Behulpzaamheid en bescheidenheid is wat de mens siert. Niet jezelf maar een ander op de eerste plek zetten; dát maakt je tot een goed mens, daar halen we voldoening uit. Toch? Volgens Julie Reisler, Master in Health & Wellness Coaching, zien we dat verkeerd. We mogen allemaal wel wat eerder aan onszelf denken, vindt zij. Dit is haar kijk op egoïsme.
We kunnen er niet omheen dat er een negatieve lading hangt aan het woord egoïsme. Wie zich focust op de eigen behoeftes en verlangens – en die behoeftes en verlangens boven die van een ander stelt – wordt als egoïstisch bestempeld. En egoïstisch is negatief. Want jezelf belangrijker vinden dan de ander; dat kán toch niet?
Je kunt niet weggeven wat je niet hebt
Je kijk op de wereld wordt gevormd door alles wat jij persoonlijk hebt meegemaakt. Hierdoor kun je je alleen maar vanuit je eigen oogpunt (dat dus gevormd is door alles in jouw leven) opstellen in een situatie. Dit is een natuurlijk gegeven, het is een onderdeel van hoe wij als mensen in elkaar zitten. Eye opener: we zijn in die zin dus al egoïstisch zonder dat we daar zelf sturing aan kunnen geven.
We willen allemaal een zinvolle bijdrage leveren aan en van waarde zijn voor onze familie, onze vrienden, een carrière, de maatschappij en de wereld. Dat is alleen mogelijk als je jezelf volledig op de eerste plek zet. Zowel je lichaam als je geest en je ziel. De belangrijkste relatie die je in je leven aangaat, is namelijk die met jezelf.
Het Happinez festival komt terug!
-
9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
-
Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
-
Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
Want we kunnen er niet omheen dat we de rest van ons leven met onszelf moeten dealen. En omdat er niemand anders is die jou completer jezelf kan laten zijn dan – juist – jijzelf, is een goede relatie met je innerlijke jij de basis voor elke andere succesvolle relatie.
Wanneer jij goed voor jezelf zorgt, jezelf begrijpt en jezelf accepteert, ben je in staat om een ander te geven wat diegene nodig heeft. “You can’t give away what you don’t have.”
Maar wanneer jij het belang van anderen boven dat van jezelf stelt zorgt dat voor uitputting, frustratie, irritatie, een slecht humeur en weinig energie. Geen goede basis voor het geven van liefde of het vervullen van goede daden. En al helemaal geen goede basis om jezelf te kunnen zijn.
Sta jezelf toe om egoïstisch te zijn
Reisler is CEO van Empowered Living, een bedrijf dat zich richt op een gezonde levensinrichting en persoonlijke ontwikkeling. Ze behaalde haar masterdiploma in Health & Wellness Coaching aan de Maryland University, behaalde meer dan 12 certificaten op gebied van gezondheid en welzijn en schreef een boek over zelfontwikkeling. Expert op het gebied van persoonlijke groei, dus.
Vind je het lastig om voor jezelf te kiezen in de chaos van de dag? Probeer je dan eens vast te houden aan het volgende voorbeeld van Reisler.
Juist op de allerdrukste dagen (verslapen, nét genoeg tijd om je tanden te poetsen en de broodtrommel voor de kinderen te vullen) is het belangrijk om tijd te nemen voor jezelf. Door juist in de meest hectische tijden jezelf toe te staan te mediteren, een yogaklas te volgen en je dankbaar te voelen, doe je jezelf en iedereen om je heen een plezier.
Overigens gaat het erom dat je iets kiest waar jij je goed door gaat voelen. Dat kan meditatie zijn, maar ook het drinken van meer water, een dans, het opzoeken van de natuur of het uitproberen van een uitdagend recept.
Egoïstischer in positieve zin
Het mag dan egoïstisch klinken om twee uur op zo’n drukke dag aan dergelijke zaken te besteden; het levert je wél meer kalmte, stabiliteit, een betere focus, meer positiviteit en een diepere connectie met je eigen verlangens op. Het mooie is dat wanneer jij jezelf toestaat om kostbare tijd aan jezelf te besteden, je de mensen om je heen automatisch toestemming geeft om datzelfde voor zichzelf te doen. Zo wordt iedereen wat egoïstischer, en dat in positieve zin.