Dit is de invloed van je familie op je gezondheid

Dit is de invloed van je familie op je gezondheid Dit is de invloed van je familie op je gezondheid Dit is de invloed van je familie op je gezondheid

Is de band met je ouders nou niet echt je van het? Heb je al jaren een moeizame relatie met je zus? Of kijk je stiekem de andere kant op als je die ene tante tegenkomt op straat?

Volgens een onderzoek, dat gepubliceerd werd in de Journal of Family Psychology, hebben negatieve emotionele relaties met familieleden (ouders, broers, zussen, grootouders, enzovoorts) een behoorlijke impact op je gezondheid.

Emotioneel klimaat en gezondheid

Voor het onderzoek werden zo’n 2800 mensen over een periode van 20 jaar gevolgd. Zij deden mee aan 3 onderzoeksronden op verschillende momenten: de eerste in 1995 en de laatste in 2014. Bij de start van de studie waren de deelnemers gemiddeld 45 jaar oud.

In elke ronde werd aan de deelnemers gevraagd naar het emotionele klimaat van hun familie. Ze gaven antwoord op vragen als ‘hoe vaak word je bekritiseerd door een familielid?’ om aan te geven hoeveel familiespanningen of juist familiesteun ze ervoeren. Ze beantwoordden dezelfde soort vragen met het oog op hun intieme partners – bijvoorbeeld: ‘hoezeer waardeert je partner jou?’ – om zo ook het emotionele, intieme partnerklimaat in kaart te brengen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Om de invloed van dat emotionele klimaat op de gezondheid te kunnen onderzoeken, beoordeelden respondenten in elke vragenronde hun lichamelijke gezondheid op een schaal van slecht tot uitstekend. Daarnaast gaven ze aan of ze in de afgelopen 12 maanden last hadden gehad van chronische aandoeningen als een beroerte, hoofdpijn of maagklachten.

Gezonder met meer familiesteun

De uitkomsten van de tweede onderzoeksronde lieten zien dat de respondenten die veel familiesteun ervoeren een betere gezondheid hadden dan de respondenten met veel spanningen in de familie. En, heel verrassend: het emotionele intieme partnerklimaat bleek niet of nauwelijks van invloed. Dat terwijl uit veel andere en eerdere studies blijkt dat juist liefdesrelaties de gezondheid beïnvloeden. Hoofdonderzoeker Sarah B. Woods zegt dan ook ‘verbijsterd’ te zijn dat dit onderzoek zo’n verband op geen enkele manier aantoonde.


Liefdesrelaties toen en nu

Een mogelijke verklaring daarvoor is de veranderde manier waarop we met intieme relaties omgaan. Liefdesrelaties van nu zijn heel anders dan een paar decennia geleden. Zo trouwden onze overgrootouders over het algemeen al op jonge leeftijd en was een scheiding in hun tijd nog opzienbarend. Wij trouwen gemiddeld pas veel later, áls we al trouwen. En een fors deel van het aantal huwelijken eindigt tegenwoordig in een scheiding.

De meeste deelnemers hadden levende ouders of broers en zussen; de relaties met die familieleden duurden dus al veel langer dan de relatie met hun liefdespartner. Daar komt nog eens bij dat je het, hoe graag je dat ook zou willen, nu eenmaal niet uit kunt maken met je familie: die heb je voor het leven.

Wake up-call

Wood hoopt dat de resultaten van het onderzoek ‘disfunctionele’ families en de geestelijke gezondheidszorg wakker schudden. Want zelfs als je inmiddels al lang en breed gewend bent aan problemen en ongemakkelijke situaties binnen je familie, kan het de moeite waard zijn om tóch te proberen bepaalde relaties te verbeteren.

Beeld: fotografie en styling door Pia Jane Bijkerk

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over familie?

Wat je van een familieconflict kunt leren.

Volgend artikel
Zo stimuleer je je levensenergie
Zo stimuleer je je levensenergie