Hooggevoelig en in een relatie? Dit wil je weten

Hooggevoelig en in een relatie? Dit wil je weten Hooggevoelig en in een relatie? Dit wil je weten Hooggevoelig en in een relatie? Dit wil je weten

Hooggevoeligheid, het kan je zoveel moois brengen. Maar soms kan het dingen ook iets lastiger maken. Een relatie, bijvoorbeeld. Dit is wat HSP’ers over zichzelf willen weten in een relatie.

Hooggevoelige personen ervaren de werkelijkheid intenser. Geluiden, kleuren, emoties van anderen: alles komt heftiger binnen. En daarom kun je als hooggevoelig persoon sneller overprikkeld raken. Je trekt je misschien terug of raakt helemaal over je toeren. En dat kan in relaties soms lastig zijn als er weinig begrip is. En dan gaat het niet alleen over begrip vanuit je partner, maar ook begrip voor jezelf is belangrijk. En natuurlijk is elke HSP’er anders, maar met deze tools van therapeut en healer Susan Marletta Hart zou je je relatie zomaar eens wat makkelijker kunnen maken.

Dit is wat je over jezelf moet weten als HSP’er als je een relatie wil aangaan of in een relatie zit.

Grenzen aangeven is belangrijk

“Over het algemeen zijn de meeste hooggevoelige mensen te open en te meegaand. Een klein percentage is precies het tegenovergestelde: heel gesloten en op zichzelf. Hoe jouw hooggevoeligheid zich ook uit, er is een grote kans dat je het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen en te voelen wat jij nu eigenlijk wilt. Een gezonde relatie is een relatie waarin je niet verwacht dat een ander jouw problemen oplost en je dus ook niet verantwoordelijk bent voor de problemen van een ander. Neem af en toe even de tijd om terug te keren bij jezelf en te voelen: wie ben ik, wat wil ik, wat vind ik fijn? Je aandacht hoeft niet aldoor bij de ander te zijn, maar mag even helemaal bij jezelf zijn. En daar is niets egoïstisch aan! Het is zelfs hartstikke gezond. Het is belangrijk dat je zelf leert om je grenzen aan te voelen en deze op een vriendelijke manier te communiceren.”

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

Het kost vaak meer tijd om je bloot te geven

“Als je hooggevoelig bent moet de omgeving veilig voelen, dan kun je je pas blootgeven. Je voelt erg veel van je omgeving en als die omgeving niet veilig of comfortabel voelt wordt het lastig voor je om je open te stellen. Als je aan je (mogelijke) partner voelt dat hij of zij je niet begrijpt, is er een grote kans dat je al snel denkt: laat maar. Veiligheid is een erg belangrijk thema. Hoe je dit makkelijker kunt maken voor jezelf? Creëer je eigen veiligheid. Als je het voor jezelf veilig maakt, ben je minder afhankelijk van je omgeving. Dan kun je je langzaam blootgeven.”

Voel je niet aangevallen als iemand je niet spontaan vindt

Als hooggevoelig persoon ben je vaak wat meer berekend op situaties. Je overziet wat er allemaal kan gebeuren en speelt daar op in. En dat kan dus overkomen als niet-spontaan. “Leg uit waar het vandaan komt. Je bent erg snel in je denken en denkt na over alle details waardoor je al wat stappen verder bent. Laat je niet door anderen iets op de mouw spelden, zorg dat je je niet minder gaat voelen. Als je je snel druk maakt om situaties kan het helpen om te mediteren om zo in de flow van het leven te komen en je perfectionisme los te laten. Je kunt geschikte meditaties bijvoorbeeld vinden op de website van Susan Marletta Hart.”

Je bent vaak kwetsbaarder en liever

Het gebeurt regelmatig dat hooggevoelige mensen een relatie aangaan met een narcist. “Hooggevoelige mensen laten snel over zichzelf heen lopen. Dat komt doordat je je richt op verbinding en consensus. Je bent daarin wat kwetsbaarder en het is belangrijk dat je dit van jezelf weet.”

Jij als HSP kan je partner waarschijnlijk ‘lezen’, terwijl hij of zij jouw signalen niet oppikt

Emoties lezen bij een ander, heel normaal? Voor jou als HSP’er waarschijnlijk wel, maar je partner heeft daar misschien meer moeite mee. Dit kan zorgen voor frustratie. Communicatie kan hierin het verschil maken.

Over auteur

Meer lezen over hooggevoeligheid?

Zo ga je om met oordelen van anderen als je hooggevoelig bent.

Volgend artikel
Hooggevoelige, wees niet zo streng voor jezelf
Hooggevoelige, wees niet zo streng voor jezelf