Kun je soms weken opzien tegen een familiedag of bedrijfsuitje? Voelt de vrijdagmiddagborrel voor jou als een ongemakkelijk moetje, en zou je bruiloften en andere partijen het liefst categorisch overslaan? Deze tips maken het makkelijker om met sociale verplichtingen te dealen.
Het is oké
Als je jezelf heimelijk kwalijk neemt dat je geen feestbeest bent, of denkt dat je mensen om je heen teleurstelt, weet dan: je bent oké zoals je bent. Als je neigt naar introversie, ben je gewoon geen fan van activiteiten in groepen. Dat is prima. Je hoeft geen kroegtijger te worden, je hoeft niet elke week met je beste vrienden af te spreken, en je hoeft niet het hoogste woord te voeren tijdens een etentje. Doe wat bij jou past.
Leg jezelf niet te veel op
Oké, er is een sociaal evenement waar je nu eenmaal naartoe moet. Misschien duurt het een avond, misschien duurt het een dag. Wat zijn precies de dingen waar je tegenop ziet? Heb je het idee dat je praatjes moet maken met iedereen, dat je een goede indruk moet maken, dat je spontaan moet zijn? Al die eisen maken het niet makkelijker om gewoon ontspannen aanwezig te zijn. Je hoeft niet met iedereen een praatje te maken, je hoeft niet het gesprek gaande te houden, en het idee van ‘een goede indruk’ kun je beter loslaten – want wat is dat eigenlijk?
Doe het op jouw manier
Bij de meeste sociale bijeenkomsten (verjaardagen, borrels, feesten) hoef je niet van aanvang tot einde te blijven. Tijdens een dagje weg met collega’s kun je er bijvoorbeeld best voor kiezen om vóór het eten weg te gaan, bijvoorbeeld. Moet je naar een bruiloftsfeest, dan kijkt niemand er vanop als je halverwege de avond huiswaarts gaat: je hoeft echt niet te wachten tot je het bruidspaar uit kunt zwaaien. Je hoeft niet oneindig met vreemden te praten, en je hoeft niet het gesprek gaande te houden.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Alleen in november 20% korting met code TANTRA20
Ga niet vermijden
Sociale verplichtingen worden niet eenvoudiger als je ze gaat mijden. Dan wordt je ongemak, of misschien zelfs angst, alleen maar groter. Blijf oefenen, blijf die situaties opzoeken, en leer er je eigen weg in te vinden.
Wees je eigen coach
Als de druk voor jou hoog is, wees dan vriendelijk voor jezelf. Niet alleen voor en tijdens een feestje, maar ook nadien. Ga niet in gedachten opsommen wat je allemaal beter had kunnen doen. Spreek jezelf positief toe: je bent wel gegaan, het gesprekje met persoon X was leuk, en je bent uitgegaan van je eigen behoeften (door af en toe een luchtje te scheppen en op tijd weg te gaan). Go jij!
Plan tijd voor jezelf
Om jezelf weer op te laden na een feestje, borrel of bedrijfsuitje, is het fijn om te zorgen dat je wat tijd hebt daarna. Niet meteen weer doorjakkeren, geen propvolle dag na een vrijdagmiddagborrel, laat staan na een groot bruiloftsfeest. Dat helpt ook om je op te verheugen: maar daarná mag ik lekker even niksen.
Nieuwe mensen leren kennen
Heb je behoefte aan nieuwe mensen om je heen, maar zie je tegelijk op tegen ontmoetingen? Probeer het via je bestaande vrienden te spelen. Ga eens bij hen eten als er ook een andere vriend(in) is, ga een keer mee naar hun yogales / sportclub / tekencursus. Op een relatief ontspannen manier ontmoet je dan nieuwe mensen, die waarschijnlijk leuk zijn, want het zijn de vrienden van je vrienden.
Normaal gesproken wél zin om te gaan?
Hou je normaal gesproken juist wel van feestjes, maar zie je er de laatste tijd vaak tegenop? Probeer dan bij jezelf te rade te gaan waar dat vandaan komt. Als je zoveel aan je hoofd hebt dat je ontmoetingen met vrienden, feestjes en andere sociale situaties er even niet bij kunt hebben, dan kan dat een teken van burn-out zijn. Misschien kan dit testje duidelijkheid geven.