De afgelopen weken kwamen er al veel wijze woorden langs over de coronacrisis. Het videodagboek van Henrietta Fore, algemeen directeur van Unicef, maakte op mij extra indruk. Niet alleen vanwege de praktische tips, de vriendelijke rust die ze uitstraalt en de actie die ze onderneemt, maar vooral ook vanwege haar oproep om te blijven letten op de kwetsbaarste mensen.
Henrietta F. Fore is algemeen directeur van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Ze reisde sinds haar aantreden twee jaar geleden vrijwel continu de wereld over, maar werkt sinds anderhalve week verplicht thuis, wat natuurlijk heel erg wennen is. Ze houdt een videodagboek bij waarin ze, héél praktisch, voordoet hoe je je handen moet wassen. Of ze geeft tips om te zorgen dat het thuiswerken niet teveel op je gemoed slaat.
Mentale gezondheid en welzijn
Ik kende Henrietta F. Fore nog niet en kreeg de videodagboeken doorgestuurd door vrienden in het buitenland. Maar het is dus een vrouw die, met een combinatie van vriendelijkheid, rust en gezag, doet denken aan vrouwen als Jane Goodall en Maya Angelou – fenomenale vrouwen die rustig blijven in tijden van crisis, en die in staat zijn om ook in turbulente tijden de focus te houden op essentiële zaken.
Op haar vierde thuiswerkdag had Henrietta Fore met de Unicef-staf een online vergadering over mentale gezondheid en welzijn. Omdat veel mensen zich angstig voelen, overweldigd, verdrietig, kalm, gestrest, verward, verveeld, eenzaam – of alles tegelijk. Ze deelt in haar videodagboek vijf tips om daarmee om te gaan – die ze zelf ook in praktijk brengt.
De 5 tips van Henrietta F. Fore
1 Blijf bij routines of begin nieuwe
Eentje die ze heel moeilijk vindt: sta op en ga slapen op vaste tijden. Sta op je normale tijd op, doe je oefeningen, ga douchen, doe je haar, doe wat je normaal ook doet. Betrek de kinderen erbij, zodat je een familieplanning hebt.
2 Blijf verbonden
Houd videogesprekken met je familie, vrienden en collega’s. Deel hoe je je voelt, vraag anderen hoe ze zich voelen. Neem regelmatig even contact op met collega’s, vooral degenen van wie je weet dat ze alleen wonen.
3 Besteed tijd aan hobby’s en dingen die je fijn vindt
Lezen. Koken. Puzzels. Het is verleidelijk om de hele dag online te blijven en continu je newsfeed te verversen om van het laatste nieuws op de hoogte te blijven, maar juist in je hobby’s kun je jezelf verliezen, kom je in een flow en heb je even rust van wat er allemaal op je afkomt.
4 Reserveer tijd om je zorgen te maken
Een bekende techniek die echt werkt: schrijf gedurende de dag (of nacht!) alles op waar je je zorgen over maakt, en reserveer een vast moment op de dag om erover na te denken, bijvoorbeeld een kwartiertje voor of na het eten.
5 Doe zoveel mogelijk dingen die goed voor je zijn
Doe alles om fit en gezond te blijven – niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Gebruik meditatie en mindfulness-apps, doe oefeningen. Begin een dankbaarheidsdagboek, door elke avond drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Geniet van dingen die gewoon door kunnen gaan, zoals muziek, lezen, zingen, en dansen.
Videodagboek, dag 8
En dan: handen wassen en dóór. Inmiddels is ook dag 8 geüpload, waarin ze vertelt over haar oproep met onder meer de leiders van de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie aan grote donoren om geld vrij te maken voor noodhulppakketten en een oproep tot een staakt het vuren in oorlogsgebieden.
Ze maakt zich zorgen over de kinderen in de vluchtelingenkampen, of in arme wijken in overvolle steden, waar geen ruimte is voor anderhalve-meter-afstand en geen zeep om je handen mee te wassen. En over onderwijs – want in 156 landen blijven de scholen voorlopig dicht, ‘en voor kwetsbare kinderen geldt vaak: hoe langer ze wegblijven, hoe kleiner de kans dat ze terugkomen’.
Zachte stemmen
We bevinden ons op onbekend terrein, zegt ze in een van de videodagboeken, maar ‘blijf gewoon doen wat je belangrijk vindt’. Want iedereen is nu met corona bezig, en dat is terecht. Maar andere verhalen hebben óók onze aandacht nodig.
Ik moest, toen ik haar dat hoorde zeggen, denken aan de huisarts, die zich in een column zorgen maakte over het kind dat altijd zo graag naar school ging, omdat het thuis niet fijn was. Aan het korte nieuwsbericht over vluchtelingenkinderen die uit azc’s verdwijnen zonder dat we weten waarheen.
Het is belangrijk om een beetje grip te houden op je dagindeling, anderhalve meter afstand te houden en het corona-nieuws te volgen. Maar óók om alert te zijn op de verhalen die nu dreigen onder te sneeuwen. Luister naar het zachte stemmetje. Het stille kind.
‘Laten we blijven werken,’ zegt Henrietta Fore. ‘Er is een hoop te doen.’
Meer wijze woorden?
- Bekijk Henrietta F. Fore’s Videodagboek, dag 4
- Lees vier wijze lessen van Maya Angelou
- Lees Jane Goodall’s boodschap van hoop
Meer Happinez?
- Moeite met opstaan? Dit kun je doen
- Waarom een dankbaarheidsritueel zo waardevol is
- Tien zelfzorg ideeën die je makkelijk volhoudt