Waarom iedereen een functioneringsgesprek met zichzelf mag voeren

Waarom iedereen een functioneringsgesprek met zichzelf mag voeren Waarom iedereen een functioneringsgesprek met zichzelf mag voeren Waarom iedereen een functioneringsgesprek met zichzelf mag voeren

Tijden veranderen, mensen veranderen. Juist daarom is het verstandig om eens in de zoveel tijd met jezelf in gesprek te gaan: functioneert alles nog naar behoren of zijn er dingen die ik liever anders zou willen zien?

Op het werk is een functioneringsgesprek de normaalste zaak van de wereld. Een moment om als werkgever en werknemer om tafel te gaan, en te kijken: staan onze neuzen nog dezelfde kant op? Zijn we allebei nog blij met het werk dat we doen? Wat gaat er goed en wat kan er beter?

Er zijn de laatste tijd veel geluiden dat een functioneringsgesprek wellicht een wat gedateerde manier is om deze vragen te beantwoorden. En dat klopt misschien ook wel, maar het idee erachter is helemaal niet gedateerd. Eens in de zoveel tijd even stilstaan en reflecteren op wat je nu eigenlijk aan het doen bent, of dat nog lekker loopt en of je daar eigenlijk nog wel blij mee bent. Iedereen zou het moeten doen. En dan niet alleen op werk, met je werkgever, maar met jezelf. Over werk, maar ook over je relaties en sociale activiteiten bijvoorbeeld.

Verandering is de enige constante

Wij mensen hebben soms de neiging het leven voort te laten kabbelen. We hebben ooit gekozen voor studie A, dus blijven we ons hele leven binnen dat vakgebied. Als we eenmaal de baan hebben gescoord waarvan we dáchten dat we die altijd wilden, zetten we alles op alles om het een succes te laten worden. Zelfs als ons onderbuikgevoel aangeeft dat we er helemaal niet zo gelukkig van worden als we van tevoren dachten.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Hetzelfde geldt voor relaties en sociaal activiteiten. We doen dingen die we altijd deden omdat we die ooit leuk vonden. Maar mensen veranderen, smaken veranderen, interesses veranderen. Iets dat je op je twintigste leuk vond, hoeft op je dertigste niet meer zo interessant te zijn. Een vriendschap die ooit veelbetekenend was, kan een paar jaar later zijn doodgebloed. Dat je ooit op gitaarles hebt gezeten, betekent niet dat je nu elk weekend verplicht een deuntje moet spelen. En het feit dat jij altijd het feestbeest was, betekent niet dat je nu geen huismus kan zijn.

Functioneer je nog zoals je wilt?

Juist daarom is het zo belangrijk om eens in de zoveel tijd een functioneringsgesprek met jezelf te voeren. Even stilstaan en kijken of de manier waarop je je leven inricht eigenlijk nog wel past bij wie je nú bent. Of de relaties die je hebt nog bevredigend zijn en jou als persoon dienen. Of je nog wel zo blij wordt van al die hobby’s die nu bijna als een verplichting voelen. Het kan lastig zijn om zo’n gesprek met jezelf te voeren. Het vraagt om zelfvertrouwen en zelfkennis om in de spiegel te kijken en aan jezelf toe te geven dat je dingen doet die niet meer bij je passen. Dat toegeven betekent namelijk vaak ook: dingen moeten veranderen. En verandering is eng. Toch is er één ding dat nog veel enger is: niet alles uit het leven halen wat erin zit, omdat je bang was voor verandering.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Help jezelf zoals je een goede vriend(in) zou helpen
Help jezelf zoals je een goede vriend(in) zou helpen