Wat anderen van je vinden, heeft vaak meer te maken met hun verleden, (voor)oordelen, verwachtingen en voorkeuren, dan met jou. Tijd om je daar minder druk om te maken dus.
“Maak je druk om wat anderen van je vinden en je zult voor altijd hun gevangene zijn,” schijnt de Chinese filosoof Lao Tzu gezegd te hebben. En hij leefde notabene in de vierde of vijfde eeuw voor Christus (daar zijn de meningen over verdeeld). Anno nu heeft de mensheid het nog steeds niet afgeleerd om zich druk te maken over wat anderen denken. Aan de andere kant zijn er de afgelopen decennia wel een stuk meer mensen bijgekomen om je druk over te maken.
Leven naar andermans maatstaf
Waar men zich voorheen voornamelijk druk maakten om de buurvrouw, die ene collega en de dominee, staan we tegenwoordig met veel meer mensen in contact. Op het internet hebben we vaak honderden Facebook-vrienden of Instagram-volgers waar we ons druk over kunnen maken. Online is het voor hen bovendien ook veel makkelijker om te oordelen. Een gemene comment of botte opmerking is immers zo geschreven.
Aan de ene kant zijn er dus een heleboel mensen bijgekomen om ons druk om te maken. Aan de andere kant zijn anderen ook veel sneller geneigd om te (ver)oordelen. Die optelsom maakt het nogal lastig om je helemaal niet druk te maken om wat anderen denken. Maar wanneer we ons leven in andermans hoofd leiden, zullen we nooit gelukkig zijn. Niemand zou moeten leven naar andermans maatstaf (die we vaak nog eens voor een ander invullen ook).
Het Happinez festival komt terug!
-
9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
-
Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
-
Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
Het zal nooit lukken om je helemaal niets van anderen aan te trekken. Iedereen voelt zich immers weleens onzeker. Toch zijn er een aantal manieren om sterker in je schoenen te staan. Deze drie inzichten helpen je daarbij.
1. Weet wat jij belangrijk vindt
Wanneer jij duidelijk hebt welke waarden jij in het leven belangrijk vindt, wordt beslissingen nemen een stuk eenvoudiger. Het is dan niet meer nodig om je keuzes te betwijfelen en eindeloos te piekeren of wat je hebt gedaan wel het juiste was. Als jij weet wat jouw kernwaarden zijn, maakt het bovendien veel minder uit wat anderen van jouw keuzes denken. Stel dat jij authenticiteit als een kernwaarde hebt en jouw oprechte mening deelt in een meeting, dan hoef je je niet druk te maken om wat anderen daarvan vinden. Jij leeft vanuit wat jij belangrijk vindt, en daar gaat het om.
2. Bemoei je met je eigen zaken
Dit klinkt misschien wat onaardig, maar lees nog even door. Dit inzicht komt van Byron Katie. Zij stelt dat er drie soorten ‘zaken’ zijn. Het weer is een zaak van de natuur. Leven en dood is een zaak van de natuur. Gezondheid is een zaak van de natuur. Daar kun je geen controle op uitoefenen. Als tweede zijn er ‘andermans zaken’. Wat zij doen, waar ze zich mee bezig houden, wat je buurman van jou vindt, hoe laat je collega op haar werk verschijnt: het is aan hen. De derde soort zijn ‘jouw eigen zaken’. Wat anderen doen en denken is hun zaak, wat jij denkt en doet is jouw zaak. Met wie bemoei jij je als je je druk maakt over wat je aan hebt? Andermans zaak. Met wie bemoei je je als je piekert of je grapje wel goed is overgekomen? Andermans zaak. Niet meer doen dus.
3. Jij bepaalt hoe je je voelt
Wanneer we onze emoties laten afhangen van derden, geven we hen eigenlijk de controle over ons leven. Jouw lot ligt in hun handen, en zij bepalen of jij je goed of slecht voelt. Maar feit blijft dat jij de meester van jouw eigen gedachten bent. Wanneer jij je op een bepaalde manier voelt, hoef je slechts je gedachten aan te passen om daar verandering in te brengen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak geven we andere mensen die macht onbewust of hebben we onze automatische reactie zo geïnternaliseerd dat het veel moeite kost om er vanaf te komen. Toch is het mogelijk door veel te oefenen. Jij bent de enige die controle kan uitoefenen op wat jij denkt, voelt en gelooft.
Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?
Een (te) druk leven? Dit is wat mindfulness voor je kan doen.