Je houding ten opzichte van geld heeft gevolgen voor hoeveel je ervan hebt. Money mindset wordt het genoemd. Het aantal podcasts en YouTubevideo’s over dit onderwerp groeit. Hoe werkt het precies en hoe stuur je je houding bij?
Al zoomend vanaf de zonnige patio bij zijn villa op een Spaans eiland leeft Michael Pilarczyk de droom. Misschien niet ieders droom, maar wel de zíjne. Pilarczyk is mediaondernemer, auteur en spreker, en wordt ook wel ‘mister mindset’ genoemd. Hij vertaalde en bewerkte een van de best gelezen zelf- hulpboeken aller tijden ‘Think and grow rich’ van Napoleon Hill (‘Denk groot & word rijk’) en schreef onder andere ‘Je bent zoals je denkt’. In Pilarczyks podcast heeft hij het ook geregeld over money mindset. Maar wat ís het nou eigenlijk precies?
“Het is geldbewustzijn, bewust met geld omgaan,” antwoordt Pilarczyk. “Wat ik vaak hoor is: oh, het gaat weer over geld, nou ik hoef geen miljonair te worden hoor. Of: het gaat altijd maar over geld en er nog meer van krijgen. Dat is invulling. Je hoeft geen miljonair te willen worden. Ik zeg alleen: geld is wél belangrijk, omdat een gebrek aan geld extra zorgen geeft. Als je dat niet wilt, of je wilt meer gaan verdienen, begin dan bij je mindset.”
Invloed van anderen
“Je money mindset is de relatie die je hebt met geld, de manier waarop je ermee omgaat,” vult psycholoog en businesscoach Iris Rutte aan. “Hoe kijk je ertegenaan? Positief, negatief, neutraal? Op zich is geld een neutraal begrip, maar hoe we ernaar kijken, heeft direct invloed op hoeveel we ervan hebben, dat is bewezen. Mocht je er meer van willen, dan kun je er meer van krijgen door actief iets aan je relatie met geld te veranderen.” Rutte en Pilarczyk wijzen erop dat iedereen – onbewust – allerlei overtuigingen met betrekking tot geld bij zich draagt, bijvoorbeeld afkomstig van je ouders.
Een goede relatie met geld kan je veel brengen
Rutte: “Denk aan: wie voor een dubbeltje geboren is, zal nooit een kwartje worden. Rijke mensen zijn slecht. Over geld mag je niet praten. Je moet heel hard werken om geld te verdienen. Of juist: wie dan leeft wie dan zorgt… Dat neem je allemaal mee.” Daarnaast kunnen ook de omgeving waarin je leeft en de vrienden met wie je omgaat, van invloed zijn op je ideeën over geld. “Stel je woont in een omgeving waar vaak negatief wordt gepraat over rijke mensen of over vrouwen die fulltime werken, dan is het niet gek dat dit jouw gedachten beïnvloedt,” legt Rutte uit.
“Overtuigingen leiden tot bepaald gedrag. Niet fulltime gaan werken, geen salarisverhoging vragen of jezelf als ondernemer klein houden. Dat is dus uiteindelijk van invloed op hoe je er financieel voor staat. Het kan je veel brengen als je een goede relatie ontwikkelt met geld. Zorgen dat je niet steeds tekort komt aan het einde van de maand, bijvoorbeeld. Voor jezelf beginnen of juist minder werken, meer in goede doelen stoppen. Je hoeft geen Gucci-tas te kopen. Nu ik zelf een betere relatie met geld heb, kan ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat mijn man – die ongeneeslijk ziek is – de activiteiten op zijn bucketlist kan uitvoeren, zoals parachutespringen.”
Hoe kijk je naar geld?
Je money mindset veranderen begint met bewustwording. Denk na over hoe je naar geld kijkt, wat je erbij voelt, welke gedachten je erover hebt, waar die vandaan komen. Schrijf het op of bespreek het met iemand, je partner, een vriend, een coach. Pilarczyk: “Ben je happy, dan hoef je niks te veranderen. Ben je dat niet, bedenk dan wat je zou willen en kunnen doen om een andere kijk op geld te krijgen.”
