4 tips voor een diepgaand gesprek (met je geliefde of een vriend)

4 tips voor een diepgaand gesprek (met je geliefde of een vriend) 4 tips voor een diepgaand gesprek (met je geliefde of een vriend) 4 tips voor een diepgaand gesprek (met je geliefde of een vriend)

We praten wat af met elkaar. Wisselen ervaringen en nieuwtjes uit, vertellen verhalen over het werk, de kinderen, vakanties. Maar hoe vaak vragen we elkaar naar dingen die dieper dan wat aan de oppervlakte leven of delen we zelf wat er omgaat in ons hoofd, in ons hart?

Echt contact. Dat is wat je voelt bij het voeren van een goed gesprek. Je vergeet de tijd, je zintuigen staan helemaal open en vanbinnen voel je het stromen en tintelen. En wie er aan het stuur zit? Niemand…het gesprek vormt zich vanzelf. Moeiteloos haken zinnen en vragen op elkaar in. Of valt er een stilte die niet leeg aanvoelt, maar vol betekenis is.

De ingrediënten voor een goed gesprek

Filosofe en schrijfster Stine Jensen schreef een essay over de kunst van het gesprek en vergezelde het boekje van prikkelende vragen als aanzet voor een boeiende conversatie. Want hoe graag je ook een goed – bijzonder, prikkelend of diepgaand – gesprek wilt, het is niet even voor elkaar te toveren, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten waarbij je stil kunt staan, zegt ze. Ook al is succes niet verzekerd, er zijn een aantal zaadjes die de kans verhogen op een goed gesprek.

1. Stel een mooie, persoonlijke vraag.
Dit is een eerste uitnodiging aan een ander om zichzelf te laten zien.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Alleen in november 20% korting met code TANTRA20

2. Heb moed.
Moed om echt te willen verbinden: kwetsbaar durven zijn, zonder franje, zonder masker.

3. Durf het avontuur aan te gaan.
Waarin je nieuwe wegen opzoekt en je overgeeft aan wat er zich aandient.

4. En het begint met geven: je oprechte aandacht.
Je enthousiasme de ander te zien en je zorg in actief luisteren en het stellen van verdiepende vragen.

Met die vier bestanddelen is de kans groot dat je een goed gesprek uitlokt, die geen van de deelnemers onveranderd zal laten.


Tip 1: Durf los te laten

Het is de bekende paradox: wie durft los te laten, ontvangt. Als je bijna dwangmatig probeert een gesprek een bepaalde kant op te krijgen, bestaat de kans dat je gesprekspartner in z’n schulp kruipt. Het vraagt dus om een wat subtieler aanpak.

Beginnen met social talk is altijd goed om het eerste contact te leggen, een gevoel van verbondenheid te scheppen. Maar durf op een gegeven moment van het gebaande pad af te wijken door een andere zienswijze in het gesprek te gooien of te blijven doorvragen om de ander ‘af te pellen’. Zo wordt er naast de verbinding ruimte geschapen, ruimte voor een nieuwe vraag of thema. Een uitnodiging aan de ander om meer van zichzelf te laten zien.

Of hij daarop ingaat, is vaak afhankelijk van twee dingen: vertrouwen en kwetsbaarheid. Vertrouwen ontstaat als je je kwetsbaar durft op te stellen; tegelijkertijd is er vertrouwen nódig om je aan een ander bloot te geven. Hoe nodig je de ander uit tot kwetsbaarheid? Om met het laatste te beginnen: door zelf de eerste stap te zetten.

Tip 2: Spiegel de ander

Een andere manier om de ander op z’n gemak stellen is door zijn of haar gedrag te spiegelen, zegt Jan Lemmens, senior coach NLP. ‘Door te spiegelen, ga je een beetje op de ander lijken. Het is een beproefde manier om snel iemands vertrouwen te winnen: je in je communicatie volledig op de ander afstemmen, zowel non-verbaal als verbaal. We vertrouwen mensen nu eenmaal meer wanneer zij op ons lijken.’

Er is ook een maar: voordat je het weet wordt zo’n methode een trucje en de meeste mensen voelen intuïtief aan of je oprecht bent of niet. Dus misschien is het belangrijkste voor het aangaan van een verbinding: wees er echt helemaal voor de ander, met al je aandacht.

Tip 3: Toon écht interesse in de ander

Geef degene met wie je praat je volledige aandacht en laat merken dat wat hij of zij zegt je écht interesseert. Wanneer jij daarmee begint, is de kans groot dat de ander dit overneemt en jou op dezelfde manier benadert. Dat je echt interesse hebt in wat je gesprekspartner vertelt, laat je ook zien door het stellen van vragen en zorgvuldig en actief te luisteren naar de antwoorden.

Vragen stellen? Luisteren? Dat doet toch iedereen in een normaal gesprek? ‘Was het maar waar,’ weerspreekt Jan. ‘We willen graag gehoord worden, maar horen we ook? Dit herken je vast wel: je hebt een gesprek en voor je het weet verval je zelf of je gespreksgenoot in het afsteken van een monoloog of in een verbale strijd over wie er gelijk heeft.’

Tip 4: Stel de goede vragen

Wanneer je vragen stelt, luister het nauw hoe je deze formuleert. Jan: ‘Diepgang bereik je wanneer je vragen stelt die de persoonlijke motieven, gevoelens, dromen en waarden van de ander onderzoeken. Bijvoorbeeld: wat maakt dat dit zo gekomen is? Of: wat maakt dit zo belangrijk voor je is?’

Ook Stine onderschrijft het belang van goede vragen. Ooit had zij het genoegen te dineren met de Brits-Zwitserse filosoof en schrijver Alain de Botton: ‘Alain stelde meer persoonlijke vragen. Hij vroeg niet naar werk, maar of je kinderen hebt. En ook: wat vind je belangrijk in je leven? Wat doe je in je vrije tijd? Mensen durven deze vragen doorgaans niet te stellen, alsof het onbeleefd is. Maar een gesprek wordt interessanter en dieper wanneer je het persoonlijker maakt.’

Deze 15 vragen zijn een goed startpunt voor een diepgaand gesprek

Volgend artikel
Speciaal voor Happinez-lezers: Esther Perel over Wat is (on)trouw?
Speciaal voor Happinez-lezers: Esther Perel over Wat is (on)trouw?