Zo zet je tegenslag om in transformatie

Zo zet je tegenslag om in transformatie Zo zet je tegenslag om in transformatie Zo zet je tegenslag om in transformatie

Heb je al langer het gevoel dat je werk niet meer past, je relatie niet meer klopt of dat je op een andere manier zou willen leven? Dan is de kans groot dat er een periode van transformatie aankomt. Spannend, maar een prachtige kans op groei.

Grote, ingrijpende veranderingen kunnen je leven op zijn kop zetten. Ziekte, een scheiding, de dood van een dierbare: het zijn gebeurtenissen die inslaan als de bliksem en je het gevoel kunnen geven dat jouw wereld vergaat. Toch hoor je mensen achteraf vaak zeggen dat ze een tegen­slag of crisis als een blessing in disguise hebben ervaren. Dat wat op het eerste gezicht zo verschrikkelijk leek, bracht uiteindelijk toch veel goeds.

Net als de seizoenen

In de natuur is er continu een cyclus van transformatie gaande waarin het ene afsterft en het andere geboren wordt. Als je kijkt naar de seizoenen in de natuur zie je bijvoorbeeld dat een boom in de herfst, nadat hij zomers heeft gebloeid, zijn bladeren verliest en naar binnen keert, helemaal diep in zichzelf. Het lijkt dan alsof er niets gebeurt, maar in zijn wortels komt hij op krachten en bereidt hij zich voor op het nieuwe leven in de lente. Hij heeft al zijn energie nodig om in de lente te groeien en in de zomer opnieuw vrucht te kunnen dragen. Zo vindt het leven voortgang. Afscheid van het een, maakt ruimte voor het begin van het ander.

Verlangen naar verandering

Je machteloos voelen is onderdeel van een transformatie, want machteloosheid stimuleert je om anders naar een situatie te gaan kijken, om naar binnen te gaan, hulp te vragen of naar een oplossing te zoeken buiten je gebaande paden. On­bewust is er vaak al eerder een verlangen naar verandering. Want in een transformatie heb je de veranderingen in je leven (vaak onbewust) zelf in gang gezet. Je hebt al langer het gevoel dat je werk niet meer past, je relatie niet meer klopt of dat je op een andere manier zou willen leven. Als je deze gevoelens niet erkent, dan gaat het innerlijk steeds meer wringen tot er iets barst en je niet verder kunt.

Het Happinez festival komt terug!

Zorg dat je erbij bent en beleef een Magische Reis:
  • 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan

  • Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer

  • Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk

De uitdaging aangaan

Niet elke tegenslag of crisis ontketent een transformatie. De meeste mensen gaan in hun leven door één of twee grote processen heen en een aantal kleintjes. Er zijn een aantal punten waaraan je een transformatieproces kunt herkennen. Typisch is dat het startpunt zich kenmerkt door het gevoel dat je wereld instort. Het lijkt alsof je alles verliest wat belangrijk voor je was en er niets voor terugkrijgt, zoals de boom zijn bladeren verliest en er vanbuiten dood uitziet. Maar juist de wanhoop over de situatie geeft de opening naar verandering.

Heb je de moed?

Het ervaren van tegenspoed geeft je de kans om je diepste emoties onder ogen te komen en te onderzoeken. Je zou het doorleven van angst kunnen zien als een soort test die geestelijke reizigers nodig hebben om zich bewust te worden van hun kracht. In oude beschavingen en bij inheemse volkeren worden kinderen op de drempel van volwassenheid aan beproevingen onderworpen waardoor ze angst leren overwinnen. Zo’n initiatie gaat over verworven kracht en bewustzijn zodat de mens later in zijn leven op momenten van grote uitdaging de kracht in zichzelf weet te vinden om ze door te maken. In onze cultuur kennen we geen rituelen meer om de transities in ons leven goed te leren doorlopen.

Tijd voor stilte

Er komt een punt in je transformatiecyclus dat de heftige gevoelens eindelijk wegebben. Je hebt wanhoop gevoeld en bent dapper naar binnen gekeerd, je hebt je initiële angst overwonnen om je inner­lijke pad op te gaan en oude trauma’s en blokkades zijn opgeruimd. Je hebt nieuwe inzichten en zelfkennis opgedaan. Alles wat gevoeld wilde worden is doorvoeld, wat niet meer nodig was, is losgelaten en wat verandering nodig had, is veranderd. En dan wordt het stil. Na het avontuurlijke pad dat je hebt afgelegd, zijn stilte en rust een weldaad. Er ontstaat ruimte om na te denken over een nieuwe vorm en levensinvulling die passen bij de wens van je ziel. Maar die laten nog even op zich wachten, want hier in de stilte kom je de laatste beproeving tegen: een oefening in geduld.

Tekst: Sarah Domogola 

Beeld: fotografie door Remko Kraaijenveld, styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over transformatie?

Lees hier tips en suggesties voor je transformatieproces.

Volgend artikel
De feniks: het symbool van hoop, vernieuwing en vertrouwen
De feniks: het symbool van hoop, vernieuwing en vertrouwen