4 tekenen dat het ware liefde is (en niet enkel lust)

4 tekenen dat het ware liefde is (en niet enkel lust) 4 tekenen dat het ware liefde is (en niet enkel lust) 4 tekenen dat het ware liefde is (en niet enkel lust)

Je hebt het vast wel meegemaakt: zó verliefd zijn, dat je alleen nog maar aan hem of haar kunt denken.

Vooral in een prille relatie lijken zaken als eten, slapen en je dagelijkse verantwoordelijkheden ineens bijzaak, omdat je volledig in beslag genomen wordt door gedachten aan je lief. Een heel bekend patroon, volgens onderzoeker, therapeut en professor sociologie Terri Orbuch, die duizenden relaties bestudeerde.

Liefde of lust?

Maar hoe fijn de spanning van verliefdheid ook is, het kan je ook onzeker maken. Want zijn het wel gevoelens van liefde, of is het enkel lust? Orbuch (die ook The love doctor genoemd wordt) zegt dat deze vier tekenen wijzen op het eerste:

1. Verbinding

Als je iemand liefhebt, wil je hem of haar het liefst voorstellen aan iedereen die voor jou belangrijk is en hoop je dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Je wilt pronken met je geliefde, omdat je er trots op bent dat jullie bij elkaar horen. Voel je alleen lust? Dan vind je het juist fijner om iemand voor jezelf te houden: hoe minder mensen weten van jullie relatie, hoe beter.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

2. ‘Wij’ in plaats van ‘ik’

De levens van twee verliefden raken zo verbonden met elkaar dat ze zichzelf steeds minder gaan zien als individu, en meer als een stel. Daardoor spreken happy couples vaak in de wij-vorm in plaats van de ik-vorm. Vraagt iemand naar wat je dit weekend gedaan hebt? Dan zeg je – onbewust – niet: ik ben naar de film geweest. Maar: we zijn naar de film geweest.

3. Openheid

Heb je iemand ontmoet waarbij je je echt op je gemak voelt, dan wil je alles met die persoon delen. Je dromen, je angsten, je verleden en je toekomst; misschien vertel je zelfs geheimen die je nog nooit eerder met iemand gedeeld hebt. Is er alleen lust, dan houd je meer voor je zelf. Over je hobby’s en je werk praat je wel, maar de echte jij houd je liever verborgen.

4. Invloed

Mensen die verliefd op elkaar zijn, beïnvloeden elkaar sterk. Ze vragen naar elkaars mening bij belangrijke keuzes en zoeken steun in moeilijke periodes. Voel je oprechte liefde voor iemand, dan is die persoon de eerste met wie je goed en minder goed nieuws wilt delen. Zit je in een relatie die gebaseerd is op lust, dan ben je eerder geneigd om een vriendin te bellen als je je hart wilt luchten.

Het is liefde: yay!

Maar… is er dan geen ruimte voor lust?

Hoewel liefde en lust behoorlijk van elkaar verschillen, kunnen ze – gelukkig – heel goed naast elkaar bestaan in een relatie. Ook als je elkaar al tien jaar kent, kun je die vlinders in je buik van dag één nog af en toe voelen. Orbuch noemt daarvoor drie strategieën:

1. Probeer samen iets nieuws

In het begin van een relatie is álles wat je samen doet nieuw. Na een tijdje went het om samen uit eten te gaan, naast elkaar wakker te worden en met elkaar vakantie te vieren. Om dat gevoel van spanning en verwachting weer op te roepen, helpt het om iets te ondernemen wat jullie nog nooit gedaan hebben. En dat mag best iets heel simpels zijn: probeer een nieuw restaurant, volg een kookcursus of boek een weekendje weg naar een onbekende stad.

2. Zorg voor verrassing

Hoe langer je samen bent, hoe beter je elkaar kent, en hoe voorspelbaarder jullie leven samen is. Je partner verrassen kan de lust weer flink laten oplaaien. Neem je lief bijvoorbeeld ongepland mee uit eten of stuur eens een flirterig appje als hij in een saaie vergadering zit. Door vaker iets onverwachts te doen, gaat jullie relatie – net als in het begin – weer aanvoelen als een avontuur.

3. Doe iets opwindends samen

En nee, dan bedoelt Orbuch níet dat je uit je dak moet gaan in de slaapkamer (al houdt ook niemand je tegen, uiteraard). Ze doelt hiermee op activiteiten die je een adrenalinekick geven. Dit gebeurt al door samen te sporten of een doodenge of juist hele grappige film te zien. En voor de durfallen die geen halve maatregelen nemen: misschien is dit een goede aanleiding om toch eindelijk eens gaan parachutespringen of bungeejumpen?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over liefde?

7 gouden tips voor een betere liefdesrelatie.

Volgend artikel
Deze gewoonten putten je emotioneel uit (zo stop je ermee)
Deze gewoonten putten je emotioneel uit (zo stop je ermee)