Ook al hoort verandering bij het leven, we vinden het vaak maar lastig om ermee om te gaan. Gelukkig valt het te leren, waardoor verandering op den duur lang niet zoveel onrust meer bezorgt.
“We are always in transition. If you can just relax with that, you’ll have no problem.” Aldus de Tibetaanse geestelijke Chögyam Trungpa. En hij heeft gelijk: alles verandert altijd, de wereld staat nooit stil, de klok stopt niet met draaien. Over het algemeen kunnen we ons daar goed bij neerleggen, tenzij het om grote, persoonlijke veranderingen aankomt. Zeker als we daar niet zelf voor hebben gekozen. Denk aan het verlies van een naaste, een scheiding, ontslag of een gedwongen verhuizing.
We vallen dan terug op geklaag, boosheid en slechte gewoontes om in te ‘vluchten’. Denk aan roken, snoepen, of je verliezen in de wereld van social media. Meer tijd maken voor rust en het inschakelen van hulp zijn betere reacties, maar soms zijn die opties er nu eenmaal niet. Volgens Leo Babauta, zenexpert en blogger, bestaat er een manier om in iedere situatie goed met verandering om te gaan, hoe groot of klein de verandering ook is. Breng je zijn filosofie in de praktijk, dan wordt het gemakkelijker om stress te verminderen, om je open te stellen te midden van alle chaos en om vreugde en dankbaarheid te vinden in de meest hectische periodes.
Omarmen in plaats van wegduwen
Babauta vraagt je de situatie te omarmen, in plaats van erover te klagen. Alleen dan leer je verandering te waarderen en zie je in dat je je niet hoeft vast te klampen aan oude gewoontes, maar dat je je simpelweg kunt openstellen voor je nieuwe leven.
De volgende stappen helpen daarbij:
Stap 1:
Merk op wanneer je je gestrest voelt of weerstand toont ten opzichte van een verandering. Dan ontdek je al snel een rode draad in jouw manier van omgaan met verandering.
Stap 2:
Ga na wat er op zo’n moment bij je gebeurt. Niet per se in je hoofd, maar vooral in je lichaam. Door in een stressvolle situatie ‘uit je gedachten’ te stappen – en dat doe je door je expliciet te focussen op wat je voelt (verhoogde hartslag, zweethanden, de stof van je kleding op je huid) – kun je bemerken dat het niet de situatie is die zorgt voor stress en weerstand, maar dat je gedachten dit doen.
Stap 3:
Bemerk dat je onderdeel bent van een groter geheel. Kijk verder dan je gedachten op dat moment en wees je er bewust van dat er veel meer gaande is dan alleen jouw gedachten, die jouw wereld op dat moment heel klein maken. Door je wereld groot en weids te houden, zie je in dat ieder moment, alles op de wereld aan verandering onderhevig is.
Stap 4:
Nu is het de kunst om rust te vinden in dat grotere geheel. Probeer de schoonheid in te zien van alle veranderingen die om je heen gebeuren en dus ook de verandering die bij jou stress en weerstand veroorzaakt. Niets blijft immers hetzelfde, alles stroomt en beweegt in een flow. Lukt het je om te midden van al die processen rust te vinden, dan is het prachtig om deze continue stroom van veranderingen te aanschouwen.
Stap 5:
Ga op zoek naar compassie, dankbaarheid en waardering. Hoe groot of ingrijpend de verandering ook is. Als het je lukt om relaxed en open naar het grotere geheel te kijken, dan gaan compassie en dankbaarheid goed samen met het verdriet en de complexiteit die soms bij een grote verandering horen. Let op: dit is niet hetzelfde als het negeren of wegdrukken van je emoties. Het gaat erom dat je juist op de meest verdrietige en moeilijke momenten in je leven inziet dat dankbaarheid en compassie altijd bereikbaar zijn.
Stap 6:
Ga situaties waarderen, precies zoals ze zijn. Fouten, wonden, verlies en pijn. Maar ook groei, leermomenten en ervaringen. Jij bent samen met alle anderen op de wereld onderdeel van de continue stroom van verandering en verloop. Je daartegen verzetten werkt averechts. Je laten meevoeren in die stroom en je verwonderen over alles wat je onderweg tegenkomt, brengt je verder.
Meer lezen over omgaan met verandering?
Als je overweldigd wordt door verandering: 8 pijlers voor kracht.