Ben je de oudste thuis? Dit is wat dat zegt over wie je bent

Ben je de oudste thuis? Dit is wat dat zegt over wie je bent Ben je de oudste thuis? Dit is wat dat zegt over wie je bent Ben je de oudste thuis? Dit is wat dat zegt over wie je bent

Als je de oudste thuis bent, heb je waarschijnlijk een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je zorgt graag voor anderen, houdt je aan de regels en wilt het allemaal erg goed doen.

Wat er fijn is aan de oudste zijn

Als je de babyfoto’s in je album bekijkt, zie je waarschijnlijk twee hypergelukkige jonge mensen met hun oogappeltje. Jij was de eerste, dus je ouders hadden nog geen ervaring met het ouderschap. Waarschijnlijk zijn er van jou ook meer foto’s dan van je broers en zussen – alles was nog nieuw voor je ouders. De eerste jaren van je leven was alle aandacht voor jou, en je ouders hebben met jou waarschijnlijk het meest gepraat: gewoon omdat er geen concurrentie was van jongere kinderen. Je werd gekoesterd.

Wat er minder fijn is aan de oudste zijn

Maar dat je ouders nog onervaren waren, is ook een nadeel. Volgens Linda Blair, Brits psycholoog en auteur van ‘Je plaats in het gezin’,  krijgen eerste kinderen vaak ook de stress van hun kersverse ouders mee. En in je eerste jaren –afhankelijk van hoe oud je was toen je broertje of zusje geboren werd – was je waarschijnlijk vooral in het gezelschap van volwassenen. Blair schrijft dat de oudste thuis daardoor vaak perfectionistische trekjes ontwikkelt: ze spiegelde zich al jong aan oudere mensen, waardoor ze hoge eisen aan zichzelf blijft stellen en behoefte heeft aan de goedkeuring van anderen.

Welke partner past bij jou?

Het is natuurlijk geen exacte wetenschap, en wie er bij jou past heeft met een heleboel factoren te maken. Toch valt er volgens Linda Blair vanuit de psychologie wel iets over te zeggen. Vaak trekken tegenpolen elkaar aan, dus is de kans groot dat je valt voor een jongste kind. Met een ander oudste kind, of met een enig kind, kan het botsen, vooral als jullie allebei graag de leiding hebben.

Karaktertrekjes die typisch ‘oudste kind’ zijn:

Je bent gezagsgetrouw en houdt je aan de regels

Omdat je als oudste kind in je prille jeugd gewend bent geraakt aan volwassenen om je heen, kijk je op naar mensen die ouder zijn dan jij of een machtspositie hebben.

Het Happinez festival komt terug!

Zorg dat je erbij bent en beleef een Magische Reis:
  • 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan

  • Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer

  • Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk

Je neemt graag de leiding

Uit onderzoek blijkt dat veel oudste kinderen een leidinggevende positie innemen. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat je thuis al jong een verantwoordelijke rol kreeg: jij was de oudste, dus moest je ook de wijste zijn (en kon je de baas spelen over je jongere broertjes en zusjes).

Je deed erg je best op school

Als je de oudste bent, luisterde je waarschijnlijk goed naar je ouders, leraren en misschien ook nu nog naar je leidinggevende. Je vindt het fijn om hen te plezieren, en misschien liet je zelfs je studiekeuze daardoor beïnvloeden. Ben je goed in taal? Ook dat kan komen door je plek in het gezin, schrijft Linda Blair. Je taalontwikkeling begon al vroeg, doordat je ouders veel met je kletsten.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez astrologie notebook

Je bent zorgzaam

Ook al doen ouders het vaak niet expres, ze geven hun oudste zoon of dochter vaak toch meer verantwoordelijkheid dan de jongste kinderen. Daardoor leer je al vroeg voor anderen te zorgen.

Je bent kritisch op jezelf

Als je al jong een broertje of zusje kreeg, is de kans groot dat je behoorlijk kritisch op jezelf bent. Hoe dat komt? Volgens Linda Blair trekken jonge kinderen bij de geboorte van een broertje of zusje de conclusie dat zij zelf niet meer leuk genoeg zijn voor papa en mama – waarom moest er anders een nieuwe baby komen? Daardoor kun je ook als volwassene nog snel het gevoel hebben dat je tekort schiet.

Bron: Je plaats in het gezin, Linda Blair. Uitgeverij Forte.

Meer lezen voor de jongste, de middelste en enig kind

Ben jij de middelste, de jongste of enig kind? Dit is het eerste deel van een miniserie over de invloed van je plaats in het gezin. In de volgende afleveringen komen de andere posities in het gezin aan bod.

Wil je meer inzicht in je gedragspatronen? Neem je familie onder de loep. Want je familie is je grootste leerschool, zelfs als je er geen contact mee hebt. 

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Er is een opbouwende manier van ruziemaken met je partner (en dit is hoe je dat doet)
Er is een opbouwende manier van ruziemaken met je partner (en dit is hoe je dat doet)