Zien: de Netflix-lezing over kwetsbaarheid van Brené Brown

Zien: de Netflix-lezing over kwetsbaarheid van Brené Brown Zien: de Netflix-lezing over kwetsbaarheid van Brené Brown Zien: de Netflix-lezing over kwetsbaarheid van Brené Brown

Haar TED-talk ‘The power of vulnerability’ is een van de meest bekeken TED Talks ooit. Maar als je dacht dat iemand die zo beroemd wordt met een ijzersterk verhaal over kwetsbaarheid zelf nooit meer worstelt met kwetsbaarheid – think again.

In haar nieuwe, anderhalf uur durende lezing ‘The Call to Courage’ (te zien op Netflix) laat ze geestig en openhartig zien hoe ze zelf nog regelmatig worstelt met kwetsbaarheid. Wat het zo eng maakt, en waarom het toch zo belangrijk is om na te streven.

Samen zwemmen

Ze deelt bijvoorbeeld een mooie anekdote over een ochtend zwemmen in open water met haar man. Ze zijn op vakantie, er is niemand om hen heen, na jaren zwemmen ze weer eens samen – dus ze vertelt hem hoe bijzonder ze dat vindt. ‘Ik voel me zo verbonden met jou,’ zegt ze. Zijn reactie: ‘Ja, het water is lekker.’ Au. Hoe het afloopt, is zonde om te verklappen – maar vast herkenbaar.

Houden van

Je kwetsbaar opstellen betekent, zoals zij het noemt, ‘de arena in gaan’. Niet alleen het risico nemen dat je onderuitgaat, maar wéten dat dat gaat gebeuren. En je daardoor niet laten tegenhouden. Ieder mens die uit zijn leven wil halen wat erin zit kan er niet omheen zich kwetsbaar op te stellen, zegt ze. Want wat we allemaal het liefste willen is liefde, verbinding met anderen – en dat kun je alleen vinden als je jezelf laat zien. Wie een pantser draagt, kan niet echt gezien worden, en dus niet liefgehad. ‘Houden van is kwetsbaarheid.’

Dapper zijn

Veel mensen zijn opgevoed met het idee dat ze moedig moeten zijn, en dat kwetsbaarheid zwakte is. Maar moed bestaat niet zonder kwetsbaarheid, zegt Brown. ‘Dapper zijn en jezelf niet laten zien, dat is onmogelijk.’

Domino-effect

Ook een waardevol inzicht: als je je eigen kwetsbaarheid niet erkent, reageer je je pijn af op anderen. Want pijn is er nu eenmaal, het komt en gaat. ‘En pijn veroorzaken is makkelijker dan pijn voelen.’ Dat heeft natuurlijk een domino-effect (de pijn wordt doorgegeven), maar je kunt het ook omdraaien: kwetsbaarheid werkt ook aanstekelijk. Wie zichzelf durft te laten zien, maakt het een ander makkelijker om dat ook te doen.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over kwetsbaarheid?

Volgend artikel
Hoe de moeilijke momenten je leven betekenis geven
Hoe de moeilijke momenten je leven betekenis geven