Zit je vast? Het kiezen van een thema helpt je voor jezelf te zorgen

Zit je vast? Het kiezen van een thema helpt je voor jezelf te zorgen Zit je vast? Het kiezen van een thema helpt je voor jezelf te zorgen Zit je vast? Het kiezen van een thema helpt je voor jezelf te zorgen

In woelige perioden van je leven is het soms zo lastig om besluiten te nemen. Over wat je gaat doen, over waar je gaat wonen, over hoe je reageert op wat er om je heen gebeurt. Als je het gevoel hebt dat je vast zit, kan een thema voor de komende periode je helpen om structuur aan te brengen en te ontdekken wat je werkelijk wilt. 

Wij kwamen het idee voor zo’n thema voor het eerst tegen in het boek ‘When organizing isn’t enough’ van opruimgoeroe Julie Morgenstern, dat gaat over hoe je grondig kunt opruimen als je op de drempel staat van een nieuwe fase in je leven – niet alleen je spullen, maar ook je gewoonten en je tijdbesteding. Maar ze is zeker niet de enige die erover schreef. Een thema is verbonden met je levensverhaal en hoe zich dat ontwikkelt. Het is een handvat voor persoonlijke groei.

Als je een thema zoekt, neem je even afstand van je dagelijkse toestanden, en denkt je na over het volgende hoofdstuk in je leven. ‘De komende tijd wil ik dat mijn leven in het teken staat van…’ Je thema is een kompas dat richting geeft, een leidraad waarlangs je je weg kunt vinden in een nieuwe fase, als je het gevoel hebt dat je vastzit, of als er juist zoveel gebeurt dat je het eigenlijk niet bij kunt benen. Als je een kind krijgt of als de kinderen het huis uit gaan. Bij het begin van een nieuwe liefde of juist als je weer op jezelf bent. Bij een nieuwe baan, of bij ontslag. Een thema beschrijft wat je wilt, maar ook wat je nodig hebt. Het helpt je voor jezelf te zorgen.

Hoe kies je een thema?

Een goed thema is allesomvattend (het pas bij alle facetten van je leven), het is eenvoudig en wat vooral belangrijk is: het moet gaan om wat jij werkelijk wilt, over waar je van droomt, niet over wat je víndt dat je moet willen of wat anderen vinden dat je moet doen. Het kan een enkel woord zijn, bijvoorbeeld ‘Avontuur’, ‘Verbinden’, ‘Creativiteit’, ‘Verdieping’, ’Kracht’, ‘Gezondheid’, ‘Zelf-ontplooiing’ of ‘Eerlijkheid’. Of een korte zin: ‘Een plek vinden’, ’Mijn horizon verbreden’.

Soms weet je het meteen, soms moet je er echt een tijdje over nadenken. Hoe voel je je? Hoe wil je je voelen? Wat mis je? Wat wil je níet, wat wil je wél?  En hoe zou je dat samen kunnen vatten in een zin of een woord? Je hebt een goed thema gevonden als je je er goed bij voelt, als je weet: dit pást bij me. Een goed thema voel je tintelen. Je krijgt er energie van, en zin om dingen te doen.

Licht en lucht

Zelf bedacht ik een paar weken geleden ‘Licht en lucht’ voor deze herfst en winter. Dat thema geeft niet alleen structuur bij het opruimen en opnieuw inrichten van het huis (letterlijk: die loeizware potkachel mag eindelijk weg, en ik wil meer lampen), maar ook bij het nadenken over hoe ik mijn werk invul en voor wat ik in mijn vrije tijd doe (naar buiten!). En toen ik tijdens een oponthoud vanwege een storm in de cockpit van het vliegtuig mocht kijken en op de stoel van de piloot mocht zitten, maakte het die ervaring, toen ik erover nadacht, extra bijzonder. Ik koos het luchtruim.

Dat is precies wat een thema kan doen: het brengt je weer terug bij wie je was, wat je wilt, bij wie je wilt zijn. En natuurlijk hoef je met zo’n thema niet te wachten tot je een keer vastzit. Een verjaardag is ook een mooi moment, net als de jaarwisseling of een verandering in je leven. En ten overvloede: je zit er niet aan vast. Een thema hou je zolang als het je helpt. Bij een nieuwe fase, past een nieuw thema.

Wat wordt jouw thema?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Als je dankbaar bent, ben je gelukkiger (en zo oefen je dat)
Als je dankbaar bent, ben je gelukkiger (en zo oefen je dat)