderblauwe lucht vaart. Bijna iedereen wordt blij van zulke dingen. Geluk zit echt in een klein hoekje, ontdekte Happinez Festivalspreker Ingrid Fetell Lee. Oppervlakkig? Dat valt reuze mee.

Zelf dacht ze altijd wel dat mooie dingen (‘het oog wil ook wat’) een beetje oppervlakkig waren. Ieder mens heeft een voorkeur voor esthetiek, maar dat is gewoon omdat we van decoratie houden, dacht ze. Uiteindelijk is het niet belangrijk, het gaat in het leven om heel andere dingen. Tijdens haar studie op de designacademie richtte ze zich dus vooral op het nút van nieuwe ontwerpen.

Van regenboog tot lievelingsmaaltje

Maar het bleef haar fascineren: waarom maken sommige spullen, vormen en objecten ons blij? Waarom zeiden haar docenten bij sommige ontwerpen ‘daar word ik vrolijk van’? Ze ondervroeg een grote groep mensen met welke plekken of voorwerpen zij blijdschap associeerden. Het ging van een regenboog die doorbreekt naar iemands lievelingsmaaltje of de zeilboot waar ze vaak mee op vakantie was gegaan.

De willekeurige verzameling hier-worden-we-blij-van-dingen bleek helemaal niet zo willekeurig. Oud, jong, man, vrouw, zwart, wit: we worden in grote lijnen blij van dezelfde dingen. Ingrid onderscheidt tien ‘vrolijke esthetische elementen’: van overvloed (weelderigheid en variëteit) tot energie (heldere kleuren en licht) en spel (cirkels en bubbels).

Vrolijke wereld voor het grijpen

Wat je er aan hebt om dat te weten? Nou, hoe meer kennis we hebben van wat ons blij maakt, hoe meer we daar in het dagelijks leven op kunnen inspelen. Of zoals Ingrid het zegt: ‘Er ligt een heel vrolijke wereld voor het grijpen. Je hoeft er geen specifieke methode voor te leren en jezelf niets op te leggen. Het enige wat ervoor nodig is, is iets waar je al over beschikt: openstaan voor al het vrolijks om je heen.’

Hoe vrolijk is jouw omgeving?

Om te weten of jouw omgeving je blij maakt, kun je jezelf de volgende vragen uit het boek van Ingrid stellen. Ze kunnen je helpen om je omgeving (je huis, je werkplek, maar ook de mensen met wie je omgaat) nog nét wat meer in te richten op vrolijkheid.

* Welke emoties gaan er door je heen als je na een lange dag weer thuiskomt? Welk gevoel roepen de kamers in je huis bij je op?* Wie zijn de vrolijkste mensen in je leven? Hoe vaak zie je hen?
* Wat voor activiteiten maken je doorgaans vrolijk? Hoe vaak doe je die? Kun je die activiteiten thuis of in de buurt doen?
* Wat zijn jouw ‘vrolijkste plekken’? Liggen die binnen een straal van tien kilometer van je huis? Wanneer ben je voor het laatst op een van die plekken geweest?

Ingrid op het Happinez Festival

Lolly’s, confetti, vuurwerk, zwembaden, ijsjes met discodip, zonsondergangen, regenbogen, bloemen, schilderijen, kathedralen, boomhutten… Ontwerper Ingrid Fetell Lee ontdekte dat mensen overal ter wereld van dezelfde dingen vrolijk worden. Ze wist die enorme lijst terug te brengen tot een top-10, die ze de Aesthetics of Joy noemde – vrij vertaald: De schoonheid van vreugde. Op het Happinez Festival vertelt ze hoe je geluk kunt vinden in alledaagse dingen. ‘Als je eenmaal weet waarop je moet letten, zie je het overal. Zo kun je je huis of je werkplek zo inrichten dat het je emoties op een positieve manier beïnvloedt.’

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Leven vanuit verbinding volgens Holistik
Leven vanuit verbinding volgens Holistik