Groepsgesprekken op Whatsapp kunnen stress opleveren (zegt de wetenschap)

Groepsgesprekken op Whatsapp kunnen stress opleveren (zegt de wetenschap) Groepsgesprekken op Whatsapp kunnen stress opleveren (zegt de wetenschap) Groepsgesprekken op Whatsapp kunnen stress opleveren (zegt de wetenschap)

Blauwe vinkjes, pushberichten en een eindeloze stroom aan informatie (die zelden écht nuttig is). Uit onderzoek blijkt dat groepsgesprekken op Whatsapp ons stress opleveren. Hoe kan dat? En wat kunnen we eraan doen?

Over groepsgesprekken op Whatsapp kan ik meepraten. Alleen al als het op familie aankomt, ben ik in acht (!) groepsgesprekken verwikkeld. Daar kom je al snel aan als je een groot gezin en gescheiden ouders met nieuwe partners hebt, en een vriend die óók gescheiden ouders heeft. Tel daar nog bij op de groepen met vrienden, groepen die zijn aangemaakt voor een speciale gelegenheid, groepen met collega’s en een groep met mijn buren.

Als ik zou willen, zou ik de hele dag door berichtjes kunnen lezen die in één van deze groepen binnenkomen. Maar dat wil ik natuurlijk niet. Sterker nog, ik word af en toe stapelgek van die eindeloze stroom aan informatie, teksten, foto’s en filmpjes. Maar goed, uit zo’n groep stappen is zo ongeveer het moderne equivalent van de deur in iemands gezicht dichtsmijten. Als rasechte confrontatievermijder kan ik dat nou ook weer niet over mijn hart verkrijgen.

Whatsapp-stress

Ik ben niet de enige die af en toe behoorlijk wat stress ondervindt van al dat ge-app de hele dag door. Sarah Diefenbach, professor psychologie aan de Ludwig-Maximilians-Universität in Munchen, vertelt in Knack over het onderzoek dat ze heeft gedaan. Zij hoorde haar studenten klagen over Whatsapp-stress en voerde er samen met hen een aantal onderzoeken naar. Zo ontdekte ze dat de pushberichten, die op het beginscherm van je smartphone te zien zijn, een negatief effect hebben op onze mentale toestand. Deelnemers die deze pushberichten twee weken hadden uitgezet, hadden een opvallende daling in stress.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

‘Waarom negeer je me?’

Wie af en toe flink gestrest raakt van alle berichten, doet er dus goed aan de meldingen te dempen. Dit kan in de instellingen van Whatsapp. Er was wel een nadeel dat de deelnemers aan het onderzoek rapporteerden. Hun omgeving reageerde vaak gepikeerd als ze niet snel genoeg meer reageerden op berichten. Veel belachelijker moet het niet worden natuurlijk, maar zeg voor de zekerheid even tegen de mensen met wie je veel appt dat het je allemaal even teveel wordt en dat het voortaan wat langer kan duren voor je reageert. Iedereen zal het begrijpen en je krijgt in elk geval geen scheve gezichten en ongeduldige ‘Halloooo?????!!!!’-berichten in je scherm.

Hoe meer groepsgesprekken, hoe meer stress

In het onderzoek kwam ook naar voren dat mensen met meer groepschats meer stress hadden dan mensen die voornamelijk ‘single chats’ (tussen twee personen) hadden. “Bovendien beoordelen gebruikers die chats dan vaker als tijdverlies. Single chats leveren ook stress op, maar worden tenminste vaker als betekenisvol gezien,” zegt Diefenbach tegen Knack. Wie stress zo veel mogelijk wil voorkomen, doet er dus goed aan om in zo min mogelijk groepsgesprekken verwikkeld te zijn. Gek genoeg zijn er maar weinig mensen die zo’n groepschat verlaten als ze er gek van worden. Volgens Diefenbach speelt de angst voor sociale isolatie daarin een rol.

Whatsapp-etiquette

In Knack zegt Diefenbach: “Onze communicatie is voor een groot deel verhuisd naar het virtuele niveau. Waarschijnlijk vinden veel mensen zo’n vervelende groepschat beter dan niets. Maar als je veel van die actieve chats op je smartphone hebt staan, stapelen de boodschappen zich op en wordt het echt ‘werken’ om bij te blijven. Vaak zitten er in zo’n groep ook mensen die elkaar niet goed kennen en is het onderwerp niet duidelijk afgebakend, waardoor veel metacommunicatie nodig is: mogen we het hierover hebben, mag persoon X of Y toetreden tot de groep… Het probleem is dat veel mensen zo’n groep niet durven te verlaten, uit angst om anderen te kwetsen. Dus proberen ze het gewoon te negeren. Veel groepen hebben na verloop van tijd nog maar enkele actieve leden.”

Blauwe vinkjes

Ik denk aan de groepen waar ik zelf in verwikkeld ben en besef dat ze gelijk heeft. Van de meeste groepen ben ik nog wel lid, maar ik neem eigenlijk nooit deel aan het collectieve gesprek. Toch is eruit stappen me nog een brug te ver. Toch bang om iets te missen of anderen voor het hoofd te stoten. Een ding heb ik onbewust wel al goed gedaan: de leesbevestigingen (de blauwe vinkjes die aangeven dat anderen de boodschap hebben gelezen) staan uit.

Vermijd conflicten door te praten

Volgens Diefenbach’s onderzoek is de leesbevestiging nog een element dat extra stress oplevert. Dit komt volgens haar doordat er nog maar weinig consensus is over digitale communicatie. De één vindt dat op een Whatsapp-bericht onmiddellijk gereageerd moet worden, terwijl de ander zo’n appje eerder als een soort mail beschouwt, die ook later beantwoord kan worden. Diefenbach’s advies? “Praat er over met je vrienden en familie, om conflicten te vermijden. Bij mij in de familie geldt de regel dat we enkel snel moeten reageren op belangrijke boodschappen. De tien foto’s van mijn nichtje mag ik dus even laten voor wat ze zijn. Maar mijn leesbevestigingen heb ik uitgeschakeld: een gouden tip voor wie wat minder stress kan gebruiken.”

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over ontspanning?

Dit is hoe je een rustige periode kunt gebruiken om jezelf op te laden.

Volgend artikel
5 manieren om stress de baas te worden
5 manieren om stress de baas te worden