5 klassieke communicatiefouten die we in relaties maken

5 klassieke communicatiefouten die we in relaties maken 5 klassieke communicatiefouten die we in relaties maken 5 klassieke communicatiefouten die we in relaties maken

In het begin lijkt het alsof het vanzelf gaat, maar vroeg of laat merk je dat duidelijk én liefdevol praten soms werk kost. Gewoon, omdat jullie twee verschillende mensen zijn die anders in elkaar zitten. Welke communicatievalkuilen wil je liever mijden als het om de liefde gaat?

1 Verwijten maken

Loopt het niet zo lekker, dan is het verleidelijk om te denken in zwart-witte termen als ‘schuldig en onschuldig’ en ‘gelijk en ongelijk’. Probeer van een gesprek of conflict geen wedstrijd te maken – dat blokkeert het vinden van een oplossing. Natuurlijk is het nuttig om uit te drukken hoe je je voelt (gekwetst / gepasseerd / beledigd) maar blijf niet hangen in beschuldigingen. Probeer de zaak van twee kanten te bekijken en kijk voorbij het gelijk: met welke oplossing zijn jullie allebei tevreden?

2 Je zin doordrijven

Sommige mensen zeggen heel snel ‘prima lief, kies jij maar’, voor anderen is het heel belangrijk dat iets gebeurt zoals zij het voor zich zien. Heb je een sterke wil? Oefen in water bij de wijn doen. Zoek af en toe het compromis en geef andere keren je partner de vrije keus. Dan hou je het echt gezelliger.

3 Praten over ‘alles’ en ‘altijd’

Zie ook (1), maar hierbij vergroot je je verwijten ook nog uit. Je maakt ze heel definitief: door te zeggen dat iemand iets altijd doet, impliceer je dat diegene ook niet anders kán (en dat hij of zij mijlenver over je grenzen heen is gegaan). Blijf niet steeds teruggrijpen op eerdere situaties, dat staat verandering en groei in de weg. En ga na waar je pijn vandaan komt. Heeft die echt alleen te maken met wat je partner doet? Of drukt hij of zij op een knop die bijvoorbeeld al sinds je kindertijd bestaat – omdat een van je ouders óók snel afgeleid was of weinig interesse in je toonde? Als je dat een plek kunt geven, ontstaat er ruimte in je relatie.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

4 Desinteresse

Na een tijdje is een relatie niet nieuw en spannend meer. Je kent elkaar van haver tot gort, hebt samen gewoontes ontwikkeld die je prettig vindt, maar het vonkt niet meer zo. Je kunt de avonden en weekends uittekenen. Doorbreek die sleur en blijf elkaar verrassen. Kijk een tijdje geen series meer, maar doe spelletjes, voer een goed gesprek of ga samen op een cursus. Plan dates en trek iets moois aan. Vertel elkaar wat je leuk vindt aan elkaar.

5 Aan elkaar plakken

Ook in de allermooiste relaties is zuurstof nodig. Je moet af en toe voelen dat jullie twee verschillende mensen zijn, met verschillende karakters en belevenissen. Juist dan blijft de aantrekkingskracht bestaan én behoud je je onafhankelijkheid. Dat laatste klinkt misschien kil, maar juist twee onafhankelijke mensen kunnen samen iets heel moois opbouwen – en vasthouden.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over relaties?

Volgend artikel
Vogels kijken maakt gelukkig
Vogels kijken maakt gelukkig