Twintig jaar geleden was het nog een beetje gênant als je je liefde had ontmoet via een datingsite, maar sinds de komst van Tinder is online dating (nu via apps) de normaalste zaak van de wereld. Heb je zelf niet je verkering leren kennen via een datingapp, dan ken je wel iemand die zijn lief daar vandaan heeft. Maar wat doen die apps eigenlijk met ons liefdesleven?
In essentie is er natuurlijk niet zo heel veel veranderd. Ook vóór de datingsites en -apps gingen mensen al op zoek naar een nieuwe liefde. Of je die nu in de kroeg ontmoet, op een feestje of via Tinder, dat maakt niet zoveel uit. Toch?
De invloed van dating-apps
De Vlaamse communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans was benieuwd of dat echt zo is. Ze onderzocht of, en hoe, dating-apps ons gedrag in het daten en in relaties veranderd hebben. Zitten we vooral op die apps voor een nieuwe relatie, of meer omdat we op zoek zijn naar seks? Stellen we meer eisen? En hoe gaan we om met keuzestress (als je maar blijft swipen, omdat je misschien iemand tegenkomt die nog leuker is)?
Er wordt wel gezegd dat veel mensen niet zozeer op Tinder zitten omdat ze een relatie zoeken, maar vooral voor seks. Dat valt erg mee, blijkt uit het onderzoek van Elisabeth. Er zijn heel veel redenen om een datingapp te gebruiken (behoefte aan afleiding, beter leren flirten, behoefte aan bevestiging) en seks is daarvan pas de elfde. Aan de ene kant is dat bemoedigend als je serieus op zoek bent naar een relatie, aan de andere kant kan het dus zijn dat die leukerd met wie je een match hebt zich vooral aan het vervelen was.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
Ook een veelgehoorde mening over daten via apps: het is oppervlakkig, omdat je in de eerste plaats selecteert op uiterlijk. Verrassend genoeg blijkt uit Elisabeths onderzoek dat veel mensen het makkelijker vinden om zich online bloot te geven. Ze delen gemakkelijker persoonlijke dingen. Het zou dus best zo kunnen zijn dat een date via Tinder juist sneller de diepte in gaat dan een date met iemand die je in de kroeg hebt leren kennen – gewoon omdat je via de app al van alles besproken hebt.
Ben je aan het daten of overweeg je eraan te beginnen? Een paar tips van Elisabeth om eruit te halen wat erin zit:
Gebruik realistische foto’s
En wees niet bang om jezelf ten voeten uit te laten zien. Mensen vinden het juist fijn om een realistisch beeld van je te krijgen, en die ‘mindere kantjes’ vindt iemand anders misschien juist fascinerend. Die authenticiteit geldt trouwens ook voor je bio: wees jezelf, noem geen hobby’s waar je eigenlijk geen bal aan vindt.
Vergeet je checklist
De sleutel voor een goede date is volgens Elisabeth: niet teveel eisen stellen. Ga zeker niet alleen op iemands foto af, want er zijn een heleboel andere eigenschappen die bepalen of jullie bij elkaar passen. Neem wat tijd om iemand te leren kennen, en gun die ander de kans om jou te leren kennen (een goede tekst over jezelf helpt daar enorm bij).
Toon interesse
Sommige clichés zijn nu eenmaal heel erg waar: het moet van twee kanten komen. Laat dus zien dat je geïnteresseerd bent in de ander. Vraag bijvoorbeeld nog eens naar dat sollicitatiegesprek waar hij of zij in de app iets over zei, of kom terug op die film die hij of zij je tipte nadat je daar zelf ook naartoe bent geweest.
Meer lezen?
- Elisabeth Timmermans, Liefde in tijden van Tinder – De impact van sociale media op onze relaties. Uitgeverij Lannoo, 2019.
En ook…
- Deze 7 dating-apps ken je vast nog niet
- Nieuwe flirt? Dit is de beste locatie voor je eerste date
- Deze 15 vragen kunnen voorspellen of jij en je lief bij elkaar blijven