Hij had een goedlopend bedrijf als software developer, toen Jonathan van Alteren besloot zijn aandelen te verkopen en het roer om te gooien. Hij nam een sabbatical van een jaar, in eigen land en eigen huis. Om tot rust te komen. ‘Ik heb een nieuw ritme gevonden, een ritme dat beter in balans is.’
Jonathan van Alteren: “Als mensen een langere tijd vrij nemen, gaan ze vaak naar het buitenland. Maar dat hoeft niet. Je kunt een sabbatical ook beschouwen als een tijd waarin niets hoeft en alles mag. Waarin je dichter bij je werkelijke verlangens kunt komen.”
Innerlijke verlangens
“Ik zat een jaar geleden tegen een burn-out aan. In dezelfde tijd kwam ik in contact met een Taoïstisch leraar in Amsterdam, die onder andere Focusing doceert: een proces waarbij je stil bent en luistert naar je lichaam door te voelen. Dankzij deze beoefening kwam ik dichter bij mijn innerlijke verlangens, en ontdekte ik dat het werk dat ik deed, hier niet meer bij aansloot. Het was de hoogste tijd voor méér innerlijk werk. Op 1 september 2014 heb ik daarom mijn aandelen verkocht van het bedrijf waarvan ik medeoprichter was en dat in een paar jaar flink was gegroeid. Ik had voorzieningen getroffen om een jaar niets te hoeven doen.”
Zinvolle invulling
“Dat ging soms moeizaam. In het begin dacht ik: wat zal ik vandaag eens doen? Mensen hebben vaak een romantisch beeld van een langere periode vrij zijn, maar het duurt een tijd voordat je tot rust komt, in mijn geval zeker een paar maanden. Ik ging dagelijks Transcendente Meditatie doen, ‘s ochtends en ‘s avonds, en vervolgens ook wekelijks qigong beoefenen. Qigong is – heel kort samengevat – het ordenen en cultiveren van qi, de levensenergie in je lichaam. Door de bijzondere trainingen met mijn leraar kwam ik bij mijn innerlijke kern, zo voelde het. Daarnaast ging ik een aantal dagen per week naar een werkplaats om met hout te leren werken. Zo heb ik eigenlijk rust gevonden, door regelmaat en structuur. Niet door lang uit te slapen of niets doen, maar juist door de dag een zinvolle invulling te geven, voel ik ontspanning en geluk.
Ik realiseer me dat ik een luxe positie heb: ik had de financiële mogelijkheid om deze tijd te nemen. Aan de andere kant ken ik ook mensen die minder hebben en het ook doen.”
Nieuwe mogelijkheden
“Waar ik dit jaar achter ben gekomen, is dat geld eigenlijk niets is. Onze wens om veel geld te verdienen komt vaak voort uit een diepere behoefte, bijvoorbeeld aan geborgenheid, liefde of geluk. Die behoeften kun je vaak op een andere en meer directe manier vervullen dan door heel hard te werken. Inmiddels werk ik twee á drie dagen in de week, en dat is genoeg. Mediteren en het beoefenen van Qigong doe ik nog steeds dagelijks. En ik ben bezig met de verbouwing van ons nieuwe huis – we willen het huis duurzaam en energieneutraal maken met natuurlijke materialen. Soms zegt de aannemer: ‘Je moet nú die beslissing nemen, anders kunnen we niet verder!’ en dan voel ik de neiging om te denken: o ja, opschieten! Maar ik zeg: ‘Het geeft niet, dan maar even wat langzamer.’ Ik ga het rustig bekijken. Desnoods zit ik er een dag extra aan, of een week. Op zoek naar nieuwe mogelijkheden. En zo wordt alles een hobby, zelfs die verbouwing. En word ik er steeds beter in om ontspannen te blijven en me bezig te houden met dingen die ik werkelijk wil doen en die ik belangrijk vind voor de wereld.
Van veel te hard werken ben ik dus overgestapt naar niets doen, en daarna naar een nieuw ritme, een ritme dat beter in balans is. Langzaam is het van binnen stiller geworden. De rode draad in mijn leven is nu meditatie en innerlijk werk, qigong en creatief werk. Dit nieuwe leven bevalt me goed, alsof ik mijn weg heb gevonden.”
*Dit artikel komt uit Happinez 01-2016 ‘Take it slow’.
Meer lezen over het vinden van rust?
Zo vind je rust in de chaos van alledag.