Ontvrienden is goed voor je: waarom het soms tijd is om afscheid te nemen

Ontvrienden is goed voor je: waarom het soms tijd is om afscheid te nemen Ontvrienden is goed voor je: waarom het soms tijd is om afscheid te nemen Ontvrienden is goed voor je: waarom het soms tijd is om afscheid te nemen

Het woord heeft niet zo’n positieve lading: ontvrienden klinkt onaardig. Alsof je zonder blikken of blozen een goede vriend(in) bij het grofvuil zet. Maar soms is dat (voor jezelf) het beste dat je kunt doen.

Omdat het nieuwe energie geeft

Een vriendschap die je niets meer brengt, kost alleen maar energie. Je voelt je verplicht om af en toe af te spreken, maar eigenlijk zou je je tijd liever anders besteden. Het is net als in een relatie: waarom zouden jullie elkaars tijd verdoen als je hét eigenlijk niet meer voor elkaar bent?

Omdat je eigenlijk niets met elkaar gemeen hebt

Sommige vriendschappen ontstaan toevallig. Omdat jullie collega’s waren, omdat hij of zij bevriend is met je partner, omdat je elkaar als buren vaak tegenkwam. Maar nadat er iets veranderd is – je bent ergens anders gaan werken, je relatie is uit – merk je dat jullie verder niet zoveel deelden. Dan kun je best af en toe blijven afspreken, maar als je eigenlijk niet meer weet waar je het over moet hebben, waarom zou je dan?

Omdat less is more

Je hebt meer aan drie heel goede vrienden, dan aan dertig veredelde kennissen. Bij goede vrienden kun je aankloppen als er wat is. Ook kun je wel een potje bij elkaar breken: heb je een keer een rotbui, dan zet je daarmee niet meteen de vriendschap op het spel. En hoe minder vrienden je hebt, hoe meer tijd je overhoudt om in de vriendschap te investeren.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

Omdat je niet kunt blijven geven

Oké, er zijn vriendschappen waarin jij degene bent die met de plannen komt – die ander is gewoon niet zo initiatiefrijk, maar verder een heel waardevolle vriend(in). Maar er zijn ook vriendschappen waarin de weegschaal volledig één kant op helt. Je bent steeds maar bezig met luisteren of helpen, of je blijft maar voorstellen om af te spreken en hij of zij blijft maar afzeggen. Dan wordt het tijd om de eer aan jezelf te houden.


Omdat je altijd nog je beste vriend hebt

Want ja, hoe suikerzoet het misschien ook klinkt: dat ben je nog altijd zelf. Blijven hangen in vriendschappen omdat je je anders alleen voelt, of niet weet met wie je zou moeten winkelen / naar een concert gaan / reizen maken, doet iets met je zelfbeeld. Het gaat knagen. En het is ook niet helemaal eerlijk naar die vriend(in) toe als hij of zij eigenlijk alleen opvulling is. Kies voor je eigen fijne gezelschap, en maak die reis of bezoek dat concert gewoon alleen. Wie weet ontmoet je per ongeluk nog hartstikke leuke mensen. En nieuwe maken vrienden kan altijd.

Meer lezen over vriendschap?

Vriendschap voor het leven: zo herken je het.

Volgend artikel
3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden
3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden