Weer niet gesport en patat gegeten? Met deze 4 tips maak je keuzes waar je wél gelukkig van wordt

Weer niet gesport en patat gegeten? Met deze 4 tips maak je keuzes waar je wél gelukkig van wordt Weer niet gesport en patat gegeten? Met deze 4 tips maak je keuzes waar je wél gelukkig van wordt Weer niet gesport en patat gegeten? Met deze 4 tips maak je keuzes waar je wél gelukkig van wordt

Waarom maken we soms keuzes waarvan we weten dat ze ons niet gelukkig maken? Deze tips helpen je de juiste keuzes te maken, zodat je steeds iets sterker in je schoenen staat. Want met het maken van iedere beslissing die past binnen je levensfilosofie, groeit je zelfvertrouwen.

Wij mensen houden van gewoonten, helemaal als we moe zijn. Dan voeren we het liefst als robotjes handelingen uit, zonder dat we daar al teveel over na hoeven te denken. Daarom is het belangrijk om de gewoonten in je hoofd nieuwe routes te geven. Zie de dingen die je dagelijks doet als een pad door de wildernis: als je er voor de eerste keer doorheen loopt, dan moet je je best doen om je onder de overhangende takken heen te wurmen en om de begroeiing onder je voeten plat te maken. Maar hoe vaker je over een pad heen wandelt, hoe begaanbaarder het pad wordt. Het veranderen van jezelf is alleen niet altijd even makkelijk, maar het helpt om te denken dat je te veranderen bént. Je kunt altijd nieuwe stappen zetten op paden die haast onbegaanbaar lijken. En je zult zien dat als je je best doet, als je de eerste stappen neemt, dat je makkelijker door kunt lopen dan je dacht.

Het is nooit te laat om de mooiste versie van jezelf te worden, en deze tips helpen je daarbij. 

1. Met deze oefening vind je je eigen innerlijke mentor

Volgens schrijfster Tara Mohr zit er in ieder van ons een stem die níet gebukt gaat onder angst of onzekerheid. Die stem noemt ze je ‘innerlijke mentor’. Eigenlijk is dat de stem van de persoon die je ooit wilt zijn. En om die persoon in jezelf aan het woord te laten, helpt het om dit ideaalbeeld voor je te zien.
Als je een mail schrijft, bedenk je dan: hoe zou mijn innerlijke mentor die mail schrijven? Als je voor een lastige beslissing staat in je leven, vraag jezelf dan af: hoe zou mijn innerlijke mentor dit oplossen? En als je ergens binnenkomt op een feestje waar je je niet gelijk op je gemak voelt, bedenk je dan hoe je eigen innerlijke mentor zich zou gedragen. Denk aan wat ze zou zeggen en doen, en word haar. Je zult zien: het werkt!

Het Happinez festival komt terug!

Zorg dat je erbij bent en beleef een Magische Reis:
  • 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan

  • Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer

  • Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk

Als je je eigen innerlijke mentor even niet kunt vinden, dan kun je ook advies vragen aan een echte coach, die je helpt met je probleem. In de app SAM vind je voor haast elke vraag een antwoord van een expert.

2. Weet dat helden ook weleens falen

We houden ons vaak vast aan ideaalbeelden, heldenfiguren die we in ons hoofd tot perfect hebben bestempeld en die nooit verkeerde keuzes maken – laat staan domme dingen doen. Maar wij mensen zijn nu eenmaal niet perfect. We zijn tot heel erg veel in staat – we kunnen een rode Tesla Roadster de ruimte in schieten, we kunnen dieren klonen en zelfs sterrenstof ontdekken in onze huiskamer, maar we maken allemaal fouten. We falen – zelfs de allerslimste, allerbeste mens.

De kunst is om na dat falen weer op te krabbelen. Om jezelf te vergeven. Om ervan te leren, en na te denken over hoe je het de volgende keer beter of anders kan doen. Dat vergt moed, omdat je met kritische ogen naar jezelf moet kijken – en dat doet nu eenmaal altijd een beetje pijn. Maar als je dit bij elke fout doet, dan groei je uit tot iemand die sterker is dan de meest onfaalbare held.

3. Durf klein te denken

Als we dromen over wie we willen zijn, dan hebben we vaak bepaalde mijlpalen in gedachten. Een groot huis met een tuin in Amsterdam (ook wel Atlantis of heilige graal genoemd, want onvindbaar), het schrijven van een boek, het maken van een wereldreis. Grote dromen die vaak niet uitkomen en die we uiteindelijk vaak helemaal opgeven, omdat ze zover van ons af staan.

Maar als je minder groot durft te denken, dan vergroot je de slagingskans van je droom aanzienlijk. Als je bijvoorbeeld een baanbrekend boek wilt schrijven, hoe zorg je er dan voor dat je dat uiteindelijk publiceert? Blijf je maar wachten op Het Grote Idee? Je kunt er in de tussentijd voor zorgen dat je blijft oefenen. Probeer elke dag iets kleins te doen waarmee je jezelf traint in de vaardigheid die je nodig hebt voor je grote idee, en je komt steeds een stapje dichterbij.
Met de app SAM kun je op een gemakkelijk manier aan je persoonlijke groei werken. Zo kun je doelen stellen en lijstjes maken om hier vervolgens waar je wilt, in je eigen tempo mee aan de slag te gaan. Op deze manier kom je telkens een stukje dichter bij je droom – of dat nu met sparen te maken heeft, het ontwikkelen van vaardigheden of het aanleren van nieuwe gewoonten.

4. Houd je voortgang bij (want dat motiveert)

Als je schrijft waar je goed in bent en waar je minder goed in bent krijg je een goed overzicht van je eigen capaciteiten – en dat geeft zelfvertrouwen. Met SAM breng je al je levensthema’s in beeld en kun je op een eenvoudige manier je voortgang bijhouden. Je levensgeluk wordt bepaald door zes belangrijke pijlers: persoonlijke groei, gezondheid, vrienden en familie, financiën, relatie en werk en carrière.

Met de app kun je precies zien hoe al deze pijlers ervoor staan, en waar je aan wil werken. Zo kun je zien hoeveel je al hebt gedaan en wat je allemaal al hebt overwonnen. We vergeten soms hoever we al gekomen zijn – terwijl dat ons juist motiveert om door te gaan.

Wil je op zoek naar de mooiste versie van jezelf? Download dan hier de gratis app SAM in de App Store of in de Play Store en ga aan de slag.

Volgend artikel
Met deze 4 tips blijf je zen op reis (mét kinderen)
Met deze 4 tips blijf je zen op reis (mét kinderen)