Rutte adviseert om jezelf eerst de ‘why’-vraag te stellen. “Als je niet weet waarom je ergens aan gaat werken, dan houd je het niet vol. Ik hoor vaak van ondernemers dat ze balen van het feit dat alles wat erin komt er ook meteen weer uitvliegt. Anderen vinden het vervelend dat ze maar niet voor zichzelf opkomen, niet om een salarisverhoging durven vragen, niet vragen om een opdracht.” Vervolgens raadt ze aan om te onderzoeken of je overtuigingen met betrekking tot geld wel kloppen. Is het bijvoorbeeld altijd zo dat je hard moet werken voor geld? Er zijn genoeg mensen voor wie dit niet opgaat. Kijk in jouw branche hoe anderen het aanpakken. Rutte: “Mijn eigen concurrent in dit vakgebied vraagt vier keer zoveel voor hetzelfde werk. Mensen betalen dat. Hoe kan dat? Hoe bewuster je je voorneemt een vraag te gaan onderzoeken, hoe meer je het antwoord gaat zien. Het is net als met zwanger zijn, opeens zie je overal zwangeren.”
Ga op zoek naar gedachten waar je iets aan hebt
Heb je ontdekt dat je oude overtuigingen je niet helpen, ga dan op zoek naar gedachten waar je wél iets aan hebt. Helpende zinnetjes, affirmaties. Schrijf ze op en bewaar ze op een plek waar je ze constant tegenkomt. Rutte: “Je kunt denken aan: ‘ik ben het waard om meer te vragen’, ‘ik hoef niet zo hard te werken’ of ‘ik mag geld belangrijk vinden’.
Warm je creatieve brein op
Na de bewustwording, het onderzoek en het overboord zetten van niet-helpende overtuigingen, begint het concretiseren van je wensen. Voor jezelf duidelijk krijgen wat je wilt. Om je creatieve brein op te warmen kun je eerst formuleren wat je zou doen als je oneindig veel geld hebt. Pilarczyk: “In het begin roepen mensen dan dat ze een boot of vliegtuig zouden kopen, grootse dingen gaan doen, maar uiteindelijk komen veel mensen uit op ‘ongeveer zoals het nu is, maar met iets meer tijd voor mezelf, geld om leuke dingen te doen en niet meer zo hard hoeven werken.” De vervolgstap is: formuleren hoeveel geld per maand je meer wilt hebben en wat je daarmee gaat doen. Bijvoorbeeld 400 euro per maand of 6000 euro per maand, om te sparen voor je droom.
Visualiseer
Weet je eenmaal precies wat je wilt hebben en in de wereld wilt gaan zetten, ga dan in gedachten ontvangen wat je hebt gevraagd, adviseert Pilarczyk. “Denk en spreek erover alsof het al zo is. Visualiseer een exact beeld van je verlangde omgeving en je financiële situatie. Houd vast aan het geloof dat het denkbeeldige wordt gerealiseerd. Houd vast aan je daadkracht om het doel te verwezenlijken met je handelingen. Visie plant het zaadje. Actie leidt tot resultaat. Zonder actie gaat dat geld er niet komen.” Pilarczyk voegt nog toe dat het niet werkt om er alleen op bepaalde momenten voor te gaan zitten om je verlangen te delen met het universum en het verder te vergeten. “Gebed of meditatie kan helpen om je visie te verhelderen en je geloof te versterken, maar om iets te bereiken moet je onafgebroken stevig vasthouden aan je visie met het doel haar vaste vorm te geven en met de absolute overtuiging dat het nu al zo is.”
Tekst: Catelijne Elzes
Verder lezen?
In Happinez 02-2022 ‘De kunst van rijk leven’ lees je meer over het creëren van een money mindset. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.
Meer lezen over geld?
Hoe geld je leven bepaalt en hoe je dat loslaat.