En hoe is het intussen met de seks? De wetenschappelijke inzichten volgen elkaar in hoog tempo op en iemand die daar als geen ander verslag van kan doen, is seksuologe Emily Nagoski.
Ze publiceerde ‘Kom als jezelf. De opzienbarende nieuwe wetenschap die je seksleven zal veranderen’ en dat is behalve degelijk en wetenschappelijk verantwoord óók een heel feestelijk boek. Omdat het plezier uitstraalt en onbekommerde nieuwsgierigheid over hoe seks wérkt, verwondering over hoe mooi het is, en geruststelling over dat eigenlijk alles waar je je zorgen over zou kunnen maken gewoon normáál is.
Tuintje
‘Je seksualiteit kun je zien als een tuintje’ is een van de slimme vergelijkingen die Emily gebruikt. Je wordt geboren met een lapje rijke, vruchtbare grond, uniek voor jouw persoon. Die tuin heeft dezelfde onderdelen als van iedereen, maar wel bij iedereen net even anders ingericht. Je gezin en cultuur onderhouden die tuin als je jong bent, maar naarmate je volwassen wordt neem je zelf de verantwoordelijkheid voor het onderhoud.
Met een beetje mazzel heb je tegen die tijd een gezonde tuin vol mooie en voedzame planten, maar je kunt ook pech hebben en dan staat je tuin vol met zelfkritiek en ander onkruid, of is de grond vergiftigd. Dat betekent extra werk om je tuin gezond te krijgen, en dat is niet eerlijk, maar het levert wel wat op. Seks als een plek waar je je fijn en op je gemak voelt, waar je graag bent.
Online training Sacred Sexuality
-
Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit
-
Kom in verbinding met je vrouwelijke energie
Hoe doe je dat dan? Nou, bijvoorbeeld met deze belangrijke en geruststellende inzichten over hoe de boel werkt en niet werkt.
1. Je bent normaal
Is dat een inzicht? Nou, toch wel. Toen Emily Nagoski na haar collegeserie een enquête rondstuurde met daarin de vraag ‘wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd’ antwoordde de helft van de studenten spontaan ‘dat ik normaal ben’. Daarom blijft ze benadrukken: er is een ongelofelijke variatie in vagina’s en penissen (die trouwens uit dezelfde onderdelen bestaan, maar alleen anders zijn aangelegd), en dat is allemaal normaal. Heb je pijn, ga dan naar de dokter. ‘Zo niet, dan zijn je genitaliën normaal en gezond en mooi en perfect, precies zoals ze zijn.’
2. Nat of niet? Dat zegt niks!
Of je al dan niet nat bent, zegt niks over of je zin hebt in seks, of over verlangens of voorkeuren. Het is een lichamelijke reactie die net zoveel zegt als een bord ‘restaurant’ bij een eetgelegenheid: het geeft aan dat je er kunt eten, maar het betekent niet dat je trek hebt, en het zegt niks over of je pizza of sushi lekker vindt. Deze mythe is hardnekkig en kan voor nare misverstanden zorgen (‘Je zegt wel nee, maar je lichaam zegt ja’). Ter vergelijking: Als je in een rotte appel bijt en er vormt zich speeksel in je mond, zegt ook niemand: ‘Je zegt wel nee, maar je lichaam zegt ja, dus eet ‘m maar helemaal op.
3. Of je gemakkelijk een orgasme krijgt tijdens geslachtsgemeenschap, heeft te maken met de afstand tussen de clitoris en de urinebuis.
Bij de ene vrouw is die afstand kleiner dan bij de andere en dat heeft invloed op hoe gemakkelijk je klaarkomt tijdens gemeenschap. Niks psychisch dus. Gewoon een verschil in de assemblage van de onderdelen, zeg maar.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Alleen in november 20% korting met code TANTRA20
De sleutel voor een geweldig seksleven
Voor wie niets heeft met tuinvergelijkingen heeft Emily Nagoski trouwens nog meer metaforen om de gang van zaken te verduidelijken. Zo zou je het ‘systeem’ dat seksuele opwinding aanstuurt kunnen zien als een samenwerking tussen gasgeven en remmen. Iedereen heeft een seksueel ‘gaspedaal’, dat speurt naar dingen die seksueel relevant zijn, maar ook een rem. Dat rempedaal wordt ingedrukt bij stress, angst (om niet klaar te komen, dat er iemand binnenkomt, voor zwangerschap, wat dan ook). Maar bij de een is het gaspedaal en de rem gevoeliger dan bij de ander. Ze reageren bij iedereen weer op andere dingen. Kortom: dat hele seksuele systeem is ongelofelijk persoonlijk. En prachtig, dat ook. Want aan de basis van de wetenschap en de soms technische uitleg ligt ook verwondering over hoe móói het allemaal is.
‘Kom als jezelf’ gaat over jezelf leren kennen, over ontdekken hoe seksualiteit voor jóu werkt. Uiteindelijk gaat het erom, zoals Emily schrijft, ‘je eigen pad te bewandelen en je eigen, verborgen en unieke seksuele mogelijkheden na te jagen en te verwezenlijken’. Kortom, seks is een persoonlijke ontdekkingstocht en hoe meer je erover weet, en hoe meer je snapt hoe het bij jóu werkt, hoe mooier, leuker en waardevoller het wordt. Of, in de woorden van Emily: ‘Zelfvertrouwen en plezier zijn de sleutel voor een geweldig seksleven’.
Meer weten?
- Lees Kom als jezelf van Emily Nagoski
- Bekijk deze lezing van Emily naar aanleiding van haar boek, over hoe seksuele opwinding werkt (net als een auto, eigenlijk, met remmen en gas geven)
- Of bekijk deze lezing, over (onder andere) hoe het komt dat mensen opgewonden kunnen raken van de raarste dingen (zoals een donut).