8 kenmerken van een succesvolle relatie

8 kenmerken van een succesvolle relatie 8 kenmerken van een succesvolle relatie 8 kenmerken van een succesvolle relatie

‘Hoe houden jullie het zo lang met elkaar vol?!’ Wie al lang een relatie heeft, heeft deze kwestie ongetwijfeld weleens voor zijn kiezen gekregen. Eigenlijk best een goede vraag, want een relatie lang én succesvol onderhouden gaat nu eenmaal niet vanzelf.

Droom je ook van een relatie waarin jullie samen oud worden? Zorg er dan voor dat je relatie voldoet aan deze acht kenmerken.

Eerlijkheid

Een open deur, maar daarom niet minder belangrijk: eerlijk zijn naar elkaar. Eerlijk zijn betekent dat je niet alleen leuke en vrolijke gedachten en gebeurtenissen met elkaar deelt, maar dat er ook ruimte is om eerlijk te zijn over de minder leuke dingen in het leven. Oók als je weet dat jouw eerlijkheid je partner weleens boos, teleurgesteld of verdrietig zou kunnen maken.

In een fijne, ‘veilige’ relatie kun je met al je eerlijke emoties bij je partner terecht én sta je open voor die van de ander. Dat brengt de relatie in evenwicht. Belangrijk om je te realiseren is dat eerlijkheid soms voor onrust en onzekerheid kan zorgen, maar in een stabiele relatie is die onrust van korte duur en brengt de eerlijkheid jullie op termijn juist dichterbij elkaar. Merk je dat jullie het lastig vinden om honderd procent eerlijk tegen elkaar te zijn? Dan kan het helpen om hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

Communicatie

Communicatie is key voor een succesvolle relatie. Maar hoe weet je eigenlijk of je een goede gesprekspartner bent voor je partner? Luister je wel optimaal naar zijn of haar verhaal?

Waar het om draait in goede communicatie is objectief luisteren en de woorden van die ander in je opnemen, zónder daar direct een oordeel over te hebben. Dat vergt soms wat oefening. Weet je van jezelf dat je snel je woordje klaar hebt of een felle mening hebt over zaken, dan kan het helpen om hier ook tijdens gesprekken met anderen (collega’s, een familielid of de buurvrouw) eens op te letten. Hoe meer je oefent, hoe bewuster je raakt van jouw manier van communiceren, en hoe vriendelijker en duidelijker je met je partner kunt communiceren.

Uiteraard moet goede communicatie van twee kanten komen, al helemaal in een liefdesrelatie. Je mag elkaar er daarom best op wijzen als je merkt dat de manier van communiceren jullie meestal niet verder brengt, maar eindigt in een woordenwisseling zonder bevredigend resultaat.

Acceptatie

Het accepteren van het leven, met al haar wendingen en verrassingen, is soms een behoorlijke opgave. Je verzetten tegen onvermijdelijke veranderingen of ongewenste, maar realistische gebeurtenissen is echter nog zwaarder. Wie in gevecht gaat met de waarheid zal die strijd namelijk nooit winnen. Wat wél helpt, is het beoefenen van je acceptatie-vermogen.

Happinez Krachtdieren deck

  • Welk krachtdier is jouw gids vandaag?

  • Trek een (dag)kaart ter inspiratie of doe een legging

  • Ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren

Hoe lastig het accepteren van een veranderde situatie – nieuwe gevoelens of andere behoeftes, bijvoorbeeld – ook kan zijn, acceptatie stelt je in staat om te handelen en reageren uit liefde en begrip. Dat brengt jullie allebei, of dat nu samen of alleen is, uiteindelijk een stuk verder.

Neem het niet te persoonlijk

Een relatie is bij uitstek een situatie waarin je ‘alles’ persoonlijk opvat. Er is vaak niemand anders in je leven (afgezien van je eigen kinderen) met wie je je zo innig verbonden voelt als met je partner. Toch is het heel waardevol om in je relatie af en toe afstand te nemen, een stapje terug te doen, de situatie van een afstandje te bekijken.

