Verander je wachtwoord in een mantra. Dat is een eenvoudige, slimme manier om jezelf te helpen een goede gewoonte aan te leren, zegt Mauricio Estrella, die deze hack met groot succes toepaste op zijn eigen leven. Maar waarom werkt dat dan zo goed?
Je kunt je wachtwoord gebruiken als een hulpmiddel om een slechte gewoonte af te leren of een goede gewoonte juist te ontwikkelen. Hoe? Eenvoudig. Door je wachtwoord te veranderen in een mantra.
Deze lifehack werd ontdekt door Mauricio (‘Momo’) Estrella, een grafisch ontwerper die op dat moment een moeilijke periode meemaakte. Zijn huwelijk was op de klippen gelopen en het lukte hem niet de draad van zijn leven weer op te pakken.
Tot hij op zijn werkcomputer de melding kreeg dat hij zijn wachtwoord moest veranderen. Hij was geïrriteerd, hij had snel zijn documenten nodig, en dat wachtwoord moest ook nog aan allerlei eisen voldoen. In een opwelling besloot hij: ik ga het wachtwoord gebruiken om mijn kijk op de scheiding te veranderen. En zo typte hij: ‘Forgive@h3r’.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Verrassing 1: het voldeed meteen aan alle beveiligingregels. Verrassing 2: het werkte!
‘Forgive@h3r’ bleek te werken als een mantra. Door een paar keer per dag te denken ‘Ik vergeef haar’ begon zijn gevoel over de scheiding te kantelen. ‘Het heilzame effect was ongelofelijk’, zegt hij achteraf.
Van wachtwoord naar gewoonte
Toen hij na 30 dagen weer zijn wachtwoord moest veranderen, koos hij een wachtwoord dat hem aanspoorde elke dag een foto te maken, zodat hij oog zou krijgen voor de wereld om hem heen. Het werd een gewoonte en een jaar later had hij niet alleen 365 foto’s gemaakt, maar ook werk tentoongesteld, hij had nieuwe mensen leren kennen, kortom, het leven was leuker geworden.
Zijn wachtwoord bleek echt een hulpmiddel om nieuwe gewoonten aan- of juist af te leren. Elke maand koos hij een ander wachtwoord, en het leven werd steeds leuker. Het lukte hem zelfs om te stoppen met roken (‘quit@smoking4ever!’) en de wachtwoorden hielpen hem ook om weer te gaan daten (‘Iask@herOUT!’), en uiteindelijk te gaan samenwonen en zijn vriendin ten huwelijk te vragen: ‘Save4@ring’.
Nieuw: Happinez Agenda 2025
-
Personaliseer je eigen omslag
-
Indeling per week
-
12x astrologische maandvoorspelling
-
Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen
Een kleine, snelle beloning
Het is een prachtig verhaal, maar waarom zou deze truc eigenlijk zo goed werken? Estrella hield zich als ontwerper onder meer bezig met leerplatformen, dus op zich was het niet zo wonderlijk dat hij onder druk bijna terloops iets bedacht dat helpt een gewoonte aan- of af te leren. Dit trucje sluit bijvoorbeeld mooi aan bij de theorie van de kleine stapjes.
Maar er is nog iets belangrijkers: je wachtwoord is een sleutel en opent deuren. Je wachtwoord geeft toegang tot iets, en dat werkt als een soort beloning. Je voert je wachtwoord in en de beloning volgt meteen, in de vorm van toegang tot je documenten, je email of sociale media. En dankzij die kleine, snelle beloning ga je ongemerkt de boodschap van je wachtwoord verbinden met iets positiefs.
Je kunt bijvoorbeeld wel vinden dat je je ex moet vergeven, maar het is nog steeds een gedachte die samenhangt met pijn en verdriet. Het wachtwoord ’Forgive@h3r’ herinnert je aan je voornemen om je ex te vergeven, en omdat er na elke keer dat je het type een kleine beloning volgt, verliest het de scherpe randjes. En zo wordt het mogelijk om daadwerkelijk je ex te vergeven. Zo werkte het voor Mauricio.
Daar komt bij: als je iets een maand doet, begint het een gewoonte te worden. Waarmee het veel gemakkelijker is om het vol te houden – zoals bij de dagelijkse foto’.
En werkt het voor jou?
De mogelijkheden om deze hack toe te passen zijn eindeloos. Ter inspiratie, Mauricio gebruikte onder meer ‘Facetime2mom@sunday’ om de gewoonte aan te leren wekelijks z’n moeder in Ecuador te bellen, en ‘save4trip@thailand’ hielp hem om geld opzij te zetten voor een bijzondere vakantie.
Was er ook een wachtwoord dat niet werkte? Ja: ‘Eat2times@day’. Maar dat vond hij bij nader inzien ook niet echt handig gekozen voor iemand die wil afvallen. Hij adviseert: wil je dat een wachtwoord voor je werkt, zorg dan dat het realistisch is en meetbaar.
Alles bij elkaar een leuke lifehack om eens uit te proberen. Zelf experimenteerde ik een tijdje met het opgewekte wachtwoord ‘Ikm44kdingenAF!’ en het lijkt warempel echt een extra duwtje te geven bij laatste loodjes. Zoals nu!
En als het effect minder spectaculair is dan bij Mauricio? Dan helpt dit je in elk geval om originelere, en gemakkelijker te onthouden wachtwoorden te bedenken. H4ve@FUN!
Zo gebruik je je wachtwoord als mantra
- Neem een gewoonte waar je van af wilt of die je jezelf juist wilt aanleren.
- Bedenk daar een kort mantra bij.
- Gebruik iets realistisch en zorg liefst dat het meetbaar is.
- Belangrijk: maak je wachtwoord veilig door het gebruik van (lees)tekens en cijfers en de afwisseling van hoofdletters en kleine letters. Wat Mauricio zegt: S4f3ty_f1rst!
Meer weten?
De TedX-lezing van Mauricio Estrella kun je hier terugkijken
Lees ook nog even dit korte interview terug met Jelle Hermus van soChicken, die ook een fan is van kleine stapjes.