Zo maak je écht verbinding, in vijf stappen

Zo maak je écht verbinding, in vijf stappen Zo maak je écht verbinding, in vijf stappen Zo maak je écht verbinding, in vijf stappen

Hoe maak je écht verbinding met anderen, zonder angst en zonder voorbehoud? Actrice Nazmiye Oral komt voor haar werk misschien dicht bij mensen, maar vindt het toch moeilijk zich daadwerkelijk voor anderen open te stellen. Ze bedacht een stappenplan. 

Een dichtregel van de Iraanse poëet Rumi inspireerde haar: ‘Voorbij de gedachte aan recht en onrecht bestaat een veld.’ Als we elkaar niet meer als tegenstanders zien, ontstaat er ruimte, vertelt ze in haar talk op het Brainwash festival. En in die ruimte kun je op een dieper niveau contact met elkaar maken. Mits je vijf stappen volgt.

1 Wees bereid om contact te maken

Dit is er zo een die een ontzettende open deur lijkt. Maar, zegt Nazmiye, bereid zijn is niet gewoon: ‘contact willen maken’, of beredeneren dat het goed zou zijn. Nee, het is diep van binnen voelen dat je dat wilt. ‘Je moet genoeg eenzaamheid en pijn hebben ervaren,’ zegt ze. Dan durf je grenzen over te gaan, hoe eng je het ook vindt. Mensen zeggen wel eens tegen haar: maar wat als ik me kwetsbaar opstel, en mijn ‘zwaard’ neerleg, komt de ander me dan niet een kopje kleiner maken? Maar uiteindelijk doe je dit niet voor de ander, zegt Nazmiye, maar voor jezelf.

2 ‘Ik’ je de ander toe

Voor de gelegenheid bedenkt Nazmiye een eigen werkwoord: je de ander ‘toe-ikken’. Dat is iets anders dan toe-eigenen, het gaat erom dat je je ten diepste in hem of haar verplaatst. Als je de ander tot ‘ik’ maakt, verdwijnt de afstand tussen jullie twee. Je ziet het welzijn van hem of haar als jouw verantwoordelijkheid.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Alleen in november 20% korting met code TANTRA20

3 Blijf onvoorwaardelijk

Leg geen contact voor even, maar laat zien: ik ben er en ik ga niet weg. Onvoorwaardelijke vriendschap is iets bijzonders. ‘Dat is een heel kostbaar geschenk, dat we vaak alleen aan onze kinderen, partner of ouders geven.’

4 Wees open

Het lijkt misschien een vanzelfsprekendheid, maar hoe vaak zijn we echt open? ‘We denken vaak open te zijn, terwijl we ons in onze openheid eigenlijk óf helemaal achter in de grot verschuilen, of al een beetje bezig zijn met het formuleren van een antwoord.’ Hoe weet je of je echt open bent geweest? Er is een lakmoesproef, zegt Nazmiye. Als je iemand écht toelaat, verandert diegene je een beetje.

5 Verwacht niets

In contact met anderen hopen we altijd ergens op, volgens Nazmiye. We zijn op zoek naar begrip, troost, aandacht, willen gezien worden. Als je de ander tot ‘ik’ maakt, vallen die behoeftes weg. ‘Ik ben getuige van jou, jij van mij.’ Meer niet. Door niets te verwachten en nergens op te hopen, maar je alleen maar open te stellen voor de ander, kom je in dat veld waar Rumi het over had. Een veld waar ruimte is voor intimiteit. ‘Op dat moment waar jij jij mag zijn, en ik ik.’

Luister naar Nazmiye

  • Op het Brainwash festival vertelde Nazmiye Oral over haar stappenplan. Je bekijkt en beluistert haar talk hier.

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
De mooiste lessen die we van Pippi Langkous kunnen leren
De mooiste lessen die we van Pippi Langkous kunnen leren