Een beetje aardiger zijn voor jezelf. Dat is lastiger dan we denken. En toch is het zo ongeveer het belangrijkste in het leven, vertellen hoogleraar en zelfcompassie-onderzoeker Kristin Neff en psychotherapeut Christopher Germer: ‘Je hebt zelfcompassie nodig om op de lange termijn vriendelijk te blijven voor anderen. Wanneer je alleen maar weggeeft, brand je op.’
De term ‘zelfcompassie’ zorgt bij veel mensen voor opgetrokken wenkbrauwen omdat het klinkt alsof je dan passief zielig gaat zitten doen en tot niets meer komt, of dat je zelfs egoïstisch wordt. Maar dit is niet aan de orde, verzekeren Kristin en Chris. Juist niet. De methode die zij ontwikkelden, ‘Mindful zelfcompassie’, wil je helpen om jezelf te accepteren, om innerlijke kracht op te bouwen en te groeien.
In Happinez ‘De rijkdom van verbinding’ vertellen ze over hun missie om de wereld gelukkiger te maken – en leggen de subtiele verschillen uit tussen zelfcompassie, zelfvertrouwen en eigenwaarde, en het belang daarbij van vriendelijkheid, mindfulness en een gevoel van medemenselijkheid.
Hoe compassievol ben ik voor mezelf?
Wil jij weten hoe het staat met jouw zelfcompassie? Doe dan hier de test!
Meer Happinez?
- Met deze meditatie vergroot je als moeder je zelfcompassie
- Lees hier 3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden
- Houd jij steeds meer van jezelf? Op deze leeftijd is je zelfvertrouwen op z’n top