Een open en eerlijk gesprek over wie je bent en zou willen zijn, is de snelste manier om iemand echt goed te leren kennen. En deze vier luchtige vragen kunnen je daarbij helpen.
Niets zo ongemakkelijk als in een groep met mensen vertellen wie je bent. Veel mensen vinden het lastig om een écht antwoord te geven op de vraag ‘wie ben jij’. Vaak verzanden we in clichés. Jammer, want open over persoonlijke zaken praten, is toch de snelste manier om iemand te leren kennen. Toch stellen we zelden intieme vragen als we mensen net ontmoeten. Ook omdat het vaak als tikje onbeleefd wordt beschouwd. Toch kan het juist zinvol zijn onderwerpen aan te snijden die je normaal pas bespreekt wanneer je iemand goed kent. Het zorgt er niet alleen voor dat het ijs al snel gebroken is, je gaat ook meteen de diepte in, waardoor een open en eerlijk gesprek mogelijk wordt gemaakt.
Vraag maar raak
Bas Klinkhamer begeleidt al ruim vijfentwintig jaar mensen in hun persoonlijke ontwikkeling en groei. Wanneer hij groepen mensen begeleidt tijdens teambuildings-dagen laat hij hen om te beginnen hardop antwoord geven op de volgende vier vragen:
1. Wat is je lievelingsdier en waarom?
2. Wat is je tweede lievelingsdier en waarom?
3. Wat is je lievelingsdrankje en waarom?
4. Wat gaat er door je heen als je de zee ziet?
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
Het is belangrijk dat er zo gedetailleerd mogelijk antwoord op de vragen wordt gegeven. Dus bijvoorbeeld: ‘Ik hou van espresso doordat het zo krachtig en sterk is’. Wanneer iedereen hardop antwoord heeft gegeven op de vragen, vertelt Klinkhamer de ware betekenis van de antwoorden.
Vraag 1 staat voor de eigenschappen van jezelf die je waardeert en waarvan je weet dat je ze hebt.
Vraag 2 staat voor de eigenschappen van jezelf die je wel hebt maar waar je je niet zo bewust van bent of die je onderwaardeert.
Vraag 3 gaat over je verhouding tot seks.
Vraag 4 gaat over je verhouding tot het leven.
Wat je zegt, ben je zelf
Deze simpele vragen maken gebruik van het ‘psychologische mechanisme van projectie’. Dat betekent dat je je eigen psychologische plattegrond (kwaliteiten, eigenschappen, verlangens, wensen, blokkades) richt op iets buiten je. Om dezelfde reden kan je je soms buitensporig ergeren aan sommige mensen en geef je anderen juist onbewust de voorkeur. Die vertegenwoordigen iets van jouzelf.
Een goed gesprek
Dit spelletje werkt niet alleen goed als ijsbreker, ook in groepen waar mensen elkaar wél al kennen, kan het een mooie opening van een goed gesprek zijn. Probeer het eens met familie of vrienden (maar vertel ze wel pas de ware betekenis van de antwoorden nadat ze die gegeven hebben natuurlijk).