Wat zeg je als iemand net zijn baan kwijt is? Een ernstige diagnose heeft gekregen? Of een dierbare heeft verloren? Hoe graag je die ander ook tot steun wilt zijn; het is in moeilijke situaties vaak het ongemak dat overheerst. En dat leidt tot clichés die je juist beter niet in de mond kunt nemen.
Vaak blijven we het liefst zo ver mogelijk weg van ongemakkelijke of pijnlijke situaties. Heeft iemand verdriet of pijn, dan proberen we dit onbewust goed te praten of sluiten we per ongeluk onze ogen voor dat wat er écht aan de hand is. Wat we in zo’n situatie eigenlijk het liefste willen is troosten en een helpende hand bieden. Maar een gevoel van ongemak en hulpeloosheid staat vaak in de weg.
Ongemak voelen wanneer iemand in je omgeving pijn heeft of verdrietig is, is helemaal niet gek. Waar het om gaat is dat we dat ongemak een plekje kunnen geven en vervolgens opzij kunnen schuiven. Zodat we die ander de steun kunnen bieden die hij of zij nodig heeft, in plaats van met clichés te komen waar eigenlijk niemand iets aan heeft.
Wil je iemand tot steun zijn maar weet je niet zo goed hoe? De volgende uitspraken kun je beter vermijden:
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Alleen in november 20% korting met code TANTRA20
Alles met ‘in elk geval’
Iemand die net is ontslagen wil niet horen dat ‘ie in elk geval wel weer een andere baan zal krijgen. En iemand die rouwt heeft niets aan de uitspraak ‘Hij heeft in elk geval een mooi leven gehad’. Een positieve draai willen geven aan een moeilijke situatie is heel menselijk, maar in zulke gevallen kan het ervoor zorgen dat degene die pijn of verdriet ervaart het gevoel heeft dat deze emoties er niet mogen zijn. Er wordt dan teniet gedaan aan de pijn of het verdriet van die ander.
‘Alles gebeurt met een reden’
Voor velen kan dit mantra daadwerkelijk steun bieden en daar is niets mis mee. Deze overtuiging kun je echter alleen jezelf eigen maken, dus zeg dit niet zomaar tegen iemand anders. Dit kan namelijk de eigengerechtigheid van die ander aantasten. Je wilt niet dat iemand zich door jouw goedbedoelde uitspraak gaat vastklampen aan het idee dat het universum of een God aan het spelen is met zijn of haar leven.
Adviezen die beginnen met ‘Je moet…’ of ‘Je moet niet…’
Wanneer iemand iets meemaakt dat jou doet denken aan iets in je eigen leven is de verleiding heel groot om advies te gaan geven. Je wilt die ander meegeven wat jij in diezelfde situatie hebt gedaan en denkt hem of haar daarmee te helpen. ‘Je moet een advocaat in de arm nemen’, ‘Je moet je hier niet door laten tegenhouden’, ‘Je moet nog eens met je baas gaan praten’: allemaal goedbedoelde adviezen, maar houd ze voor je. Hetgeen wat de ander nodig heeft is steun, liefde en gehoord worden. Daar past jouw eigen verhaal soms even niet tussen.
Alles waarmee je de pijn van die ander wilt verklaren of wegnemen
Ook hiervoor geldt: je bedoelt het ongetwijfeld goed, maar het helpt die ander niet als je op zoek gaat naar een verklaring voor de pijnlijke gebeurtenis. ‘Je was waarschijnlijk gewoon te goed voor die baan’ klinkt heel lief, maar het is niet nodig om een verklaring te geven. Als het inderdaad echt zo is, dan krijgt die ander vroeg of laat vanzelf het juiste inzicht. Nu is verklaren nog even niet aan de orde.
‘Je leert hier vast en zeker iets van’
Waarschijnlijk klopt dit als een bus en heb je dus hartstikke gelijk als je dit zegt, maar het klinkt neerbuigend en misschien zelfs een beetje gemeen. Uit al je levensgebeurtenissen trek je uiteindelijk lering, maar het helpt niet als een ander dat benoemt nog voor je zelf aan dat inzicht toe bent.
Wat zeg je dan wel?
Na al deze don’ts vraag je je misschien af wat je dan wél kunt zeggen tegen iemand die je tot steun wilt zijn. Het is eigenlijk heel makkelijk. Er gewoon voor iemand zijn zonder dat hij of zij daarom hoeft te vragen en zonder dat het er te dik bovenop ligt, is alles wat je te doen staat. Als die ander weet dat hij of zij altijd bij jou kan aangeven wat hij of zij kwijt wil of nodig heeft, ben je die ander onvoorwaardelijk en op de meest ongedwongen manier tot steun.
‘Ik ben er voor je’, is eigenlijk waar het allemaal om draait.
Meer lezen over hoe je er voor iemand kunt zijn?
Dit zijn 7 manieren om een ander écht te steunen.