Kyra de Vreeze merkte dat haar leven gekenmerkt werd door drukte. Dat kon anders, besloot ze. In haar nieuwe boek Simply Daytox zet ze op een rij hoe ze haar leven simpeler maakte: op haar bord, op de yogamat en in haar huis. Vijf tips van Kyra om te versimpelen.
Zeg vaker nee
Toen ik als freelancer begon zei ik bijna nooit nee tegen een werkopdracht. Ik nam alles aan, uit angst dat er volgende maand geen opdracht zou zijn, en omdat ik iedereen die mij vroeg wilde helpen.
Dat nooit nee zeggen maakte dat ik elke dag van de week aan het werk was. Ik stond altijd aan. En omdat ik de opdracht had aangenomen uit angst en om het de ander naar de zin te maken, voelde ik zelf weinig voldoening wanneer ‘mijn’ taak volbracht was en de opdracht succesvol was afgerond. Op naar het volgende, dat is wat ik dacht. Mijn dagen en mijn hoofd waren VOL.
Inmiddels heb ik geleerd nee te zeggen. Niet alles is ‘voor mij’. Er zijn gewoonweg te veel opties in de wereld én ik ben een mens met een eigen smaak en karakter. Door te kiezen voor dat wat er -voor mij- echt toe doet, doe ik wat ik doe met tevredenheid en waardering.
Op de mat: doe minder, met meer aandacht
Meestal is dat wat we op onze yogamat laten zien een reflectie van dat wat we in het dagelijks leven doen. Zo kun je na een drukke dag in hetzelfde gejaagde tempo een power yoga-les volgen. Je wilt veel doen, alles kunnen, elke spier voelen en diep gaan. En daarmee streef je je doel voorbij.
Yoga gaat om aandacht en de verbinding met jezelf. Die verbinding verlies je juist wanneer je gehaast bent. En het is lastig om alle aandacht te hebben voor een pose die je maar twee seconden vasthoudt. Om balans te brengen in de drukte is het beter om op een rustig tempo te bewegen. Zo kun je al je aandacht richten op je adem, je houding en je lichaam. Dat is het moment waarop je daadwerkelijk kan ontspannen en er rust en ruimte ontstaat. Het gaat er niet om hoeveel houdingen je doet, maar hoe je ze doet. Meer is niet beter. Aandacht is de sleutel.
Maak een weekmenu
Je hebt van die dagen dat je denkt: ‘wat moet ik nu weer koken?!’. Door de drukte heb je inspiratie en tijd tekort. Je hebt honger, na een lange dag werken, en kijkt gefrustreerd naar de schappen van de supermarkt die vol staan met opties.
Het maken van een vast weekmenu is een fantastische manier om te versimpelen. Je bent goed voorbereid, weet precies waar je aan toe bent en behoedt jezelf voor keuzes gemaakt in een opwelling. Zo’n menu geeft rust. Schrijf precies op wat je op welke dag eet. Wees specifiek. Bijvoorbeeld: Maandag: gerst-couscous met gegrilde ras-el-hanout wortelen, cashewsaus, kikkererwten en verse munt. Doe één of twee keer per week de boodschappen, passend bij je menu. En verander je menu per maand of seizoen, zodat je de producten eet die op dat moment passend en beschikbaar zijn.
Geef alles in huis zijn eigen plek
Ken je dat: je sleutels kwijt zijn, net op het moment dat je het huis uit wilt vliegen omdat je al te laat bent? Het zorgt voor chaos, verwarring, stress, onrust en frustratie.
Het maakt de dingen ingewikkeld. Handiger is het om alles een eigen plekje te geven. Zo kun je het vinden wanneer je het nodig hebt. Het toekennen van een vaste plek zorgt er ook voor dat je dingen makkelijker opruimt. Je zet ze weer terug waar ze vandaan komen, waardoor er geen onnodige stapeltjes of bergen troep ontstaan.
Creëer routines en rituelen
Routines en rituelen zijn voorspelbare handelingen die je steeds weer op dezelfde manier, en op het zelfde moment, uitvoert. Dit geeft rust en vertrouwen. Het maakt het leven wat simpeler.
Onze ochtend begint bijvoorbeeld altijd hetzelfde. Dochter Lou maakt ons wakker. We blijven even samen in het ‘grote’ bed en worden rustig wakker. Lou en ik gaan naar beneden terwijl papa douchet. Ik maak ontbijt voor Lou en koffie voor mezelf. We zitten uitgebreid en gezamenlijk aan tafel. Ik ga douchen terwijl Lou speelt. Papa kleedt Lou aan. Onze dag kan beginnen! Deze routine, vol rituelen, helpt ons de dag simpelweg ontspannen te beginnen.