Hoe graag we soms ook wilden dat het niet zo was: pijn en verdriet horen bij het leven, net zoals blijdschap en geluk. Het kan je sterker maken en dichter bij elkaar brengen, zolang je er niet voor wegloopt. Hoe je dat doet? We vroegen het integratief psychotherapeut en schrijver Ybe Casteleyn, die het boek ‘Sterker worden waar het pijn doet’ over traumaverwerking schreef.
Kun je iets meer vertellen over je boek en over je project?
De behoefte om anderen te helpen is bij mij lang geleden ontstaan: ik werk al meer dan tien jaar met getraumatiseerde mensen en asielzoekers. Mensen die vastzitten, die al heel lang bezig zijn met het traumaverwerken en die zich ongewenst voelen. Ik wil ze het gevoel geven dat ze gezien en gehoord worden en ze laten weten dat er mensen in deze maatschappij zijn die ze wel welkom heten.
Waar komt je drang om anderen te helpen vandaan?
Net als bij zoveel hulpverleners komt de drang om anderen te helpen ook bij mij voort uit een trauma dat ik opliep in mijn jeugd. Ik probeerde hier op eigen kracht uit te komen, en ging ethiek studeren. De reden waarom ik mijn boek schreef en waarom ik met een traumabus naar de grens van Griekenland trok is dat ik anderen wil aansporen om het juist niet zelf te doen, maar om de stap te nemen het te hebben over wat hen is overkomen en om hun pijn te delen.
Denk je dat trauma en pijn taboe zijn in onze samenleving?
Ja, ik denk dat er in onze samenleving te weinig over wordt gepraat. Net zoals we hier in het Westen leven met een afstand tot de dood. Terwijl pijn en dood bij het leven horen, en in elk mensenleven vroeger of later voorbijkomen. Door erover te schrijven wil ik vertellen dat trauma te behandelen is, en wil ik mensen aansporen er meer over te delen en te praten.
Hoe kun je sterker worden van je verdriet?
Voel je pijn, en loop er niet voor weg. Als je dat doet, zal je de oorzaak van de pijn niet snel ontdekken, waardoor je het blijft voelen. Juist als je pijn omarmt vind je de kern van het probleem en kun je werken aan een oplossing. Heb moed en realiseer je dat je ook slechte emoties mag voelen: die horen net zo goed bij het leven. Pas als je ook je negatieve gedachten kunt beheersen, kun je groter, beter, sterker en gelukkiger worden.
Welk advies zou je iemand in een moeilijke situatie geven?
Je bent niet alleen, er is een uitweg. De eerste stap is altijd het delen van je verhaal met een ander. Schaam je niet voor je verdriet en vraag om hulp. Waar je die hulp zoekt en wat voor jou het beste werkt, dat kan voor iedereen anders zijn. Je kunt net zoveel hebben aan een vriendin als aan een luisterend oor van een psychiater. Dat ligt aan wie je bent als persoon, wat je hebt meegemaakt, hoe sterk je je voelt en of je een stevig vangnet van vrienden of familie hebt. Maar de eerste stap die je moet zetten is altijd het delen van je problemen met een ander: het zoeken en accepteren van hulp.
Meer weten over het verwerken van pijn en trauma?
- Bestel Ybe’s boek ‘Sterker worden waar het pijn doet’, uitgegeven bij Samsara, of neem een kijkje op haar blog.
- Lees het boek Als je wereld instort van Pema Chödrön over het boeddhistisch omarmen van pijn
- Bekijk hier een korte TEDtalk over de impact van trauma op onze gezondheid
Meer Happinez?
- Voel jij je niet (altijd) bijzonder? Lees dan dit
- Verhoog je energie met deze 6 tips
- Als verdriet je overweldigt, kan dit je troost bieden