Het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven is oprechte erkenning. Iedereen wil waardering voor wie iemand is en wat iemand doet. Met een welgemeend compliment kun jij iemands dag maken – en daarmee ook die van jezelf. We vroegen Frank van Marwijk, sociotherapeut en co-auteur van Het groot complimentenboek (2017), acht prangende vragen over de kracht van complimenten.
Waarom vinden we het zo fijn om complimenten te krijgen?
“Wanneer we erkenning krijgen voor wie we zijn of wat we doen, zorgt dat voor de aanmaak van geluksstofjes in onze hersenen. Erkenning en waardering staan niet voor niets in de piramide van Maslow – die vijf soorten menselijke behoeften onderscheidt. Erkenning kan natuurlijk op vele manieren geuit worden, ook bijvoorbeeld door het geven van een cadeautje. Toch is ‘het compliment’ een heel belangrijke blijk van waardering. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat werknemers liever een compliment krijgen dan een geldelijke bonus, zo krachtig kan het zijn.”
Hoe geef je een goed compliment?
“Een goed compliment zit ‘m niet zozeer in de woorden, maar in de belangstelling. Daarbij is het heel belangrijk om goed te luisteren en te kijken. Waar heeft iemand veel tijd in gestopt? Waar is iemand gepassioneerd over? Als iemand gek is op auto’s, komt een compliment over hun wagen vanzelfsprekend meer binnen dan een opmerking over hun leuke broek. Mensen kunnen elkaar gerust dingen zeggen zoals ‘goed gedaan’ of ‘ik ben trots op je’, maar probeer ook de essentie te vangen. Waarom voel je dat zo? Wanneer je dat goed kunt verwoorden, voelt een compliment oprecht en krijgt het waarde. Oprechte aandacht en belangstelling zijn eigenlijk de belangrijkste ingrediënten van een goed compliment.”
Is er een verschil tussen hoe mannen en vrouwen complimenten geven en ontvangen?
“Ja, mannen zijn over het algemeen een stuk minder opmerkzaam dan vrouwen. Daar komt natuurlijk het klassieke verhaal vandaan van een man die het gloednieuwe kapsel van zijn vrouw niet opmerkt. Ook zijn mannen over het algemeen iets minder scheutig met complimenten dan vrouwen. Alleen als ze het écht menen, maken ze een waarderende opmerking. Vrouwen zijn sneller geneigd omwille van de sociale binding of gewoon uit beleefdheid iets aardigs te zeggen, zelfs als ze het eigenlijk niet zo bijzonder vinden. Tot slot geven mannen vaker complimenten die over prestaties gaan, terwijl vrouwen sneller ingaan op sociale normen of uiterlijke verschijning.”
Het Happinez festival komt terug!
-
9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
-
Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
-
Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
Hoe kunnen we het makkelijker maken om complimenten te ontvangen?
“Als iemand ons complimenteert, gaan bij ons als vanzelf alarmbellen rinkelen. Heb ik het compliment wel verdiend? Is het niet vanzelfsprekend? Dat kan ertoe leiden dat we de oprechte opmerking van een ander een beetje bagatelliseren. Wanneer iemand een compliment geeft over een leuke jurk, hebben veel mensen de neiging te zeggen ‘oh, hij was spotgoedkoop, hoor’ of ‘ik heb dit al hartstikke lang, hoor’. Ook op werkgebied gaan we vaak wat krampachtig met complimenten om. Als iemand opmerkt wat een goede bijdrage je aan een project hebt geleverd, geven we al snel een wedercompliment. ‘Nou, jij hebt ook goed werk verricht, hoor’. Op die manier krijgt het oorspronkelijke compliment niet de plek die het zou verdienen.”
Hoe kunnen we het beste reageren?
“Een simpel ‘Dankjewel’ is eigenlijk het enige en beste antwoord.”
‘Geluk hangt af van wat men kan geven, niet wat men kan krijgen’ staat er op de eerste pagina van Het Groot Complimentenboek. Is het fijner complimenten te geven dan ze te krijgen?
“Ja, wat dat betreft is het net als met cadeautjes. Het is nog leuker om een cadeau te geven dan te ontvangen. Je geeft oprechte aandacht aan de ander en ziet een ander stralen. Dat geeft zowel jou als de ander een blij gevoel. Hans Poortvliet heeft voor het boek mensen gevraagd naar hun mooiste compliment. Daarna heb ik het verband in wat mensen antwoordden onderzocht. Veel mensen herinnerden zich vooral de complimenten die gingen over hun behulpzaamheid naar een ander in plaats van over uiterlijkheden of eigenschappen. Dat is toch mooi.”
Is er een manier waarop we zelf elke dag iets complimenteuzer kunnen worden?
“Heb oprechte belangstelling voor anderen, luister naar je medemens, heb aandacht voor wat zij belangrijk vinden en geef dat vervolgens terug aan mensen in een mooi compliment.”
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
En dan niet alleen op Nationale Complimentendag natuurlijk
“Nee, zeker niet. Het voelt misschien geforceerd om daar een speciale dag voor te hebben, maar mensen staan door zo’n dag toch even stil bij de waarde van welgemeende complimenten en waardering. Bewustwording is de eerste stap. Vervolgens kun je de kracht van complimenten elke dag toepassen.”
Het Groot Complimentenboek van Frank van Marwijk en Hans Poortvliet is beschikbaar via bol.com