Op vakantie met je geliefde of gezin? Zo houd je het leuk

Op vakantie met je geliefde of gezin? Zo houd je het leuk Op vakantie met je geliefde of gezin? Zo houd je het leuk Op vakantie met je geliefde of gezin? Zo houd je het leuk

We kijken vaak reikhalzend naar een vakantie uit, maar in de post-zomerperiode zou er juist een piek zijn in het aantal relatiebreuken en scheidingen. Hoe kun je een vakantie wel gebruiken om te investeren in je relatie? Dat begint bij een gezamenlijke bewustwording van het belang daarvan.

Scheiden mensen vaker na een vakantie? In de rubriek ‘Beter/Leven’ in V zomer magazine stuurde een lezer deze vraag in. Volgens een enquête van de beroepsvereniging van scheidingsadvocaten vFAS is september inderdaad de drukste maand van het jaar als het om scheidingsaanvragen gaat. Omdat het CBS alleen bijhoudt wanneer huwelijksontbindingen echt plaatsvinden, is het lastig te zeggen of er nu écht sprake is van een piek. Toch lijkt het er wel op. Ook mediator en bestuurslid van Marriage Week Jeanine Geijtenbeek schreef in het Friesch Dagblad het na vakantietijd (vooral na de zomer en kerst) extra druk te hebben.

Niet zo rooskleurig

Iedereen die weleens met een partner op vakantie is geweest kan raden waarom. De vakantietijd kan een heerlijke periode zijn waarin partners eindelijk weer eens tijd hebben om op elkaar te focussen. Een vakantie kan ook heel anders uitpakken. Voor stellen die normaal gesproken langs elkaar heen leven kan het een flinke uitdaging zijn ineens 24/7 op elkaars lip te zitten. Bovendien is het beeld dat wij hebben van een vakantie vaak net iets rooskleuriger dan de werkelijkheid. “Op vakantie gaan, zeker met een gezin, brengt spanning met zich mee,” schrijft Geijtenbeek. “De omgeving kan tegenvallen. De file duurt eindeloos. Het huisje is te klein. Je lichaam is moe. De kosten rijzen de pan uit. Ander voedsel maakt je ziek. De kinderen zijn chagrijnig en die vervelende trekken van je levenspartner worden alleen maar duidelijker.”

Vakantie is een katalysator

Op zo’n manier krijgt die gezellige (gezins)vakantie ineens een heel ander gezicht. Hoewel een relatiebreuk natuurlijk niet wordt veroorzaakt door een vakantie, kan het wel een vergrootglas op de relatie leggen. Misschien lukt het in het dagelijks leven nog om irritaties, frustraties of grote verschillen in karakter naast je neer te leggen. Op vakantie is er geen ontkomen aan. Zo geeft hoogleraar jeugdstudies Catrin Finkenauer van de Universiteit Utrecht in V zomer magazine aan dat een vakantie als katalysator kan werken. “Het versterkt hoe de relatie al is: als het goed zit, kan een vakantie de relatie nog beter maken, zit het niet goed dan kan het de boel verslechteren.”

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

Gezamenlijk bewustzijn

Een vakantie kan dus invloed hebben op een liefdesrelatie. Juist daarom is het belangrijk om die tijd bewust te gebruiken als investering in je relatie, stelt mediator Geijtenbeek. “Dat klinkt erg ‘maakbaar’ en veel mensen zijn hier allergisch voor. Die redeneren dat het goede gevoel er gewoonweg is óf niet is.” Volgens Geijtenbeek is die redenatie echter onterecht. Praktische tips kunnen helpen om een vakantieperiode tot een succes te maken, mits er een gezamenlijke wil is om de relatie goed te houden. “Eigenlijk gaat het hierom: het ontwikkelen van een gezamenlijk bewustzijn dat ‘werken aan je relatie’ niet voor watjes is, maar een investering in een evenwichtiger en veelal gelukkiger leven.”

Kleine veranderingen, groot verschil

Hoe kun je ervoor zorgen dat de vakantieperiode een tijd van investeren en aandacht voor elkaar wordt? Allereerst moet dat gezamenlijke bewustzijn er bij beide partners zijn. Niemand kan in zijn eentje een relatie redden of versterken, dat is een taak van beide partners. Daarnaast zijn er ook tal van praktische tips die helpen om bonje te voorkomen. “Het samen voorbereiden van de reis, uitgerust op weg gaan, tijd voor elkaar reserveren, samen uit eten gaan, bewust vragen en luisteren naar wat de ander bezighoudt. Het helpt echt,” schrijft Geijtenbeek. Wanneer dat gezamenlijke bewustzijn er is, zijn het eigenlijk maar hele kleine dingen die een groot verschil kunnen maken.

Volgend artikel
Hooggevoelig en in een relatie? Dit wil je weten
Hooggevoelig en in een relatie? Dit wil je weten