De mooiste liefdesadviezen van Lieve Dot

De mooiste liefdesadviezen van Lieve Dot De mooiste liefdesadviezen van Lieve Dot De mooiste liefdesadviezen van Lieve Dot

Weinig dingen houden ons zo bezig als de liefde. Dat merken we bij Happinez ook aan de vragen die binnenstromen bij onze onlineadviesrubriek ‘Lieve Dot’. Onder dit pseudoniem geeft schrijfster Geertje Couwenbergh direct maar liefdevol raad bij de meest uiteenlopende (liefdes)dilemma’s. Een bloemlezing uit haar adviezen.

Als liefde maar niet wil komen

Gebruik het vuur van je verlangen om lekker op te ruimen

Liefde – wat ze ook zeggen in de Cosmo, op tv of in zelfhulpboeken – valt niet af te dwingen. Het komt en het gaat wanneer het wil. Het enige wat je kunt doen als het voor je deur staat is de deur wagenwijd opengooien. Tot die tijd kun je het vuur van je verlangen zélf gebruiken om alle spullen op te ruimen die die deur eventueel blokkeren. De deur zelf misschien een opknapbeurt te geven of tenminste de scharnieren te oliën, helpt ook.

Als je in een prille liefde wilt Weten Waar Het Heengaat

Als hij vindt dat je ‘pusht’, is dit niet de man voor jou

Het Happinez festival komt terug!

Zorg dat je erbij bent en beleef een Magische Reis:
  • 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan

  • Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer

  • Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk

Het voelt akelig om te willen weten waar je aan toe bent (uitroepteken!) maar het charmant en verleidelijk lachend te onderdrukken. Het voelt rot om het onderwerp niet aan te durven snijden om redenen die allemaal samenkomen in het moederschip der angsten: de angst voor afwijzing. Maar wat je vergeet is dat je, wanneer je met een Olympische medaille voor vermijdingsgedrag op zak ronddartelt alsof alles a-okay is in los-en-vast-land, je jezelf verloochent.
In zekere zin heb je weinig te verliezen. Als je eerlijk bent over hoe je je voelt (win#1) geeft dat hem wellicht de ruimte om hetzelfde te doen (win#2) waardoor jullie relatie óf naar een nieuw niveau gaat (win#3) óf hij besluit de benen te nemen, waardoor je weet dat hij niet bij jou hoort (win#4). Anders gezegd; als hij vind dat je na zeven maanden ‘pusht’ dan is dit waarschijnlijk niet de man voor jou. In ieder van de vier gevallen zit jouw onderbroek niet meer tussen je billen en belangrijker nog; kan je hart ademen. En dat overstijgt elke theorie en angstscenario.

Als de ander niet (meer) wil

Als de ander niet bij mij wil zijn, dan wil ik ook niet bij hem zijn

Tijdens mijn reizen op de wilde wateren van de dating-zee heb ik me hardnekkig aan de volgende mast vastgeklampt: als de ander niet bij mij wil zijn zoals ik ben – wat toevallig ook het enige is wat ik in de aanbieding heb – dan wil ik ook niet bij hem zijn. Dit klinkt misschien als een soort peuterlogica, maar het heeft me wel geholpen. En het helpt me nog steeds. Het verschuift mijn aandacht van de obsessief-achtige, tweedimensionale adoratie van de ander naar de driedimensionale realiteit van mijn hele leven.

Als de angst om te blijven groter wordt dan de angst om te gaan

Angst een slechte raadgever? Ik weet dat niet zo zeker

Het is verleidelijk en enigszins makkelijk om te zeggen dat je niet bij iemand moet blijven die je vertrouwen beschaamt op een moment in je leven dat je steun nodig hebt, in plaats van verraad. Die zijn tweede kans voor je ogen verscheurt en de papiersnippers in je gezicht blaast.
Maar ik weet dat dit soort raad zelden werkt – en dat je het bovendien waarschijnlijk zelf al weet. Waar ik je liever op aanspreek is je angst, omdat ik weet dat die de energie bevat om een doorvoelde beslissing te maken die uit jezelf komt, niet uit goedbedoeld advies.
Ze zeggen wel eens dat angst een slechte raadgever is. Ik weet dat niet zo zeker. Zo ben ik zelf nogal een angsthaas. Visie of moed motiveren me zelden om een ongewenste situatie te veranderen. Echte peper in de reet is nóg banger zijn voor het alternatief waar ik al bang voor was. Dat klinkt misschien niet heel heldhaftig, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik angst als raadgever kan zien.
Net zoals je andere menselijke verschijnselen – zoals verlangen of een mes- zowel constructief als destructief kunt gebruiken, kun je de kracht van angst gebruiken. Je zou je af kunnen vragen wat enger is: na 32 jaar Het Grote Onbekende induiken of in een situatie blijven waar je een masker opzet en ’s nachts wakker ligt.
Weggaan boezemt misschien het meeste angst in, maar open jezelf eens naar de angst van blijven. Die is waarschijnlijk anders van kleur en intensiteit. Mijn ervaring is dat korte termijn angst, oh-mijn-god-alles-moet-anders-en-bij-wie-blijft-de-hond-dan-angst, anders voelt danzielenangst. Alhoewel de angst voor een veranderend alledaags bestaan scherp en intens is, is de tweede angst diep en fundamenteel. Zielenangstis de angst je niet integer leeft. Dat je je kleiner maakt dan wie je bent. Dat je je leven verkwanselt. Het is angst van een totaal andere orde.

De volledige antwoorden met bijbehorende vragen zijn te lezen op happinez.nl/lievedot. Meer van Dot? Geertje zal ook op het Happinez festival te zien zijn, waarin ze het met vragenstellers zal hebben over het advies dat ze hen gaf.

Over auteur
Geertje Couwenbergh is schrijver, spreker en coach, waarbij ze workshops en lezingen geeft. Ze schreef verschillende boeken over persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en creativiteit, waaronder "Zin", "Life Safari" en "Gelukkig zijn moet je durven". Geertje richt zich op het inspireren van mensen om hun ware zelf te ontdekken en hun volledige potentieel te bereiken. 
Volgend artikel
Wat nou als die ene ontmoeting nét iets anders was gelopen?
Wat nou als die ene ontmoeting nét iets anders was gelopen?