Als je jezelf toestaat eerlijk te zijn, voelt dat bevrijdend. Eerlijkheid is de basis voor vertrouwen, het geeft waarde aan je relaties. Maar wat eerlijk zijn zo spannend maakt, is dat je er soms iemand anders pijn mee doet. Zo spreek je je uit met respect voor het gevoel van de ander.
Begin klein
Soms stapelen kleine leugentjes zich snel op, en gaan ze je in de weg zitten. Merk je dat je het al lastig vindt eerlijk te zijn wanneer je gevraagd wordt of het eten je smaakt, of bij het afzeggen van een afspraak te zeggen waarom, en zou je liever eerlijk zijn? Oefen jezelf door wat vaker tóch te zeggen wat je echt vindt. Dat maakt het gemakkelijker om ook eerlijk te zijn bij grotere kwesties.
Benadruk het positieve
Dat je eerlijk bent, wil niet zeggen dat je altijd en overal je mening hoeft te geven – of anderen moet wijzen op hun tekortkomingen. Leg de nadruk op wat je goed en mooi vindt, dan is de kans groot dat de ander het ook kan waarderen wanneer je kritiek hebt.
Verplaats jezelf in de ander
Als je je voorstelt hoe een ander jouw eerlijkheid ervaart, zul je vaak inzien dat een leugentje om bestwil helemaal niet nodig is. Natuurlijk is een eerlijk antwoord niet altijd leuk om te horen, maar toch geef je er uiteindelijk vast de voorkeur aan. Want op iemand die eerlijk is, kun je bouwen. Is diegene positief, dan weet je dat het oprecht is.
Sta open voor eerlijkheid
Klinkt vanzelfsprekend, maar is heus niet altijd gemakkelijk: als je het belangrijk vindt om eerlijk te kunnen zijn, moet je ook eerlijkheid willen ontvangen. Dat betekent af en toe even de kiezen op elkaar, maar het hoort erbij. Eerlijkheid brengt je alleen dichter bij de ander als het wederkerig is. Bedenk je ook dat eerlijkheid voortkomt uit respect voor de ander: ook als het eerst een beetje pijn doet, is het liefdevoller dan ‘ja’ zeggen als je ‘nee’ bedoelt.
Wees eerlijk met de juiste redenen
Eerlijk zijn is waardevol, maar het is goed je af te vragen waarom je eerlijk wilt zijn. Soms wil je iets uitspreken uit woede of zelfs uit wraak om iets wat iemand anders jou heeft aangedaan. Vraag je dan ook af of je je beter zult voelen door eerlijk te zijn.
Spreek je meteen uit
Hoe langer je wacht met reageren op iets wat iemand zegt of doet, hoe lastiger het wordt eerlijk te zijn. Zeg je pas dagen of weken daarna dat iets je niet zint, dan krijgt die boodschap veel meer gewicht – vaak meer dan nodig is. Luister dus goed naar je gevoel, zodat je snel in de gaten hebt dat je iets dwarszit en je er meteen eerlijk over kunt zijn.
Aanvaard teleurstelling of gekwetstheid
Ook als je je best doet je eerlijkheid te combineren met mildheid en hartelijkheid, is de ander soms teleurgesteld of gekwetst. Aanvaard dat je dat niet altijd kunt voorkomen: het is onmogelijk om op een oprechte manier met andere mensen om te gaan zonder dat dat soms schuurt.
Meer Happinez?
- Susan Smit over vrouwelijke buikkracht
- Glennon Doyle over contact maken met je innerlijke stem
- Hoe staat het met jouw zelfcompassie? Doe de test!