Zo word je liever voor jezelf (6 tips)

Zo word je liever voor jezelf (6 tips) Zo word je liever voor jezelf (6 tips) Zo word je liever voor jezelf (6 tips)

Vaak leggen we de lat voor onszelf een stuk hoger dan voor onze geliefden. Mag je geen fouten maken, kan het altijd beter, doe je niet genoeg ‘je best’? Dan is zelfcompassie juist wat je nodig hebt.

Zeg eens eerlijk: hoe mild ben jij voor jezelf als je fouten maakt? Hoe zacht ben je in je oordeel als je een slechte dag hebt, je hebt laten gaan, de dingen niet lopen zoals jij dat wilt, of als je niet voldoet aan je eigen eisen? Waarschijnlijk ben je, zoals de meeste mensen, strenger voor jezelf dan voor anderen. Zeker wanneer je het moeilijk hebt of een fout hebt gemaakt.

Compassie heb je in de regel vooral met anderen. Letterlijk betekent compassie ‘meevoelen’. Je kunt geraakt worden door het leed van een ander en de behoefte voelen diegene op de een of andere manier te steunen. Wie compassie voor iemand voelt, veroordeelt de ander niet als hij een fout maakt, zwaktes heeft of tegenslag ondervindt, maar is begripvol en zacht. Zou het niet veel gezonder zijn als we ook onszelf zo benaderden?

Hoe word je zachter voor jezelf?

1. Breng je innerlijke criticus tot rust

Je bewust worden van je innerlijke criticus is het begin. Schrijf eens op wat de jouwe zoal tegen je zegt. Wat zijn de belangrijkste thema’s? Als je dat weet, kun je besluiten dat negatieve stemmetje in je hoofd minder macht te geven.

2. Verander van perspectief

Als je merkt dat je weer eens hard bent voor jezelf, doe dan eens een stapje terug en neem het perspectief in van een meelevende ander.

Wat zou een lieve vriendin tegen je zeggen over jouw situatie? Of: wat zou jij tegen een goede vriendin zeggen als ze in jouw situatie zat?

Denk aan iemand van wie je houdt. Is je liefde voor die persoon opeens verdwenen als hij of zij een fout maakt, er slecht uitziet of in de put zit?

Zou een zorgzame ouder tegen een kind zeggen wat jij tegen jezelf zegt, als hij wilde dat het kind veilig opgroeit en zich ontwikkelt?

3. Bedenk dat je niet alleen bent

Vaak lijkt het alsof je de enige bent die er niet bij hoort of die niet goed genoeg is, terwijl anderen het leuk hebben met elkaar, alles goed aankunnen en nooit onzeker of eenzaam zijn. Terwijl we in werkelijkheid allemaal wel eens het gevoel hebben dat we falen of niet meetellen.

4. Voel en accepteer

Adem op een moeilijk moment diep in en uit en voel wat je voelt, precies zoals het is, zonder je pijn te negeren of te overdrijven. Open je hart voor wat je voelt, zonder verzet, met kalmte en helderheid. Accepteer dit moment volledig zoals het is.

5. Reciteer een mantra

Herhaal op moeilijke momenten de zelfcompassie-mantra: ‘Dit is een pijnlijk/moeilijk moment. Lijden is onderdeel van het leven. Laat ik vriendelijk voor mezelf zijn. Laat ik mezelf het medeleven geven dat ik nodig heb.’

6. Schrijf het van je af

Schrijf aan het eind van de dag in een dagboekje wat je vandaag lastig vond en wat je kunt doen om jezelf hierbij te helpen, het eenvoudiger te maken.

Artikel: Dagmar van der Neut, uit Happinez 2010 – ‘Waar geloof je in’ – Beeld: fotografie door Ernie Enkelaar, styling door Cyn Ferdinandus


Meer Happinez?

Volgend artikel
Zo maak je de juiste beslissing (volgens een auraleraar, yoga teacher en coach)
Zo maak je de juiste beslissing (volgens een auraleraar, yoga teacher en coach)