Sta je voor een belangrijke beslissing?

Sta je voor een belangrijke beslissing? Sta je voor een belangrijke beslissing? Sta je voor een belangrijke beslissing?

Emoties zijn een slechte raadgever, maar gevoelens zijn belangrijke signalen die aangeven welke richting je op zou moeten gaan. Zo ontdek je wat het verschil is en hoe je in verbinding komt met jouw innerlijke kompas.

Het verschil tussen emotie en gevoel

Wanneer we boos zijn of verdrietig kunnen we maar beter geen overhaaste beslissingen nemen. Emoties zijn immers een slechte raadgever. Wie middenin een heftige boosheid een knoop doorhakt, krijgt daar hoogstwaarschijnlijk later spijt van. Er is echter een belangrijk verschil tussen emotie en gevoel. Het eerste wordt vooral gestuurd door externe factoren, terwijl het tweede draait om wie jij bént. En dat halen veel mensen nog weleens door elkaar. 

Jouw gevoelskern

Nare emoties zijn vaak heftig en dramatisch en geven een signaal dat er ergens een grens over is gegaan. Paniek, verdriet, woede of angst kunnen je volledig in beslag nemen. Ze trekken je als het ware weg van wie jij in de kern bent. Daar – in die kern – ontstaan je gevoelens. Emoties mogen er zijn en kun je pas weer loslaten als je ze volledig doorvoelt, maar het is wel slim om grote beslissingen pas te nemen als die heftige (emotie)storm is gaan liggen. Pas dan kun je bij je gevoel komen en doordachte beslissingen nemen. 

Innerlijk kompas

Stoppen of doorgaan? Past dit bij mij of niet? Doe ik hier goed aan of niet? Antwoorden op die vragen kun je alleen maar geven door in verbinding te staan met wie jij in de kern bent. Gevoelens kun je zien als een innerlijk kompas. Soms twijfel je of je een bepaalde richting op moet gaan in je leven en voel je gewoon of een keuze wel of niet juist is. Dat komt doordat die gevoelens diep vanuit die kern komen en de taal van je ziel spreken. Dát gevoel staat los van de buitenwereld. Het voelt niet heftig of overweldigend, maar stil en zacht – een innerlijk weten.

Keuzestress

Doordat we in het dagelijks leven zoveel prikkels op ons afgevuurd krijgen, lukt het ons steeds minder om in verbinding te komen met dat innerlijke kompas. In plaats van te luisteren naar die stem in ons binnenste, richten we ons daardoor al snel op die buitenwereld. We laten we ons beïnvloeden door externe factoren. En juist dan ontstaat keuzestress. Omdat je beslissingen maakt die gebaseerd zijn op wat je dénkt te moeten doen, maar niet op wat je vóelt dat je moet doen.

Pak het roer

Sta jij voor een belangrijke keuze? Weet je niet welke beslissing je moet nemen? En voel je je verlamd door twijfel en gepieker? Probeer dan bij jezelf na te gaan wat de oorzaak van die twijfel is. De kans is groot dat jij je niet laat leiden door je gevoelens, maar door je emotie. Meditatie en mindfulness kan ervoor zorgen dat niet emoties leidend worden in jouw leven, maar jij zelf weer aan het roer staat.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Ben je iemand verloren? Deze rituelen geven een beetje steun bij groot gemis
Ben je iemand verloren? Deze rituelen geven een beetje steun bij groot gemis