Sprankelende ogen, een open houding, prettige energie: als je leeft vanuit passie, straal je dat uit. Soms is het alsof die innerlijke vlam even gedoofd is. Wat kun je dan doen om het vuur in jezelf weer terug te vinden?
Het kan lastig zijn om het licht in jezelf te blijven zien – en vooral te voelen. Soms is het moeilijk om bij je innerlijke vlam te komen. Het leven kan saai en een beetje kleurloos lijken. Het is alsof er een wolk voor de zon schuift: het licht wordt gedempt en de warmte minder voelbaar. Maar de bron is er nog wel. Achter de wolk blijft de zon schijnen en warmte uitstralen. Zo is het ook met het vuur in jezelf. Dat is er, altijd. Je moet het alleen weer weten aan te boren. En het mooie is: als je op één gebied in je leven die vlam weer aanwakkert, werkt dit onvermijdelijk positief door op andere gebieden.
Dus: wees een beetje lief voor jezelf tijdens de ‘donkere’ dagen. Neem je tijd en vind je licht. Zodat je van binnen weer gaat stralen – en daardoor ook van buiten.
Emoties
We kunnen in een emotie blijven hangen. Belangrijk daarbij zijn de woorden die we gebruiken. Je bént niet verdrietig, je vóelt je op dit moment verdrietig. Dat kan even later weer anders zijn, want emoties komen en gaan. Als we emoties doorleven zonder te oordelen, kan onze energie vrijelijk stromen. Hoe doe je dat? Begin ermee te erkennen dat je je voelt zoals je je voelt. Durf het uit te spreken naar jezelf, maar ook naar de buitenwereld. Doe niet alsof er niets aan de hand is en zoek geen afleiding. Verschuif de focus naar binnen, daar ligt het antwoord. Dat kun je doen door helemaal in het hier en nu te zijn. Dan kun je beginnen met observeren zonder oordelen.
Het Happinez festival komt terug!
- 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
- Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
- Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
Bij je hart komen
We luisteren vaak weinig naar ons hart, vaak klinkt nog maar een zacht gefluister. Mediteren is een middel om bij je hart te komen, maar kan ontzettend moeilijk zijn. Wat dan wel kan werken, is deze oefening: vraag een ander om een hand op jouw hart te leggen en de andere hand op je rug, de achterkant van je hart. Blijf zo samen staan, voel goed en adem een paar minuten rustig door. Een andere manier is om oogcontact te maken met een ander. Zo kom je uit het hoofd en in het hier en nu. Deze oefeningen zijn short-cuts naar je hart.
Je vuur in beeld krijgen
Maak een tijdlijn van je leven tot nu toe. Trek op een groot vel papier een horizontale lijn. Boven de lijn zet je alle positieve gebeurtenissen, onder de lijn de negatieve. Daarna bekijk je wat deze gebeurtenissen met je deden, hoe voelde je je daarbij? Daar komen onvermijdelijk thema’s uit. Die zeggen iets over je vuur, wat voor jou belangrijk is. Maak hiervan een eigen collage met plaatjes en woorden waarbij jij je het meest joyful voelt. Als je last hebt van ‘wind van buitenaf’, is het fijn om letterlijk een beeld te hebben van jezelf om op terug te vallen.
Vragen om het vuur in jezelf te ontdekken
- Zie jezelf voor je als kind. Waar werd je razend enthousiast van toen je klein was?
- Denk aan de laatste keer dat je straalde: wat waren de omstandigheden?
- Wat als vanaf nu alles zou lukken, wat zou je dan doen?
- Als er vannacht een wonder gebeurt, hoe zou je leven er dan morgen uitzien? Waar ben je, wat doe je, met wie ben je?
- Stel jezelf voor op de cover van een tijdschrift: wat straal je uit op de foto? Wat voor tekstje staat erbij?
Oefeningen die je kunt doen
- Scan ’s ochtends en ’s avonds je hele lichaam van je tenen tot je kruin. Sta stil bij wat je vandaag gaat doen of wat je de afgelopen dag hebt gedaan en merk op: hoe voelt mijn lijf als ik hieraan denk?
- Houd drie keer per dag bij hoe je je voelt met een groene smiley, een oranje neutraal gezicht of een rode met de mondhoeken omlaag. Zet ernaast wat je op dat moment aan het doen was.
- Houd een boekje bij waarin je aan het einde van de dag drie plusjes (voor wat positief was) invult en één min (waar liep je op leeg). Verder hoef je niets te doen: de geleerde lessen volgen vanzelf.
Tekst: Linda van de Pavoordt