Dit zijn de 5 principes van een gelukkige relatie (volgens liefdesgoeroe Jan Geurtz)

Dit zijn de 5 principes van een gelukkige relatie (volgens liefdesgoeroe Jan Geurtz) Dit zijn de 5 principes van een gelukkige relatie (volgens liefdesgoeroe Jan Geurtz) Dit zijn de 5 principes van een gelukkige relatie (volgens liefdesgoeroe Jan Geurtz)

Dit zijn de vijf richtlijnen voor spiritueel samenzijn, die elke relatie kunnen versterken en inspireren.

Er is niets wat ons zo bezig houdt als de liefde. We zoeken een leven lang naar die ene speciale liefdesrelatie en kunnen uren dagdromen over een soulmate. Liefdesgoeroe Jan Geurtz wijdde er een compleet boek aan, waarin hij een weg naar zelfacceptatie en geluk in relaties schetst.

Volgens Jan Geurtz is een gelukkige (en spirituele) relatie alleen mogelijk wanneer we de ander onafhankelijkheid gunnen en liefhebben zonder randvoorwaarden. Vijf richtlijnen van Jan Geurtz voor spiritueel samenzijn, die elke relatie kunnen versterken en inspireren:

1. Ontwikkel een goede relatie met jezelf

We weten allemaal wel dat we ons levensgeluk niet in de ander moeten zoeken, maar dit is in de praktijk niet altijd even makkelijk. Volgens Jan Geurtz hebben we van jongs af aan geleerd dat we geluk, liefde en erkenning in een ander vinden. In het begin zijn dit je ouders en later vind je dit geluk bij vriendschappen, collega’s en vooral binnen een liefdesrelatie.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

Maar wanneer we ons geluk afhankelijk maken van onze partner, ontstaat er een groot probleem wanneer zij of hij wegvalt: we voelen ons waardeloos en het leven lijkt de moeite niet meer waard. Ons brein probeert dit scenario dan ook krampachtig te vermijden: we zoeken constant veiligheid. Het resultaat? We leggen de liefdesrelatie vast met regels en voorwaarden – alles om deze angst te sussen.

Maar wanneer je het geluk dat je zoekt aan jezelf leert geven, maak je volgens Jan Geurtz ruimte voor spiritueel samenzijn: ‘Je eigen spirituele ontwikkeling, het besef dat liefde je eigen verantwoordelijkheid is, dat is wat liefde zuiver maakt.’

2. Blijf met elkaar communiceren

Vergeet niet dat ook in een gezonde en gelukkige relatie afhankelijkheid kan opspelen. In bepaalde situaties kun je dan toch onverhoopt de behoefte voelen om de relatie veilig te stellen.

Maar wanneer je je bewust wordt van deze behoeftes en hierover open communiceert, kun je elkaar volgens Jan Geurtz liefdevol ‘terugfluiten’: ‘In een spirituele relatie herken je die behoefte aan geruststelling bij elkaar en bespreek je het: voel jij ook een afhankelijkheid ontstaan, en zullen we proberen daar niet in te trappen en onze zelfstandigheid te behouden?’

3. Geef ruimte aan groei

Wij zijn vaak bang voor verandering, omdat we denken dat we hierdoor de ander verliezen. Want wanneer de relatie op dit moment voor geluk zorgt, voelt verandering al snel als een bedreiging.

Maar juist wanneer we elkaar groei gunnen komen we in de buurt van zuivere liefde, beargumenteert Jan Geurtz: ‘In een spirituele relatie zijn partners zich ervan bewust dat ze geluk uit zichzelf kunnen halen. Ze spreken af: nu hebben we het fijn samen, maar we weten niet hoe lang dat gaat duren. We maken de relatie nooit belangrijker dan onszelf. Ze helpen elkaar om te groeien en gaan samen oefenen.’

4. Omarm je angsten

Het is dus belangrijk om je partner de ruimte en de mogelijkheid te bieden om zich te blijven ontwikkelen. Dit kan betekenen dat jullie samen eenzelfde kant op groeien, maar je kunt ook een afstand zien ontstaan. In eerste instantie kan de gedachte aan een mogelijke scheiding je ontzettend beangstigen. Jan Geurtz noemt dit het ‘ik kan niet leven zonder jou’-gevoel: ‘De kunst is om je angst toe te laten én te delen dat je bang bent’.

Wanneer je deze gedachte signaleert, kan het volgens Jan Geurtz helpen om je hersenspinsels van een afstand te bekijken (bijvoorbeeld door meditatie): ‘Het bestrijden van een gedachte maakt haar alleen maar sterker. Losjes kijken naar je gedachten helpt. Beschouw gedachten als vogels die je hoofd binnenvliegen: als je boos wordt op de vogel, houd je hem gevangen. Maar als je denkt: ha, daar is een gedachte en dat mag, dan kan de vogel weer wegvliegen.’

5. Kies elke dag opnieuw voor elkaar

Het besef dat de ander er misschien niet altijd zal zijn, maakt zijn of haar aanwezigheid iets om te koesteren. Wanneer de vanzelfsprekendheid oplost, maak je namelijk iedere dag bewust de keuze om bij je geliefde te blijven (en andersom). En alleen dan blijf je vol aandacht naar elkaar kijken en luisteren.

Wanneer je een liefdesrelatie vastlegt en insluit, kan je partner als een verlengstuk gaan aanvoelen – de liefde stroomt dan als het ware niet meer. Deze vergroeiing is volgens Jan Geurtz dan ook vaak de aanleiding voor een liefdescrisis: ‘Je kunt dankbaarheid voelen voor het feit dat iemand met jou wil zijn. Die dankbaarheid zie je vaak verdwijnen, en de extase ook. Je hebt het veiliggesteld. Denk je. Terwijl je de kans op een breuk vergroot door het willen voorkomen ervan.’

Meer lezen over relaties?

De liefde als spiegel: zo kun je jezelf helen in een relatie.

Volgend artikel
Dit zijn de zeven lessen over liefde die je gelezen moet hebben
Dit zijn de zeven lessen over liefde die je gelezen moet hebben