Niet zoveel vrienden? Daar is een logische, positieve verklaring voor

Niet zoveel vrienden? Daar is een logische, positieve verklaring voor Niet zoveel vrienden? Daar is een logische, positieve verklaring voor Niet zoveel vrienden? Daar is een logische, positieve verklaring voor

‘In mijn vriendengroep zitten wel meer dan tien mensen, maar eigenlijk zijn er maar twee of drie bij met wie ik écht goed bevriend ben. De rest is gezellig, maar voelt als bijzaak. Best erg…’

Herkenbaar? Dan is er nieuws voor je: het is namelijk helemaal niet erg. Sterker nog: het hebben van slechts een paar goede vrienden is eigenlijk juist fantastisch.

Echte vriendschap is zeldzaam

Naarmate je ouder wordt, neemt het aantal vrienden dat je hebt af. De drang om ‘populair’ gevonden te worden wordt minder, je kent jezelf beter en weet dus waar je behoefte aan hebt in een vriendschap, én er is simpelweg minder tijd om aan (veel) vrienden te besteden. Je kiest min of meer uit wie jouw kostbare tijd ‘verdient’ en wie je dus een echte vriend kunt en wilt noemen. Mensen die je vroeger als je vrienden bestempelde, worden kennissen of het contact verwatert misschien zelfs helemaal.

Daarbij: het opbouwen van een goede vriendschap gaat – zeker op een volwassen leeftijd – niet vanzelf. Om goede vrienden met iemand te worden is een aantal ingrediënten onmisbaar. Denk aan gemeenschappelijke interesses, de frequentie waarin je elkaar ziet en de wederkerigheid.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Alleen in november 20% korting met code TANTRA20

En die laatste, da’s een belangrijke en tegelijkertijd ingewikkelde factor. Wederkerigheid in een vriendschap staat namelijk voor het feit dat jullie op hetzelfde level dingen met elkaar delen en hetzelfde voor elkaar voelen. Het pijnlijke hierbij is: er is een (best grote) kans dat degene die jij als goede vriend bestempelt, niet hetzelfde zegt over jou. Oei.

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en het Massachusetts Institute of Technology ontdekten dat in slechts 50% van de relaties die zij onderzochten, de bevestiging van vriendschap wederzijds was. De helft van de vriendschappen was dus eenrichtingsverkeer waarbij de één de ander als echte vriend zag, terwijl dat andersom niet het geval was.

Dit gegeven maakt echte vriendschap behoorlijk zeldzaam. Volgens een psycholoog komt dat doordat iedereen verschillend is in de behoefte aan en het definiëren van vriendschap. Voor de één is het voldoende om één of twee beste vrienden aan zijn zijde te hebben, met wie hij heel close is en al zijn emoties en gedachtes kan delen. Voor zo iemand is een vriend iemand die hij volledig vertrouwt, die alles van hem weet en die dag en nacht voor hem klaarstaat. (En andersom ook, natuurlijk.)

Een ander kan juist veel behoefte hebben aan een grote sociale kring om zich heen en benoemt anderen eerder tot een vriend, terwijl die contacten juist vaak wat oppervlakkiger zijn. De kans dat alle mensen in die vriendenkring elkaar ook echt als goede vriend beschouwen, is bovendien niet zo groot.


Weinig vrienden hebben is niet iets negatiefs

Heeft dit verhaal je aan het denken gezet over de hoeveelheid én intensiteit van jouw vriendschappen? Realiseer je dan dat het nooit kwaad kan om je opgebouwde relaties (of wat daar nou eigenlijk nog van over is) eens kritisch onder de loep te nemen.

Misschien kom je erachter dat diegene met wie jij vroeger alles deelde al jaren meer aanvoelt als een kennis dan als een goede vriend. Of misschien blijkt wel dat iemand in wie jij veel energie en tijd investeert, dat bijna nooit voor jou doet.

Helemaal niet erg om zulke conclusies te trekken. Komen en gaan hoort nu eenmaal bij het leven en soms is het beter om afscheid van iemand te nemen.

Er is echter één ding wat je altijd in je achterhoofd moet houden: het gaat om jou. Voel jij je juist goed bij een grote groep vrienden om je heen; prima, gezellig, fijn! Als een vriendschap goed zit, dan gaan alle ‘moetjes’ vanzelf en hoef jij je niet druk te maken om jouw betekenis in de relatie. Maar zodra je daaraan gaat twijfelen, is het goed om het er eens over te hebben. Met je beste vriend, bijvoorbeeld.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over vriendschap?

Ontvrienden is goed voor je: waarom het soms tijd is om afscheid te nemen.

Volgend artikel
10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt)
10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt)