Iedereen heeft zo z’n gebruiksaanwijzing, maar bij hoogsensitieve mensen kan die (voor een ander) soms best ingewikkeld zijn. Waarom is die hooggevoelige vriendin het ene moment zo betrokken en snapt ze je zo goed en houdt ze de volgende dag afstand? Zeven inzichten die je helpen hem of haar beter te begrijpen.
Je ziet het niet aan hem/haar
Soms valt het helemaal niet op dat iemand hooggevoelig is. Want je vriend(in) kan ook in een uitbundige bui zijn, houden van feestjes en dansen. Veel hoogsensitieve mensen zijn introvert, maar dat geldt niet voor ze allemaal. Gevoelig zijn en extravert (sociaal, assertief, enthousiast) kan dus ook.
Je vriend(in) is geen uitzondering
Er zijn heel veel hooggevoelige mensen. Universitair docent psychologie Elaine Aron, die het begrip HSP (hoogsensitieve persoon) op de kaart zette met haar boeken, schat dat ongeveer 20 procent van de mensen hooggevoelig is. De term bestaat sinds de jaren negentig, maar intens gevoelige mensen zijn er altijd geweest.
Hij/zij is sneller moe
Hooggevoelige mensen zijn de hele dag bezig indrukken te verwerken. Alles komt intenser binnen dan bij anderen: geluiden, bewegingen, emoties van anderen. Niet zo gek dus dat je vriend(in) waarschijnlijk wat sneller moe is dan jij: het verwerken van al die prikkels kost veel energie. Situaties die jij misschien gezellig vindt, kunnen voor de ander energieslurpers zijn. Denk aan een biertje drinken in een lawaaiig café, bijvoorbeeld. Reageert hij/zij geïrriteerd, dan komt dat misschien door overprikkeling.
Sommige dingen doet je vriend(in) liever alleen
Slaat de ander jouw aanbod af om samen te gaan sporten of te gaan winkelen, dan is dat niet omdat hij/zij jou niet leuk genoeg vindt. Doordat gevoelig zijn veel energie kost, heeft je vriend(in) soms tijd nodig om op te laden. Dat gaat nu eenmaal beter als je alleen bent.
Hij/zij heeft tijd nodig om keuzes te maken
Hooggevoelige mensen wegen hun keuzes vaak uitvoerig af, volgens expert Elaine Aron. Ook als het gaat om dingen waar andere mensen veel impulsiever mee omgaan, zoals de keuze tussen een hamburger of een salade in een restaurant.
Je vriend(in) voelt wat jij voelt
Hooggevoeligheid betekent bijna altijd: veel empathie. Hij/zij heeft een sterk ontwikkelde sensor voor hoe mensen in haar omgeving in hun vel zitten. Dat maakt dat je hooggevoelige vriend(in) jou ontzettend goed begrijpt en met je meeleeft, maar als hij/zij veel aan haar hoofd heeft, kan hij/zij zich ook afsluiten.
Ze is zoals ze is (of hij is zoals hij is)
Omgaan met iemand die hoogsensitief is, kan soms best lastig zijn. Misschien heb je soms de neiging tegen de ander te zeggen ‘kom op’, of ‘wees niet zo overgevoelig’. Maar met een hooggevoelig iemand is niets mis. Het heeft weinig zin om iemand anders van je vriend(in) te willen maken. Daarmee kun je de ander zelfs behoorlijk kwetsen. Als het voelt alsof je op je tenen moet lopen, leg dan uit dat je het soms lastig vindt, maar bedenk je vooral dat zijn/haar gevoeligheid, of de afstand die de ander soms neemt, niets persoonlijks is.
Meer lezen over hooggevoeligheid?
Ben je zelf hooggevoelig en heb je een relatie? Dan wil je dit waarschijnlijk graag weten.