Veel mensen kampen met psychische klachten. Het praten over dergelijke klachten bevindt zich helaas nog steeds in de taboesfeer en dat is zonde. Het vergroot het schaamtegevoel dat al op de loer ligt wanneer je psychische klachten hebt.
Niemand neemt het zichzelf kwalijk wanneer ie een been breekt (heel onhandige types daargelaten, misschien), dat voelt als iets dat iedereen kan overkomen. Bij depressie of een angststoornis is dat anders, terwijl die zich net zo ongevraagd aandienen. Je hebt er niet om gevraagd, en het zegt niks over wie je bent – laat staan over hoe sterk je bent. Wie depressief is, is niet zwak, maar heeft gewoon dikke pech.
Je bént niet je depressie
Omarm je probleem – maar identificeer je er niet mee. Je hébt een depressie, maar je bént er geen. Zoek hulp wanneer je daar behoefte aan hebt, net zoals je bij dat gebroken been zou doen. Dat heet goed voor jezelf zorgen. En vertel de mensen om je heen hoe het met je gaat. Je zult verbaasd zijn over de herkenning die je tegenkomt: iedereen heeft wel eens… of kent wel iemand die… Denk ook niet dat psychische problemen een obstakel hoeven te zijn om te bereiken wat je wil – drie keer raden wat Sophie Hilbrand, Hugh Laurie, Hugo Borst, JK Rowling en Lena Dunham met elkaar gemeen hebben.
Ruby Wax over psychische problemen en schaamte
De Britse comédienne Ruby Wax heeft al jaren last van depressies. In dit filmpje bindt ze de strijd aan met alle taboes daaromheen: ‘Eén ding dat je er gratis bijkrijgt, bij deze ziekte – het is een pakketje – is een gevoel van schaamte. Je vrienden zeggen: “Toon me de knobbel, de röntgenfoto’s!” Maar er is niets te zien.’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer lezen over schaamte?
Single? Waarom je je nooit moet schamen omdat je alleen bent.