7 manieren om een ander écht te steunen

7 manieren om een ander écht te steunen 7 manieren om een ander écht te steunen 7 manieren om een ander écht te steunen

Heeft iemand het moeilijk en wil je steun bieden? Maar weet je niet hoe je dat het beste doet? Deze tips kunnen helpen.

Er voor iemand zijn klinkt makkelijker dan het is. Wanneer iemand anders een dierbare heeft verloren, liefdesverdriet heeft of ander slecht nieuws heeft ontvangen, kan een gevoel van machteloosheid je overvallen. Je wil wel helpen, maar kunt niks doen. En zit die ander wel op jouw medeleven te wachten? Ben je niet de zoveelste persoon die aandacht opeist?

Iemand op de juiste manier steunen of troosten is soms best ingewikkeld, daarom een beknopte handleiding die je een eindje op weg helpt.

Laat iets van je horen

Wanneer iemand niet heel dichtbij je staat, kun je twijfelen of je een berichtje wilt sturen of dat die ander daar helemaal niet op zit te wachten. Kies er dan toch voor om een berichtje te sturen of op een andere manier iets van je te laten horen. Voor jou is het een kleine moeite en het kan voor een ander veel betekenen.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Alleen in november 20% korting met code TANTRA20

Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf

Het is echt niet nodig om ineens een expert te zijn op het gebied van rouw of liefdesverdriet. Zelfs als je eigenlijk niets te zeggen hebt, kun je dat óók gewoon aangeven: ‘ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik denk aan je en leef met je mee.’ Het gaat er vooral om dat de ander zich gezien en gesteund voelt, niet dat jij het verlossende antwoord of perfecte advies geeft (dat heb je toch niet).

Luister vooral

Ben je met de verdrietige in gesprek, zorg dan dat je écht luistert. Misschien voel je je opgelaten en heb je het gevoel dat je met oplossingen moet komen, of belangrijke inzichten moet delen. Maar niemand verwacht dan van je en het is vaak ook ongewenst. Laat iemand gewoon zijn of haar verhaal vertellen, of ben samen in stilte, daarmee steun je iemand beter dan met een goedbedoeld advies.

Stel vragen

Misschien wil je geen vragen stellen over het verdiet van de ander. Uit angst voor de reactie of om hem of haar niet aan iets pijnlijks te herinneren. Maar de ander is natuurlijk prima in staat om aan te geven waar hij of zij het wel of niet over wil hebben. Stel vragen, dat laat zien dat je geïnteresseerd bent en laat de ander vertellen wat er op dat moment verteld moet worden. En respecteer het ook al de ander je vragen niet wil beantwoorden.

Breng eten

Wanneer iemand een crisis doormaakt is het soms lastig om gezond te eten (of überhaupt te eten). Door een voedzame maaltijd te bereiden en langs te brengen, help je iemand oprecht en laat je blijken dat je meeleeft.

Vraag waar behoefte aan is

Zijn er bepaalde huishoudelijke taken die je kunt overnemen? Mensen of instanties die je kunt bellen? Of misschien vindt de ander het fijn als je boodschappen doet? Het kan heel fijn zijn om praktische hulp aan te bieden, zeker als er kinderen in het spel zijn (die vragen immers om veel tijd en aandacht). Omdat veel mensen het moeilijk vinden om om hulp te vragen, bied je je hulp het beste heel concreet aan. Bijvoorbeeld: ‘Zal ik morgen je kinderen uit school halen en meenemen naar de speeltuin? Dan heb jij wat tijd voor jezelf.’

Blijf inchecken

Het leven gaat door, en vaak nog voordat het verdriet volledig is verwerkt. Laat dus ook weken en maanden later nog steeds van je horen en kaart het pijnlijke onderwerp aan, zo laat je blijken dat je het verdriet niet vergeten bent en voelt de ander zich erkend in zijn of haar verdriet.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Dit zijn de 3 grootste stressfactoren in relaties
Dit zijn de 3 grootste stressfactoren in relaties