Ontbijten, haren wassen, tandenpoetsen voor je gaat slapen… Er zijn zoveel gewoontes die we onszelf hebben aangeleerd en waar we niet eens meer over nadenken. Ook nieuwe gewoontes kun je gewoon in je systeem krijgen. Zeker met deze tips.
Herhalen, herhalen, herhalen
De sleutel tot elke gewoonteverandering is herhaling. Aan de ene kant is dat vervelend: na een weekje zit sporten nog niet in je systeem, je moet een tijdje volhouden voor het een automatisme wordt. Aan de andere kant is het fijn: het is geen kwestie van kúnnen, puur een kwestie van dóen. Wat de gewoonte ook is die je wilt invoeren, op een gegeven moment kom je waarschijnlijk op het punt dat je denkt ‘dit went nooit’. Zodra je dat punt voorbij bent, wordt het makkelijker en ga je resultaat zien.
Doe wat bij je past
Realistische verwachtingen hebben is belangrijk als je jezelf een nieuwe gewoonte eigen wilt maken. Drie keer per week hardlopen is geen realistisch streven als je de pest hebt aan hardlopen én bij miezerregen diep ongelukkig wordt. Dan moet je de motivatie namelijk uit je tenen halen, en waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken? Ga dan lekker dansen (in je woonkamer), als je wél blij wordt van bewegen op muziek.
Maak het concreet en specifiek
Dus niet: ‘gezonder eten’ of ‘minder alcohol’, maar ‘elke dag een kom rauwkost’ of ‘wijn is voor het weekend’. Probeer het positief te verwoorden – focus niet op wat je níet meer gaat doen (‘niet meer snoepen’ klinkt nogal deprimerend – en bovendien niet haalbaar, er glipt heus wel eens een dropje tussendoor) maar juist op wat je wél wilt: ‘fruit, groente of noten als snack’.
Combineer gewoontes
‘Habit stacking’, of gewoontes stapelen, wordt het ook wel genoemd: plak gewoontes aan elkaar vast. Als je elke dag luncht om half één, is dat een prima momentje om dat bakje rauwkost te nuttigen. Drink je elke middag thee, grijp dat moment dan aan om een yoga-oefening te doen, of een paar squats (bijvoorbeeld tijdens het koken van het theewater). Het klinkt simpel, maar door een nieuwe gewoonte te stapelen op een bestaande, lift de nieuwe mee op de oude.
Wil je iets mínder vaak doen? Plan het juist in
Ook een goede truc: als je minder tijd wilt besteden aan iets (mailtjes beantwoorden, Instagrammen, televisiekijken, snacken…), reserveer er dan juist een vast tijdvak voor. Een halfuurtje per dag voor social media voelt als luxe (en waarschijnlijk maak je het niet eens vol), terwijl het waarschijnlijk veel minder is dan je er door de dag heen aan besteedt.
Leer van de dipjes
Of je nu anders wilt gaan eten, meer wilt bewegen of vaker tijd wilt nemen om te ontspannen, het aanleren van nieuwe gewoontes gaat nooit in een rechte lijn. Er zullen altijd dagen tussen zitten dat het even niet lukt. Probeer van die momenten te leren: waarom ging het vandaag niet? Had je teveel hooi op je vork, voelde je weerzin tegen het ‘moeten’? Hoe beter je je obstakels leert kennen, des te makkelijker wordt het om ze te tackelen. Nieuwe motivatie vind je door te bedenken waarom je dit ook alweer zo graag wilde, waarom je het belangrijk vindt. En doorrr. If at first you don’t succeed, dust yourself off and try again…
Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus
Meer lezen over goede gewoontes?
Zo maak je van yoga een gewoonte