Lieve ontredderde,
De wereld voelt voor jou al een tijdje onvoorspelbaar. De grond voelt onbetrouwbaar aan, als iets waar je zomaar doorheen kunt zakken. De dingen die je overkomen lijken willekeurig voor te vallen, zonder enig doel of samenhang. Je kijkt door een beslagen raam naar de werkelijkheid, waar je geen deel van lijkt uit te maken.
Misschien heb je een dierbaar iemand verloren of is er een andere belangrijke vaste waarde uit je leven weggenomen. Misschien heb je deze ontreddering vaker gehad, zonder duidelijke aanleiding. Misschien word je geteisterd door nachtmerries of levensechte dagdromen, zetten zich angsten en ongeïnformeerde overtuigingen in je vast die je bewegingen beperken. Misschien ervaar je een kale gevoelsarmoede of overweldigen de emoties je juist.
Breng jezelf in goede handen
Elk mens ervaart momenten van ontreddering in het leven, waarmee ik bedoel een gevoel van overgeleverd zijn aan krachten die op je gemoedstoestand inwerken en een hulpeloos losgezongen zijn van de werkelijkheid zoals je die kende. Bij de een is die ervaring peilloos diep en terugkerend en bij de ander is het slechts een kleine kuil in de weg, waarna de reis vervolgd kan worden; dat is een kwestie van geluk, aard, aanleg en omstandigheden. Breng jezelf in goede handen, geldt in alle gevallen. Wend je tot vriendelijke, zorgzame mensen die jou op hun beurt weer naar kundige begeleiders kunnen doorverwijzen.
Waanzin
In vroegere eeuwen noemde men deze verwarring en ontreddering, zeker bij vrouwen, ‘zenuwziekte’ of ‘hysterie’ en werden er brute maatregelen genomen om deze de kop in te drukken of de persoon in kwestie van de samenleving af te schermen. Er waren twee typen mensen: de gezonde, verstandige mensen en de krankzinnigen. Inmiddels weten we dat waanzin vele verschijningsvormen kent en in potentie in ieder mens wortelt.
‘Begrijp uw waanzin’ was het bevel van Zeus aan Apollo. En al valt onze waanzin niet volledig te verklaren, dat zou te veel gevraagd zijn, toch valt er veel te winnen bij haar te onderzoeken. Je wendt je er in elk geval naartoe, in plaats van er panisch van weg te vluchten. Je kunt proberen je eigen gedachten te bevragen, je angsten en realiteitszin onder de loep te houden en in je overtuigingen en luchtspiegelingen te prikken. Zo schep je wat lucht en ruimte tussen jou en dat wat je ontreddert. Een enkele millimeter ruimte maakt al verschil.
Dun lijntje
Tussen gezondheid en gekte ligt niets meer dan een dun lijntje, lieve ontredderde, en dat lijntje ligt in elke cultuur en elk tijdperk ergens anders. Elk mens stapt nu eens over de ene helft en dan weer over de andere. Binnen de grootste verwarring bestaan momenten van helderheid en waarheid, en tijdens de meest verstandige en evenwichtige perioden zijn er momenten van pure gekte. Er bestaan geen redelijke mensen, heus niet, er loopt er echt geen één rond. Alle kenmerken uit zogenaamde psychische ziektebeelden komen in de gehele bevolking voor.
Schaam je niet
‘Ze toonde iets wat mensen wilden overheersen, ook in zichzelf’, schrijf ik over mijn hoofdpersoon Anna in ‘Tropenbruid’. ‘Ieder mens had het verlangen normaal en evenwichtig te zijn. Het deel van zichzelf dat ze beschamend en verwarrend vonden en liever verborgen hielden, zagen ze in haar, uitvergroot, open en bloot. Dat riep ergernis en vrees op.’
Andermans ergernis en vrees kun je voelen, dat hoef ik jou niet te vertellen, maar weet dat het een weerspiegeling is van hun eigen waanzin. Schaam je alsjeblieft nooit voor de verwarring die je voelt of ooit hebt gevoeld en denk niet dat je daarmee tot een selectieve, gedoemde groep behoort. Beide kanten van die dunne, onzichtbare lijn zijn onderdeel van de ervaring van in leven zijn, hoe goed sommige mensen dat ook weten te verbloemen, en op een bepaalde manier zijn allebei de kanten de moeite waard.
Met liefde, mededogen en respect voor hoe je omgaat met je eigen waanzin, en wat het je allemaal brengt,
Susan
Meer Happinez?
- Honjok: zo word je een goede vriend voor jezelf
- Accepteer alles van jezelf met deze oefening
- Is het angst of intuïtie? Zo herken je het verschil