Vriendinnen… geen vrouw kan zonder. Vrouwen hebben vaak een onderlinge verbinding die zó makkelijk is, zó diep en zó rechtstreeks van hart tot hart – dat heb je niet met mannen. Begrip zonder woorden, totale empathie, acceptatie en zorgzame aandacht – wat is er nodig voor echte zusterschap?
Vrouwenkringen bloeien. Er zijn allerlei vormen, van Red Hat-bijeenkomsten van vrouwen boven de vijftig die een paarse jurk aantrekken en een rode hoed opzetten en samen lol maken, tot serieuze therapeutische groepen geleid door een psychologe, waarin je oefeningen doet en aan jezelf werkt. De Rode Tent-beweging van vrouwen die eens in de maand, meestal met nieuwe maan, bij elkaar komen en typische vrouwenthema’s behandelen, groeit.
Van vrouw tot vrouw
Dat je met een vrouw beter over je zorgen en problemen kunt praten dan met een man is een gemeenplaats, maar daarom nog wel herkenbaar. Mannen beginnen vaak meteen over oplossingen, of ze bagatelliseren je gevoelens, ze geven je de raad het gewoon uit je hoofd te zetten, of ze staren verstrooid uit het raam terwijl je praat…
‘Vrouwen kanaliseren stress wanneer ze de tijd nemen om over hun problemen te praten,’ schrijft John Gray in zijn boek ‘Venus is hot, Mars is cool’. Volgens hem is het voor een vrouw gezond om zorgzaam te zijn; dat wekt oxytocine in haar lichaam op en dat is het knuffelhormoon waarvan we ons beter gaan voelen.
Online training Sacred Sexuality
-
Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit
-
Kom in verbinding met je vrouwelijke energie
Een man schiet bij stress snel in een ‘vecht-of-vlucht’-reactie; een vrouw krijgt eerder een ‘zorg-en-verbind’-neiging, die alles te maken heeft met oxytocine. Daarom kunnen vrouwen volgens Gray zelfs beter met vriendinnen over hun gevoelens en problemen praten, dan met hun eigen man. Want die kan dat eigenlijk niet zo goed aan. Althans niet langer dan tien minuten, zo’n drie keer per week. Zegt Gray.
De valkuil
Maar daar ligt ook meteen een valkuil voor vrouwen. Wij kunnen namelijk oeverloos over gevoelens praten. En we raken makkelijk zo in elkaar verstrengeld dat we als het ware elkaars gevoelens overnemen. Dan gaan we ons bijvoorbeeld met elkaar bemoeien, we geven ongevraagd advies, we weten zeker dat jij gewoon precies moet doen wat ik zeg en dan komt alles goed… We verwarren zorg soms met controle.
Misschien hebben wij vrouwen wel massaal een beetje een probleem met het afbakenen van onze emotionele of psychische grenzen. Vloeien we iets te makkelijk in elkaar over, willen we ook iets te graag allemaal hetzelfde zijn, en houden we elkaar soms tegen bij het losmaken uit de omstrengeling.
De spelregels van vrouwenvriendschap
Maar om dat af te leren – daarvoor zijn die nieuwe kringen juist goed. De Rode Tent bijvoorbeeld is gestructureerd; er zijn spelregels. Je mag niet oeverloos beppen, elkaar beklagen of adviseren. Als de een praat, onthouden de anderen zich van commentaar. De geconcentreerde aandacht van de groep voor wat je vertelt, maakt dat je bewuster praat en beseft wat je aan het vertellen bent.
Corrine Baard en Karin Persons schreven samen een boekje getiteld ‘Hoedster van de Rode Tent’, over het houden van vrouwencirkels. Daarin schrijven ze: ‘We helpen elkaar om te vertrouwen op onze eigen kracht,” zegt Corrine. “Ik heb in de Rode Tent-bijeenkomsten gezien dat vrouwen echt veranderen. Langzaam maar zeker ontdek je dat zusterschap ook veilig kan zijn, dat er niet geroddeld wordt of gemoederd, maar dat jouw verhaal er gewoon mag zijn.’