Juist omdat je er middenin  zit, is het af en toe goed om uit te zoomen. Zo ontdek je misschien dat de behoefte aan meer vrijheid van je partner helemaal niets met jou van doen heeft, maar dat hij of zij gewoon klaar is om zichzelf op een andere manier te ontwikkelen. En dat dat helemaal geen gevaar hoeft te zijn voor jullie relatie. Maar als je iedere wending in je relatie persoonlijk neemt, is het lastig om dat inzicht te verkrijgen.


Je behoeftes vervullen

Iedereen heeft zijn eigen behoeftes en verlangens en iedereen heeft recht op de vervulling daarvan. Het is onrealistisch om te verwachten dat één persoon al jouw verlangens en behoeftes kan vervullen, maar het is wel belangrijk dat je tevreden en blij bent met wat die ander voor je betekent. Wanneer ontevredenheid en teleurstelling overheersen kan het zijn dat je je verwachtingen moet bijstellen óf dat de match misschien niet (meer) zo optimaal is als ‘ie ooit was.

Het kan zijn dat partners in hun jongere jaren elkaars behoeften en wensen precies wisten te vervullen, maar dat dat na twintig jaar niet meer zo blijkt te zijn. Mensen en hun behoeftes en verlangens veranderen nu eenmaal; zolang verwachting en realiteit met elkaar meegroeien is er weinig aan de hand. Wanneer blijkt dat het partners niet meer lukt om elkaars behoeftes te vervullen of zich onvoldoende naar elkaar schikken – en dat gebeurt soms – dan is het misschien tijd om die (onrealistische) verwachtingen van elkaar los te laten.

Vergankelijkheid

Niets is permanent en alles in het leven is aan verandering onderhevig. Wanneer jij als persoon groeit en verandert, heeft dat consequenties voor je relatie. Hetzelfde geldt voor je partner. Soms betekent persoonlijke groei ook groei voor je relatie. Soms betekent het echter dat jullie paden teveel van elkaar afwijken om nog dezelfde route te blijven lopen.

Wanneer je in staat bent de vergankelijkheid van alles te accepteren, geeft dat een gevoel van rust. Ook een relatie is, helaas, soms vergankelijk. Maar het leven is te kort om krampachtig vast te houden aan dingen die er eigenlijk niet meer zijn. Als je dat kunt accepteren, maak je het jezelf én je partner een stuk makkelijker.

Je kwetsbaar opstellen

Wie zich kwetsbaar opstelt is beter in staat om eerlijk te zijn, goed te communiceren en zijn of haar behoeftes te verwoorden. Ruimte voor kwetsbaarheid in een relatie is enorm belangrijk; het zorgt ervoor dat je jezelf kunt zijn en dat je emoties beter kunt reguleren. Juist in situaties waarbij schaamte, boosheid of verdriet komt kijken is kwetsbaarheid van belang, maar soms lastig op te roepen.

Mindfulness kan helpen om je kwetsbaar op te stellen. Je bekijkt dan van een afstandje hoe je reageert en welke gedachten er door je hoofd razen en bent vervolgens in staat om minder impulsief of defensief te reageren in een lastige situatie. Dat komt de communicatie in je relatie ten goede.

Leef in het moment

Voor een gezonde relatie geldt dat je er zelf voor hebt gekozen om die relatie aan te gaan. Soms moet je dat even beseffen en je realiseren dat jij degene bent die er het beste van kan maken. Samen met je partner, uiteraard. Waardeer dat je elkaar hebt, in plaats van te klagen over die slechte gewoonte die je lief nog steeds niet heeft afgeleerd. Beschouw jullie relatie niet als vanzelfsprekend, maar verwonder je over jullie fijne momenten samen. Kijk je partner écht aan als hij of zij tegen je praat.

Wie in het nu leeft en beseft wat de waarde van samenzijn met zijn grote liefde is, geeft niet alleen zijn partner, maar ook zichzelf het mooiste cadeau wat er is: bruisende liefde waar bewust van kan worden genoten.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over relaties?

Met deze tips ervaar je meer verbinding in je relatie.

Volgend artikel
Wil je iemand echt goed leren kennen? Stel dan deze veertig vragen
Wil je iemand echt goed leren kennen? Stel dan deze veertig vragen