Af en toe een flinke woordenstrijd, daar is niks mis mee. Of het nu met je partner, goede vriend(in) of collega is: een potje bekvechten kan behoorlijk opluchten. Maar goed ruziemaken is wel een kunst. Zes tips voor een vruchtbare ruzie.
Wacht niet te lang
Tip nummer 1 voor binnenvetters en verlegen mensen: houd je frustratie of boosheid niet te lang binnen. Spreek jezelf op tijd uit wanneer het probleem (en de boosheid!) nog beheersbaar is. Dan voorkom je dat er een grote vuurbal ontstaat waar je geen controle meer over hebt.
Geef je volledige aandacht
Betrap je jezelf er weleens op dat je in een ruzie, terwijl de ander aan het praten is, vaak vooral bezig bent met het punt dat jij zometeen wilt maken? Laat de gedachte los dat ruzie een schaakspel is waarin je om beurten een zet doet. Probeer in het moment te zijn en echt te luisteren naar wat hij of zij zegt – ook als dat je in de war brengt, of als je moet toegeven dat er best iets in zit. Het gaat niet om winnen.
Reflecteer op je gevoel
Misschien ben je woest omdat je partner nu wéér een weekend met een vriend weggaat terwijl jij plannen had gemaakt, of vind je dat je collega jóu had moeten vragen voor dat nieuwe samenwerkingsproject. Je kunt enorm hameren op wat hij of zij fout heeft gedaan, maar neem eerst de tijd om je gevoel aan een klein onderzoekje te onderwerpen. Wat zit je nu precies zo dwars? Waaróm baal je zo, welke behoefte ligt daaronder? Heb ook oog voor het moment – het kan zomaar zijn dat je veel meer dingen dwarszitten, of dat je gewoon moe bent en daardoor heftiger reageert dan je anders zou doen.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
… en op dat van de ander
Je kunt niet zo makkelijk in iemands hart kijken zoals je dat bij jezelf kunt. Maar door je te verplaatsen in hem of haar, kom je wel een eind. Waarom baalt X zo dat je te laat kwam voor een afspraak? Kan het zijn dat hij of zij zich niet gewaardeerd voelt? Los van de vraag of dat terecht is (wie gelijk heeft doet niet zo ter zake) kan deze manier van denken je helpen meer begrip voor diegene op te brengen, en een oplossing te vinden.
Geef niet op
Ruziemaken kan heel constructief zijn, maar alleen wanneer beide partijen ruimte voor verbetering zien. Ziet een van jullie er geen brood meer in, dan is het nog wel nuttig om uit te spreken wat je dwars zit, maar heeft verder praten niet veel zin. Probeer je te blijven richten op een oplossing (en dus niet cynisch te worden), al is het ‘agree to disagree’: je hoeft het niet eens te worden, als je elkaars standpunt maar respecteert.
Hou het bij jezelf
Het voelt soms heerlijk om al je verwijten eruit te gooien: het ligt allemaal aan jóu, jíj hebt het verpest! Maar daardoor schiet de ander hoogstwaarschijnlijk alleen maar in de verdediging. Je krijgt verwijten terug, en je bent niets opgeschoten. De kans dat je een ander aan het denken zet is veel groter als je de boodschap tot jezelf beperkt. Zeg ‘ik heb het gevoel dat’ en niet ‘jij doet…’.
Meer lezen over relaties?
- Is jouw liefdestank nog vol?
- 7 manieren om een ander écht te steunen
- 33 vragen om je relatie onder de loep te nemen